29.01.2018 18:44
Πανσυριακό Φόρουμ στο Σότσι: Ειρήνη στο λαό της Συρίας!

Παρά την άρνηση σειράς φιλοδυτικών συριακών οργανώσεων να συμμετάσχουν στο Συνέδριο Συριακού Εθνικού Διαλόγου, που διοργανώνεται στο Σότσι, η Μόσχα δηλώνει αισιόδοξη ότι το πρωτοφανές σε μέγεθος Φόρουμ θα έχει αποτελέσματα και θα «ωθήσει» σε συνεννόηση ευρεία στρώματα της συριακής κοινωνίας.

Εκατοντάδες Σύροι αντιπρόσωποι και προσκεκλημένοι ξένοι παρατηρητές και δημοσιογράφοι συρρέουν ήδη στο Ολυμπιακό Χωριό του Σότσι, που φιλοξενεί την εκδήλωση, η οποία θα κορυφωθεί αύριο με τις κυρίως εργασίες του Συνεδρίου παρουσία, ως αναμένεται, των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν, Λαβρόφ, Τσαβούσογλου και Ζαρίφ, καθώς και του ειδικού εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για τη Συρία Ντε Μιστούρα.
Το Φόρουμ είναι «ζωντανό και απρόβλεπτο» υποστήριξε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, διαψεύδοντας ότι τα αποτελέσματά του είναι προαποφασισμένα. Διπλωματικές πηγές μας εξήγησαν ότι σχέδια των υπό έγκριση αποφάσεων φυσικά και έχουν γίνει, αλλά όλα τελούν υπό συνεχή διαμόρφωση, αναλόγως των διαθέσεων των αντιπροσωπειών και των συνέδρων, που αναμένεται να υιοθετήσουν αύριο κοινό Ανακοινωθέν και Έκκληση προς τη διεθνή κοινή γνώμη.
Σύμφωνα με τον ειδικό εκπρόσωπο του προέδρου Πούτιν για το Συριακό Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ, ο οποίος έχει εργαστεί μεθοδικά για την προετοιμασία του Φόρουμ, σ’ αυτό έχουν προσκληθεί περισσότεροι από 1600 σύνεδροι, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν όλα τα στρώματα της συριακής κοινωνίας, όλα τα δόγματα και τις εθνικές ομάδες, είτε ως οργανωμένες αντιπροσωπείες, είτε μεμονωμένα, όπως για παράδειγμα προσέρχονται οι Κούρδοι σύνεδροι.
Ο Α.Λαβρέντιεφ εξέφρασε τη λύπη του γιατί η ηγεσία της λεγόμενης Συριακής Επιτροπής Συνομιλιών αποφάσισε να μην παρευρεθεί στο Συνέδριο, όπου όμως θα προσέλθουν μέλη της, εκπροσωπώντας όλα τα «ρεύματα» της συριακής αντιπολίτευσης: «εσωτερικής», «εξωτερικής» και ένοπλης. Στο Φόρουμ έχουν επίσης προσκληθεί και εκπρόσωποι όλων των γειτονικών με τη Συρία χωρών.
Κατά τον κ. Λαβρέντιεφ η μεγάλη διαφορά του Σότσι από τις μέχρι τώρα απόπειρες διαλόγου, όπως η Γενεύη και η Αστανά, είναι ότι σε εκείνα τα «σχήματα» συνομιλούσαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ενώ στο Σότσι συνέρχονται «εκπρόσωποι της κοινωνίας, που ενδιαφέρονται για την επίτευξη ειρήνης, με σκοπό να κάτσουν μαζί, να κοιταχθούν στα μάτια και να βρουν κάποια κατανόηση». Με άλλα λόγια η Μόσχα επιμένει και βασίζει τις ελπίδες στο ότι για πρώτη φορά θα συνομιλήσουν πρόσωπο με πρόσωπο εκπρόσωποι της συριακής κοινωνίας «χωρίς μεσάζοντες».
 

Λέξεις Κλειδιά: Συρία,Ρωσία,Ιράν,Τουρκία,Λαβρόφ,Τσαβούσογλου,Σότσι,Ντε Μιστούρα,Συνέδριο,διάλογος,Υεμένη,Άσαντ,Γενεύη,Αστάνα,Λαβρέντιεφ