09.06.2018 23:27
Παυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό στο Φεστιβάλ Αρχαίας Κληρονομιάς της Ρωσίας, που διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά στην περιφέρεια του Κρασνοντάρ στη Νότιο Ρωσία.

 

Αναλυτικά ο χαιρετισμός:

«Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω αυτόν τον χαιρετισμό κατά την έναρξη του πρώτου φεστιβάλ αρχαίου πολιτισμού της Ρωσίας το οποίο οργανώνεται στο πλαίσιο το έτους Τουρισμού Ελλάδας – Ρωσίας. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι δεσμοί ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας πάνε πολύ βαθιά μέσα στο χρόνο. Όλοι θυμόμαστε το μύθο της αργοναυτικής εκστρατείας. Ξέρουμε ότι πάνω από 2.500 χρόνια οι δεσμοί αυτοί συνεχίζονται και θυμόμαστε ότι οι Έλληνες πριν από 2.500 χρόνια  πήγαν για πρώτη φορά στα παράλια του Εύξεινου Πόντου. Εκεί δημιούργησαν πολιτισμό, εκεί δημιούργησαν πνεύμα, ταυτοχρόνως μια εντυπωσιακή οικονομική δραστηριότητα. Οι μνήμες από όλη αυτή τη δημιουργία πολιτιστική, πνευματική , οικονομική υπάρχουν πάντα. Το σημαντικό όμως είναι ότι οι δεσμοί αυτοί συνεχίζουν ακόμη και σήμερα. Η συνεργασία συνεχίζεται  και ο πολιτισμός είναι εκείνος που μας ενώνει ακόμα και τώρα. Θα έλεγε κανείς ότι ανάμεσα στους λαούς μας, εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία πέρα από την οικονομική και άλλη συνεργασία είναι ο πολιτισμός και ο διάλογος των πολιτισμών. Ο διάλογος αυτών των πολιτισμών, ο οποίος έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί όπως είναι γνωστό φέρνει τους λαούς πιο κοντά, μας διδάσκει την ειρήνη και επιπλέον, μας δίνει τη δυνατότητα να λύσουμε προβλήματα που με άλλο τρόπο δεν θα μπορούσαν να λυθούν παρά μόνο μέσα από την ειρηνική συνύπαρξη Θέλω σε αυτό να προσθέσω ότι εκτός από την ιστορία και τον πολιτισμό τους λαούς της Ελλάδας και της Ρωσίας, της Ρωσίας και της Ελλάδας τους συνδέει και η ορθοδοξία. Η ορθοδοξία με τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες τις οποίες διδάσκει μέσα στους αιώνες και επίσης σήμερα είναι εξαιρετικά επίκαιρες. Πρωτίστως δε οι αρχές και οι αξίες της ειρήνης, του ανθρωπισμού  της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης. Εύχομαι κάθε επιτυχία σε αυτό το φεστιβάλ, το τόσο σημαντικό αυτό φεστιβάλ και εύχομαι να έχει πολύ μεγάλη συνέχεια μέσα στο χρόνο. Το έχουμε ανάγκη, οι λαοί μας μπορούν μέσα από τη συνύπαρξη και τη συνεργασία τους να διδάξουν αυτό που η ιστορία τους και ο πολιτισμός του έχουν αιώνες τώρα διδάξει και αυτό για το μέλλον είναι πολύ περισσότερο σημαντικό από όσο μπορούμε να φανταστούμε. Καλή Επιτυχία».

 

Δείτε το βίντεο:

 

 

 

 

Το φεστιβάλ

 

Διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά στην περιφέρεια του Κρασνοντάρ στη Νότιο Ρωσία. Μια περιοχή, που φιλοξένησε μερικές από τις πιο σπουδαίες αρχαιοελληνικές πόλεις-αποικίες, όπως οι θρυλικές Φαναγόρεια, Ερμώνασσα και Γοργιππία στην είσοδο της Μαιωτίδος λίμνης (Αζοφικής θάλασσας). Εκεί ακμάζουν ως και σήμερα ελληνικές ομογενειακές κοινότητες, εκπρόσωποι των οποίων ηγούνται της νέας αυτής πρωτοβουλίας, η οποία υποστηρίχθηκε από το εν εξελίξει Έτος Τουρισμού Ελλάδας-Ρωσίας και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και οι πάντες ελπίζουν ότι θα καθιερωθεί και θα επαναλαμβάνεται. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ αναπτύσσονται σε πέντε πόλεις-θέρετρα της Ν.Ρωσίας: Κρασνοντάρ, Γκελεντζίκ, Νοβοροσίσκ, Ανάπα, Ταμάν

 

 

Δείτε περισσότερα για το φεστιβαλ εδώ

Λέξεις Κλειδιά: Παυλόπουλος,Πρόεδρος της Δημοκρατίας,ρωσία,Ελλάδα,Κρασνοντάρ,φεστιβάλ,Αργοναύτες,Ανάπα,Ταμάν