30.11.2017 03:19
Προς άρση του εκκλησιαστικού σχίσματος στην Ουκρανία; Θανάσης Αυγερινός

Επιστολή, που περιέχει μήνυμα συγγνώμης "για όλα" και συγχώρεσης "όλων" απηύθυνε στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο και την Αρχιερατική Ιερά Σύνοδο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που συνεδριάζει τις ημέρες αυτές στη Μόσχα, ο σχισματικός επικεφαλής της εθνικιστικής Ουκρανικής εκκλησίας Φιλάρετος.

Tην είδηση ανακοίνωσε επίσημα το Πατριαρχείο Μόσχας, αλλά έσπευσε να "μετριάσει" ο εκπρόσωπος Τύπου του Φιλάρετου. Ωστόσο κοινή είναι η εκτίμηση ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την παγκόσμια Ορθοδοξία και όχι μόνο, με απρόβλεπτες ακόμη επιπτώσεις στην καταταλαίπωρη Ουκρανία.

 

Ο μητροπολίτης Φιλάρετος ζήτησε αποκατάσταση «κοινωνίας και προσευχής» με την κανονική Εκκλησία της Ουκρανίας, που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας, το οποίο με τη σειρά του ανακοίνωσε ότι ξεκινούν άμεσα διαβουλεύσεις μικτής επιτροπής για την ενότητα. 

 

Στο πρόσφατο παρελθόν ο Φιλάρετος είχε αναφανδόν ταχθεί με την εθνικιστική-νεοφασίζουσα ηγεσία στο Κιέβο, αποκαλώντας τους Ρώσους «εχθρούς» και τον πρόεδρο Πούτιν «όργανο του Σατανά». Είχε δε επιδιώξει να κηρυχθεί αυτοκέφαλη η κανονική Ουκρανική Εκκλησία, της οποίας ήταν μητροπολίτης, από το 1990 ακόμη, αφότου όμως είχε χάσει από τον μακαριστό Πατριάρχη Αλέξιο Β’ τον θρόνο του Πατριαρχείου Μόσχας, στον οποίον δεν κατόρθωσε να αναρριχηθεί.

 

Την είδηση της επιστολής επιβεβαίωσε με δήλωσή του, αλλά προσπάθησε να "διορθώσει" το περιεχόμενό της ο αρχιεπίσκοπος Ευστράτιος, εκπρόσωπος Τύπου της σχισματικής Ουκρανικής Εκκλησίας, η οποία δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο Ευστράτιο είπε ότι ο μόνος διάλογος, που μπορεί να υπάρξει είναι για "την αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Εκκλησίας μας" και ότι η πρόταση δεν αφορά την ενοποίηση των Εκκλησιών, αλλά μόνο την αποκατάσταση της μεταξύ τους κοινωνίας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι "δεν απασχολεί' τον μητροπολίτη Φιλάρετο το γεγονός ότι έχει αφοριστεί από την Ιερά Σύνοδο της Ρωσικής Εκκλησίας. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του πρακτορείου Ιντερφάξ, ο αρχιεπίσκοπος Ευστράτιος ήταν ένας από τους τρεις Ουκρανούς επισκόπους-κομιστές της "επιστολής μεταμέλειας" και δεν αποκλείεται να φοβάται την οργή των Ουκρανών εθνικιστών, γι' αυτό και διατηρεί τις αποστάσεις του από την ιστορική από κάθε άποψη εξέλιξη.

 

Εάν και εφόσον προχωρήσει η διαδικασία διαλόγου και επαναπροσέγγισης με την εθνικιστική Ουκρανική ορθόδοξη Εκκλησία, θα πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα αποκατάστασης μιας από τις πιο «συστηματικά δουλεμένες» πλευρές του τεχνητού σχίσματος ανάμεσα στους δυο πιο αδελφικούς σλαβικούς λαούς του κόσμου: Ουκραούς και Ρώσους.

 

Είναι αναπόφευκτο ότι η ουκρανική πολιτική ηγεσία και οι ξένοι καθοδηγητές του σημερινού προτεκτοράτου, που ονομάζεται Ουκρανία, θα επιχειρήσουν να παρεμποδίσουν την εξέλιξη, που σημαίνει πολλά για όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες, προκαθήμενοι και εκπρόσωποι των οποίων παρευρίσκονται στην ιστορική Σύνοδο της Ρωσικής Εκκλησίας. Από αυτήν πάντως απουσιάζουν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενώ παρών είναι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. Εντύπωση μάλιστα έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι δύο απόντες Προκαθήμενοι τήρησαν κοινή "σκληρή" στάση έναντι του Πατριαρχείου Μόσχας, επιλέγοντας να μην παραστούν, ούτε δια εκπροσώπων τους.

 

[ΥΓ. Μην με ρωτήσετε γιατί και αν και ποιος πήρε χαμπάρι την είδηση στην Ελλάδα. Το έχουμε πει, ότι εδώ και καιρό το «εθνικό» μας πρακτορείο ΑΠΕ/ΜΠΕ, που είναι αποστολή του να καλύπτει τέτοια θέματα, περί πολλών άλλων τυρβάζει και χάνει πολλές ουσιαστικές ειδήσεις, τόσο από τη Μόσχα, όσο και από αλλού... Μια μέρα, πού θα πάει, θα ξυπνήσει κι αυτό...]

 

Λέξεις Κλειδιά: Φιλάρετος,Πούτιν,σχίσμα,Κύριλλος,Αλέξιος,Πατριαρχείο Μόσχας