24.03.2009 03:54
Στην ποδιά του Σότσι σφάζονται 14 παλληκάρια Θανάσης Αυγερινός

Αν με την κρίση όλα πάνε κατά τις προβλέψεις και δεν συμβεί πρόωρα το «ο μη γένοιτο» με τον κόσμο που φτιάξαμε, το ιστορικό ρωσικό θέρετρο του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα θα φιλοξενεί το 2014 τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.


Γι' αυτό και στην ποδιά της δημαρχίας του σφάζονται ήδη παλληκάρια. Ο δήμαρχος του Σότσι θα εκλεγεί για πέντε χρόνια, θα έχει λόγο στη διαχείριση περίπου 10 δισ. ευρώ, που χορηγεί η κεντρική κυβέρνηση για τους Αγώνες και φυσικά πολλαπλές ευκαιρίες προβολής τόσο στα ρωσικά όσο και στα διεθνή ΜΜΕ.

Οι προοπτικές αυτές προσέλκυσαν το ενδιαφέρον τουλάχιστον 14 υποψηφίων ώς τώρα, δύο ημέρες πριν κλείσει το ψηφοδέλτιο, μερικοί εκ των οποίων είναι ή ήταν ηχηρά ονόματα της ομοσπονδιακής πολιτικής σκηνής της Ρωσίας και αναζητούν ευκαιρίες θεαματικής επιστροφής στα πράγματα. Για κάποιους σχολιαστές πρόκειται μάλιστα για την «τελευταία ευκαιρία της αντιπολίτευσης να δείξει ότι τουλάχιστον υπάρχει». Το μήνυμα αυτό φαίνεται πως άκουσε ένας από τους ηγέτες της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης, ο Μπαρίς Νεμτσόφ, «αγαπημένο παιδί» του Κρεμλίνου επί Γέλτσιν, ο οποίος όμως πήρε την κάτω βόλτα στα χρόνια Πούτιν και βλέπει το Σότσι ως σανίδα πολιτικής του σωτηρίας. Ο Νεμτσόφ είναι ηγέτης του νεοϊδρυθέντος στη Μόσχα αντιπολιτευόμενου κινήματος με το συμβολικό όνομα «Αλληλεγγύη» και αποφάσισε στις 12 Μαρτίου να ανακοινώσει μέσω του blog του την υποψηφιότητά του, ανταποκρινόμενος στο αίτημα φίλων και συναγωνιστών του από την πόλη όπου γεννήθηκε.

Η αλήθεια είναι ότι εκτός της γέννησής του ο Νεμτσόφ δεν έχει άλλους σπουδαίους δεσμούς με την πόλη, γεγονός που χρησιμοποιείται με επιτυχία από τον βασικό του αντίπαλο και υποψήφιο του κυβερνητικού κόμματος «Ενιαία Ρωσία» Ανατόλι Παχόμοφ, ο οποίος ασκεί σήμερα τα καθήκοντα του δημάρχου. «Ο Παχόμοφ είναι ο πιο δημοφιλής υποψήφιος, τρέχει πάνω-κάτω στην πόλη εδώ και χρόνια, ξέρει τα προβλήματα των κατοίκων και προσπαθεί να βρει λύσεις, ενώ ήταν για χρόνια επιτυχημένος δήμαρχος του γειτονικού θέρετρου της Ανάπα, όταν ο Νεμτσόφ έκανε καριέρα πρώτα στο Νίζνι Νόβγκοροντ και μετά στη Μόσχα», λένε στο επιτελείο του κυβερνητικού δημάρχου και το επιχείρημα ακούγεται ακόμη πειστικό.

Στο πλευρό του Νεμτσόφ, που μπήκε θορυβωδώς στην προεκλογική εκστρατεία καταγγέλλοντας διακρίσεις εις βάρος του, βρίσκεται συνεχώς ο έτερος πιο γνωστός «φιλελεύθερος» πολιτικός της Ρωσίας και πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, Γκάρι Κασπάροφ. Οι εμφανίσεις τους συνοδεύονται από περιστατικά άλλοτε πραγματικών κι άλλοτε φανταστικών συγκρούσεων με τις Αρχές και τα «όργανά» τους, με πιο πρόσφατη χθεσινή «προβοκάτσια», όπως τη χαρακτήρισαν στο επιτελείο Νεμτσόφ, που οργάνωσαν νεαροί από «αντιδυτικές - πατριωτικές» οργανώσεις, οι οποίοι ήρθαν, κατά τις καταγγελίες, στο Σότσι ειδικά για να εξευτελίσουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και με «άνωθεν» καθοδήγηση. Σύμφωνα με τον Ιλιά Γιάσιν, στέλεχος της υποψηφιότητας Νεμτσόφ, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας, τρεις νεαροί άρχισαν να αδειάζουν πάνω στον ηγέτη της αντιπολίτευσης νερό, που μύριζε έντονα αμμωνία, ενώ την προσοχή όλων είχε αποσπάσει μια εντυπωσιακή τραβεστί, πιθανή συνεργός στην προβοκάτσια, η οποία πλησίαζε για να προσφέρει λουλούδια στον «ωραίο» της ρωσικής πολιτικής σκηνής Νεμτσόφ. Κατά τον Γιάσιν, η αστυνομία έκανε τα στραβά μάτια και οι νεαροί έφυγαν ανενόχλητοι. Γάμος και χαρά δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς Ζιρινόφσκι, ο οποίος πρότεινε να «στείλει» ως υποψήφιο στο Σότσι τον Αντρέι Λουγκαβόι, βουλευτή του κόμματος και ύποπτο, κατά τους Βρετανούς, για τη δηλητηρίαση με πολώνιο του πρώην καγκεμπίτη Αλεξάντρ Λιτβινιένκο στο Λονδίνο. Μύρισε «ψωμί» στο Σότσι κι έχουν «ψαχνό» οι εκλογές του...

 

πηγή: Ελεύθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: Σότσι,δήμαρχος,κρίση,προβλέψεις,διαχείριση,Αγώνες,προβολή