08.12.2009 10:54
Γκρεμίζει την... Ιστορία. Ο πρόεδρος της Γεωργίας διέταξε την καταστροφή του μνημείου για τους πεσόντες του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Στη θέση του θα χτίσει το νέο Κοινοβούλιο. Δημήτρης Λιάτσος

Οι «βρικόλακες» ξαναχτυπούν. Αυτή τη φορά στη Γεωργία. Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, στο Κουταϊσι, από την αρχή της εβδομάδας, με πυρετώδεις εργασιακές ενέργειες ξηλώνουν το μνημείο των πεσόντων στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ενα σύμβολο κατά του φασισμού, ένας ελάχιστος φόρος τιμής στους νεκρούς Σοβιετικούς - Γεωργιανούς που συνέβαλαν με τη θυσία τους στη μη υποδούλωση της πολυεθνικής τους, τότε, πατρίδας.


Οι εργάτες με τα κομπρεσέρ στα χέρια, με φανερή αμηχανία και χαμηλωμένα τα μάτια από ντροπή αναμασούν τα λόγια τους προς τους δημοσιογράφους, λέγοντας πως πήραν διαταγή να ξηλώσουν όσα τμήματα του μνημείου μπορούν, το υπόλοιπο, η βάση του θα ανατιναχθεί στις 21 Δεκεμβρίου!

Ετσι διέταξε ο πρόεδρος Σαακασβίλι -λένε-, ο οποίος θα επισκεφθεί το Κουταϊσι εκείνη τη μέρα για να γιορτάσει τα 42 χρόνια των γενεθλίων του!
Νάτος ο βρικόλακας ως άλλος Ρωμαίος αυτοκράτορας. Ασελγεί πάνω στην ιστορία του τόπου του. Ακόμα και οι έως πρόσφατα συνοδοιπόροι του στη μαφιόζικη - εγκληματική πολιτική που ακολουθεί τον κατακεραυνώνουν.
Αυτή η ιδεολογία άρνησης των ηρώων αποτελεί την ξεχωριστή γραμμή της σημερινής εξουσίας στη Γεωργία, δηλώνει ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Νταβίντ Μπερντζονισβίλι. Ο γνωστός Γεωργιανός ηγέτης που σχεδίασε το μνημείο Μεράμπ Μπερντασισβίλι με φανερή θλίψη τονίζει: «Είναι η μνήμη το δοξασμένο παρελθόν μας.
Οι Γεωργιανοί μαζί με τους άλλους αδελφούς λαούς της Σοβ. Ενωσης νίκησαν τον φασισμό. Ο λαός που δεν τιμά την ιστορία του δεν μπορεί να είναι ελεύθερος. Τώρα δεν γκρεμίζουν το δικό μου έργο, γκρεμίζουν την ιστορία της Γεωργίας».Ο Κάρλο Γκαρνταμπχάτζε, πρόεδρος του συλλόγου βετεράνων, του πολέμου προχωρεί πιο πέρα. Οι σημερινοί ηγέτες επιδιώκουν ό,τι μας συνδέει με τη ζωή της Σοβιετικής Ενωσης να μη γίνεται γνωστό στη νεολαία.
Και ο Ζουράμπ Νογκαϊτέλι εξηγεί πως ο ένας στους δέκα Γεωργιανούς έπεσαν στον βωμό του αντιφασιστικού αγώνα.
Πράγματι, στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο πάνω από 700 χιλιάδες Γεωργιανών πολέμησαν μέσα από τις γραμμές του σοβιετικού στρατού, ο ένας στους τρεις σκοτώθηκε. Ο Σαακασβίλι θέλει να γιορτάσει με τον τρόπο αυτό τα γενέθλιά του και να κτίσει στον χώρο του μνημείου το νέο κοινοβούλιο της χώρας. Διότι στην Τιφλίδα, στη Λεωφόρο Ρουσταβέλι, γίνονται σχεδόν καθημερινά διαδηλώσεις και αποκλεισμοί του κέντρου της πρωτεύουσας. Θέλει δηλ. να στείλει «εξορία» τους βουλευτές της Γεωργίας.
Θυμίζουμε ότι την άνοιξη του 2007, οι αρχές της Λετονίας, ξήλωσαν από το κέντρο της πρωτεύουσας το άγαλμα του σοβιετικού στρατιώτη «Αλιόσα», προκαλώντας την οργή της κοινωνίας. Ο απόηχος των «πεπραγμένων» του ντουέτου «Μπους - Ράις» στον περίγυρο της Ρωσίας με φόντο τον βιασμό της πρόσφατης ιστορίας αναδείχνεται τώρα στη Γεωργία. Αυτός είναι ο πολιτικός και ιστορικός πολιτισμός τους...
Η δημιουργία βρικολάκων...

 

πηγή: ΕΘΝΟΣ

Λέξεις Κλειδιά: Γεωργία,ιδεολογία,ηγέτες,ιστορία,Σαακασβίλι