11.02.2017 16:39
Ο Τραμπ δεν στηρίζει τους Ουκρανούς η συντακτική ομάδα

Στην πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία τους, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αποτυγχάνει εσκεμμένα να δώσει ισχυρή υποστήριξη προς τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Ποροσένκο, την ώρα που άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ σηματοδοτούν επίσης την αμερικανική επιθυμία να αφήσει πίσω την ουκρανική κρίση προκειμένου να επικεντρωθεί σε καλυτέρευση των σχέσεων με τη Ρωσία και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας .

 

Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων το zerohedge σε μια ομολογουμένως δυνατή ανάλυση. 

 

Ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι ο Τραμπ είπε στον Ποροσένκο το ακόλουθο: 

"Θα συνεργαστούμε με την Ουκρανία, τη Ρωσία, και όλα τα άλλα ενδιαφερόμενα τμήματα για να βοηθήσουμε να αποκατασταθεί η ειρήνη κατά μήκος των συνόρων"
Σύμφωνα με το zerohedge, αυτό το σχόλιο δεν περιέχει καμία κριτική εναντίον της Ρωσίας, δεν κατηγορεί τη Ρωσία για την έναρξη της μάχης, και δεν κάνει καμία αναφορά σε "ρωσική επιθετικότητα". Επίσης, δεν κάνει καμία ισχυρή δήλωση υποστήριξης για την Ουκρανία.

Αυτή ήταν το παγιωμένο μοτίβο των δηλώσεων του Τραμπ προς τους Ευρωπαίους ηγέτες από τότε που έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ. Σε καμία από τις τελευταίες συζητήσεις μαζί τους δεν λεει απολύτως τίποτα για διάπραξη ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία.

Παρακάτω ακολουθεί η περίληψη της συζήτησης του Τραμπ τη Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ, όπως την έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος:

"Ο Πρόεδρος Τραμπ και η καγκελάριος Μέρκελ πραγματοποίησαν σήμερα εκτενή τηλεφωνική συνομιλία που κάλυψε ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, οι σχέσεις με τη Ρωσία, και η κρίση στην Ουκρανία. Και οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη σημασία της στενής γερμανο-αμερικανικής συνεργασία για την ασφάλεια και την ευημερία των χωρών μας και εξέφρασαν την επιθυμία τους να εμβαθύνουν τις γερμανο-αμερικανικές σχέσεις κατά τα προσεχή έτη".
Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η περίληψη αυτή  διαχωρίζει το θέμα της "ουκρανικής κρίσης" από το ζήτημα των  "σχέσεων με τη Ρωσία" - μια ιδέα που ανατρέπει πλήρως τη φυλοσοφία της δυτικής εξωτερικής πολιτικής τα τελευταία τρία χρόνια - αλλά τοποθετεί την ουκρανική κρίση  (που υποτίθεται ότι σύμφωνα με τους δυτικούς ηγέτες ήταν η μεγαλύτερη κρίση στην Ευρώπη μετά από το τέλος του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου) μετά από εκείνες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, αναφεροντας την τελευταία με έναν τρόπο που φαίνεται να της δίνει τη μικρότερη προτεραιότητα.

 

 
 

Λέξεις Κλειδιά: Τραμπ,ΗΠΑ,Ποροσένκο,Μέρκελ,ΝΑΤΟ,ουκρανικό