07.05.2009 17:51
Η Ρωσία «απαντήσει» στις απελάσεις δυο διπλωματών της από τη συμμαχία, με δυο Καναδούς... ΝΑΤΟ το ρωσικό μπρα ντεφ Θανάσης Αυγερινός

Κόκκινο χτυπά ξανά το θερμόμετρο στις σχέσεις Ρωσίας και ΝΑΤΟ, με τυπική αφορμή τα αναμενόμενα ρωσικά αντίποινα και την απέλαση δύο Καναδών διπλωματών, αλλά με προφανώς βαθύτερη αιτία, τη σύγκρουση γύρω από τη «ΝΑΤΟϊκή διείσδυση» στον Καύκασο και την έναρξη στρατιωτικών ασκήσεων στο έδαφος της Γεωργίας.

Επικαλούμενο την «εχθρική ενέργεια» της απέλασης δύο Ρώσων διπλωματών από την έδρα του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες την απομάκρυνση του Καναδού επικεφαλής του Ενημερωτικού Κέντρου του ΝΑΤΟ στη Μόσχα και ενός βοηθού του, επίσης Καναδού διπλωμάτη. Η μετ' εμποδίων επαναλειτουργία του Κέντρου ήταν ένα από τα πιο πρόσφατα σημάδια «επανασύνδεσης» στον διμερή διάλογο, που όμως υποχωρεί και πάλι, ενώ τόσο το ΝΑΤΟ όσο και ο Καναδάς εξέφρασαν δυσαρέσκεια για τις εξελίξεις.

«Θλιβερή, αντιπαραγωγική και αδικαιολόγητη» χαρακτήρισε την απόφαση της Μόσχας ο απερχόμενος γ.γ. της Συμμαχίας, Γιάαπ Ντε Χόοπ Σέφερ, και το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή στην Οτάβα να δώσει εξηγήσεις. «Κανόνα του παιχνιδιού» χαρακτήρισε τις απελάσεις ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, επιμένοντας ότι «δεν θα έπρεπε να περιμένουν κάτι διαφορετικό όσοι εμπνεύστηκαν την απέλαση των διπλωματών μας», αλλά και αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα της συνεννόησης, εφόσον η Μόσχα συνεχίζει να επιθυμεί «φυσιολογική, αμοιβαία, επωφελή και ισότιμη» συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

Γυμνάσια στη Γεωργία...

Σε υψηλούς τόνους, το Κρεμλίνο συνέχισε την κριτική του στην απόφαση του ΝΑΤΟ να προχωρήσει κανονικά από χθες στις προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις του στο έδαφος της Γεωργίας, στις οποίες αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότεροι από χίλιοι άνδρες, μεταξύ των οποίων και αξιωματικοί από την Ουκρανία. Τελικά, 6 από συνολικά 19 χώρες αποφάσισαν να αποσυρθούν από τα γυμνάσια υποχωρώντας στις ρωσικές πιέσεις, ενώ η ηγεσία του ΝΑΤΟ και Αμερικανοί διπλωμάτες δήλωσαν ότι το σενάριό τους δεν θα επηρεαστεί από τις εξελίξεις, ούτε από τις αποκαλύψεις των γεωργιανών αρχών για «απόπειρα πραξικοπήματος», που ματαιώθηκε εν τη γενέσει του.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 700 πολίτες και στρατιωτικοί ανακρίνονται ή έχουν συλληφθεί, για να διερευνηθεί η εμπλοκή τους στο αμφιλεγόμενο κίνημα, ενώ και ο πρώην πρόεδρος Σεβαρντνάντζε αναγνώρισε ότι μέρος της γεωργιανής αστυνομίας ενδέχεται να υποστηρίξει την αντιπολίτευση, που συνεχίζει τον αποκλεισμό του κέντρου της Τιφλίδας με καθημερινές διαδηλώσεις.

«Ρώσος κατάσκοπος»

Το καθεστώς Σαακασβίλι συνέλαβε και πρώην διπλωμάτη της Γεωργίας ως «Ρώσο κατάσκοπο», που παραχωρούσε στοιχεία για τις κινήσεις των γεωργιανών δυνάμεων κατά τις θερινές συγκρούσεις στη Ν. Οσετία, ενώ Μόσχα και αντιπολίτευση αμφισβητούν ακόμη και την ύπαρξη οποιασδήποτε «στάσης». Ο απόστρατος στρατηγός Γκεόργκι Καρκαρασβίλι, ο οποίος συγκαταλέγεται στους στασιαστές, σύμφωνα με «ομολογίες» από κρυφές κάμερες που προβάλλει η γεωργιανή τηλεόραση, υποστήριξε ότι «η Γεωργία ελέγχεται σήμερα από άρρωστους ανθρώπους, που μόνοι τους γράφουν σενάρια και μόνοι τους τα παίζουν για να φοβίσουν την κοινωνία».

 

πηγή: Ελεύθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: Ρωσία,ΝΑΤΟ,απέλαση,Γεωργία,διπλωμάτης,απόφαση