Η ρωμαιοκαθολική κοινότητα στη Σεβαστούπολη πανηγυρίζει κι ετοιμάζεται να επαναφέρει το εκκλησιαστικό όργανό της και τις παραδοσιακές λειτουργίες της στο ναό του Αγίου Κλήμη, που βρίσκεται στην πλατεία Ουσακόφ στο κέντρο της πρωτεύουσας της Κριμαίας.
Το ιστορικό κτίριο παραχωρείται στην κοινότητα, που αγωνιζόταν πολλά χρόνια για να πετύχει το στόχο αυτό, από την τοπική κυβέρνηση της Σεβαστούπολης.
Όπως εξήγησε στο ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Σεβαστούπολης Γιούρι Κρίβοφ, θα απαιτηθούν 5-6 χρόνια εντατικών εργασιών για να επισκευασθεί και αναπαλαιωθεί το ιστορικό κτίριο, όπου για πολλά χρόνια κατά τη σοβιετική περίοδο λειτουργούσε ο παιδικός κινηματογράφος «Ντρούζμπα» (Φιλία).
Κατά τον καθολικό επίσκοπο της Κριμαίας Γιάτσεκ η μεταβίβαση του ναού αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα «για την ενσωμάτωση της καθολικής ενορίας στην κανονική ζωή της πόλης». Ενώ προφανής σκοπός είναι να ενισχυθεί ο θρησκευτικός τουρισμός, να εδραιωθεί η διαθρησκευτική ειρήνη και συνεργασία, που χαρακτηρίζει πλέον την Κριμαία και την ιστορική πρωτεύουσά της, καθώς μετά την ολοκλήρωση της αναπαλαίωσης του επιβλητικού κτιρίου, δεν θα φιλοξενεί μόνο στιγμές της ζωής της καθολικής κοινότητας, αλλά θα είναι ανοιχτό και επισκέψιμο για τους διαρκώς αυξανόμενους ξένους και εσωτερικούς, προερχόμενους από τη Ρωσία, τουρίστες.
Τη συμφωνία μεταβίβασης του ιστορικού ναού χαιρέτισε και ο Ολέγκ Γκοντσαρόφ, μέλος του Συμβουλίου συνεργασίας με τις θρησκευτικές ενώσεις παρά το Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος επεσήμανε ότι η πράξη αυτή αποτελεί απόδειξη του ότι το ρωσικό κράτος ενδιαφέρεται για την αναγέννηση της πνευματικής ζωής όλων των θρησκειών και δογμάτων»
Ο νεογοτθικού ρυθμού ναός του Αγίου Κλήμη χτίστηκε το 1911 έπειτα από έρανο μεταξύ των καθολικών κατοίκων της Σεβαστούπολης, ο αριθμός των οποίων έφτανε τότε, στην προεπαναστατική ρωσική πόλη τους τρεις χιλιάδες ανθρώπους, εκ των οποίων τα 2/3 υπηρετούσαν στο ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας.
Το 1936 ο εφημέριος του ναού Ματβέι Γκουταϊτις εκτελέστηκε και ο ναός σφραγίσθηκε. Κατά την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου στο κτίριο είχε εγκατασταθεί σταθμός ραδιοεπικοινωνιών, ο οποίος καταστράφηκε από τους ναζιστικούς βομβαρδισμούς της πόλης. Στο ιερό του ναού λειτουργούσαν δημόσιες τουαλέτες. Το 1958 το κτίριο ανακατασκευάστηκε και άρχισε να στεγάζει τον παιδικό κινηματογράφο «Ντρούζμπα».
Η ρωμαιοκαθολική κοινότητα της Σεβαστούπολης ανασυστήθηκε το 1993 και από το 1996 πραγματοποιεί τις λατρευτικές τελετές της σε χώρο, που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα εντός του κινηματογράφου. Όμως τώρα φαίνεται πως έφθασε η στιγμή της ιστορικής δικαίωσης του πολύχρονου αγώνα της.