02.10.2007 04:29
Ο Πούτιν ξανά κυρίαρχος μέσω της πρωθυπουργίας Δημήτρης Λιάτσος

Δύο μήνες πριν από τις κρίσιμες για το μέλλον της Ρωσίας βουλευτικές εκλογές της 2ας Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με μια αιφνιδιαστική κίνησή του ανοίγει τον δρόμο για επιστροφή του στην εξουσία από τη θέση του πρωθυπουργού.

Η είδηση ότι ο Ρώσος πρόεδρος, του οποίου η θητεία λήγει τον Μάρτιο του 2008, θα ηγηθεί στο ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος της «Ενιαίας Ρωσία» κινητοποίησε το έντονο διεθνές ενδιαφέρον, μιας και οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Μόσχας τα επόμενα χρόνια θα κρίνουν κατά πολύ τις διεθνείς ισορροπίες.


Ο ίδιος ο κ. Πούτιν, που αδυνατεί λόγω συνταγματικού κολλήματος να διεκδικήσει για τρίτη φορά την προεδρία, χαρακτήρισε «απολύτως ρεαλιστική» την πιθανότητα να επανέλθει στην εξουσία από τον πρωθυπουργικό θώκο, ανοίγοντας μια νέα εποχή για τα ρωσικά πολιτικά πράγματα με επίκεντρο όχι το Κρεμλίνο αλλά το Κοινοβούλιο.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέπληξε τους πάντες, προτείνοντας ως νέο πρωθυπουργό τον άγνωστο -πολιτικά- 66χρονο Βίκτορ Ζούμπκοφ. Χθες ο Ρώσος πρόεδρος προκάλεσε την είδηση της «τετραετίας», αποδεχόμενος την πρόταση να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος «Ενιαία Ρωσία» στις βουλευτικές εκλογές.
Οι δύο «εκπλήξεις» του για όσους θέλουν να έχουν γνώμη για τα ρωσικά πολιτικά πράγματα φαίνεται πως είναι στάδια ενός καλά μελετημένου προγράμματος εν όψει αλλαγής ηγεσίας, τόσο στις βουλευτικές του Δεκέμβρη όσο και στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Μαρτίου.
Χθες στο επιβλητικό κτίριο «Γκοστίνι Ντβορ», στην απέναντι από το Κρεμλίνο πλευρά της Κόκκινης πλατείας, ξεκίνησε τις εργασίες του το προεκλογικό συνέδριο της «Ενιαίας Ρωσίας».
Και μόνο το γεγονός της παρουσίας του υπερκομματικού Πούτιν αποτέλεσε είδηση για τα ρωσικά δεδομένα. Πόσω μάλλον η θετική απάντησή του στο αίτημα να ηγηθεί του ψηφοδελτίου που απηύθυνε ένας εκ των «συνέδρων»:
-Θα σας παρακαλούσα να ηγηθείτε της «τρόικας» του ψηφοδελτίου μας, ώστε να υπάρξει συνέχεια της πολιτικής που ακολουθεί η χώρα.
Ο Ρώσος ηγέτης με την καταφατική απάντησή του προκάλεσε θύελλα επευφημιών των 3,5 χιλιάδων συνέδρων. Από εκείνη τη στιγμή το ρωσικό πολιτικό σκηνικό άλλαξε ριζικά.
Η απόφαση Πούτιν να διαδραματίσει άμεσο ρόλο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο «είναι λογικό και δίνει προοπτική διαχωρισμού μετά τις προεδρικές εκλογές των θεσμών της εκτελεστικής εξουσίας και πολιτικής ηγεσίας», εξηγεί ο πολιτικός αναλυτής Γκλεμπ Παβλόφσκι.
Μετά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, φέτος για πρώτη φορά στη Ρωσία οι 450 βουλευτές της Κρατικής Δούμας θα εκλεγούν με κομματικές λίστες με επικεφαλής μια τρόικα στελεχών τους.
Ο Ρώσος ηγέτης εργάστηκε για τη δημιουργία ενός δυτικού τύπου δικομματικού συστήματος με συμμετοχή μικρότερων κομμάτων και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο τελευταίο η υπόθεση «χωλαίνει». Ωστόσο, η παρουσία του ίδιου στην «κεφαλή» της «Ενιαίας Ρωσίας» μπορεί να οδηγήσει τα ποσοστά του κόμματος στα... ύψη! Να διοχετεύσει εκεί το τεράστιο κύρος και τη δημοτικότητα που διαθέτει.
Στο διά ταύτα, και με ένα κόμμα που μπορεί να διαθέτει τους 300 από τους 450 βουλευτές στη Δούμα, η πρόταση να γίνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρωθυπουργός χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο ως «ρεαλιστική», αλλά «είναι ακόμα νωρίς να το σκέπτεται»! Προέχει η νίκη του κόμματος και η ανάδειξη ενός νέου προέδρου, «ασφαλώς ικανού προς εργασία, σύγχρονου», λέει ο ίδιος.
Εμείς απλώς θυμίζουμε ότι συνταγματικά στην Προεδρική Ρωσία δεν προβλέπεται αντιπρόεδρος της χώρας, το Νο 2 στην ιεραρχία είναι ο πρωθυπουργός.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΡΩΣΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΝΑΛΥΤΩΝ

Μπόμπο Λο, επικεφαλής του Προγράμματος Ρωσίας και Ευρασίας στο Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Λονδίνου
«Καταφέρνει με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια. Από τη μία ο Πούτιν δείχνει πόσος δημοκράτης είναι και από την άλλη κρατάει ουσιαστική εξουσία».
Μπόρις Μακαρένκο, αναπληρωτής πρόεδρος του Κέντρου για Πολιτικές Τεχνολογίες στη Μόσχα
«Αυτή είναι η πρώτη κίνηση που εγγυάται ισχυρή πλειοψηφία στην Ενιαία Ρωσία. Ο Πούτιν έχει κάθε επιλογή, να γίνει πρωθυπουργός ή επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ενιαίας Ρωσίας. Ομως η ερώτηση είναι, τι θα γίνει μετά; Προσωπικά δεν πιστεύω ότι ο Πούτιν θα γίνει πρωθυπουργός κάτω από έναν νέο πρόεδρο».
Γκερντ Λανγκούθ, πολιτικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Βόννης
«Μια τέτοια κίνηση, αν και νόμιμη, είναι αντίθετη στο πνεύμα του Συντάγματος. Νομίζω ότι πρόκειται για μια λυπηρή απόφαση, που δείχνει ότι ένας τέτοιος άνδρας δεν μπορεί να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή».
Ιαν Χαγκ, συνεργάτης στη «Firebird Μanagement» στη Νέα Υόρκη, με επενδύσεις ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στη Ρωσία
«Ο Πούτιν θα είναι τελικά ο επικεφαλής του κράτους, σαν να ήταν πρωθυπουργός. Θα αρέσει στην αγορά. Η αγορά αγαπάει οτιδήποτε κάνει ο Πούτιν».
 

 

πηγή: ΕΘΝΟΣ

Λέξεις Κλειδιά: εκλογές,Ρωσία,Πούτιν,τετραετία,επικεφαλής,πρωθυπουργός