17.03.2009 04:12
Νέο υπερεθνικό «αποθεματικό νόμισμα» προτείνει στους G20 η Ρωσία Θανάσης Αυγερινός

Μια νέα διεθνή χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική θα προτείνει η Ρωσία στη σύνοδο της «Λέσχης των 20» στο Λονδίνο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ανταποκρίνεται το νέο σύστημα «στην πραγματικότητα του πολυπολικού κόσμου».


Από τις ρωσικές προτάσεις που απεστάλησαν στις είκοσι κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και τα μέλη της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, ξεχωρίζει η ιδέα δημιουργίας ενός νέου υπερεθνικού «αποθεματικού νομίσματος», σε αντικατάσταση του αμερικανικού δολαρίου και υπό την εγγύηση των διεθνών οικονομικών οργανισμών.

Η Μόσχα θεωρεί ότι η σύνοδος του Λονδίνου θα πρέπει να καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις υποχρεωτικές στην εφαρμογή τους και στα κριτήρια που θα τις διέπουν για όλες τις κορυφαίες οικονομίες του κόσμου. Καρπός των διαβουλεύσεων θα πρέπει να είναι μια διεθνής συμφωνία, που θα ορίζει τα κριτήρια και τα όρια των ρυθμίσεων και του ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος, συντείνοντας στη μεγαλύτερη αυστηρότητα και σταθερότητά του και η εφαρμογή της θα παρακολουθείται από διεθνή διάσκεψη. Η ρωσική κυβέρνηση επικρίνει τους διεθνείς οικονομικούς θεσμούς ότι δεν δημιούργησαν μηχανισμούς άμυνας και ελαχιστοποίησης των συνεπειών της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οδηγώντας την ανθρωπότητα σε σοβαρούς οικονομικούς συγκλονισμούς και αύξηση της κοινωνικής αστάθειας. Κατά τις ρωσικές εκτιμήσεις, μια ισορροπημένη, σταθερή και προβλέψιμη παγκόσμια οικονομία μπορεί να υπάρξει μόνον αν οι κορυφαίες οικονομίες φροντίσουν για «τη διαφάνεια, τον εκδημοκρατισμό και την ισότιμη ευθύνη» στις αποφάσεις, σημειώνοντας ιδιαίτερα την ανάγκη αντιμετώπισης της παγκόσμιας φτώχειας.

Ειδικά για τις διεθνείς συναλλαγές η Ρωσία υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ενισχυθούν η πραγματοποίησή τους και η διαμόρφωση των παγκόσμιων τιμών με βάση «αρκετά εθνικά νομίσματα», όπως και να αναπροσαρμοστεί η λειτουργία του ΔΝΤ στις ανάγκες του πολυπολικού κόσμου. Για τους λόγους αυτούς το ΔΝΤ θα πρέπει, κατά τη Μόσχα, να αυξήσει αισθητά τους πόρους του και να επιταχύνει τη μεταρρύθμισή του προς όφελος των υπό διαμόρφωση αγορών και των αναπτυσσόμενων κρατών.

 

πηγή: Ελεύθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: νόμισμα,διεθνή,σύνοδος,Λονδίνο,G20,Ρωσία,αποφάσεις