28.08.2010 06:18
Ανοχύρωτη η Ρωσία στις επιθέσεις χάκερ. Πώς την γλυτώνουν τα «τρωκτικά» του Ίντερνετ. Όλγα Μπαλαφούτη

Στον κυβερνοχώρο ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο «BadB». Ένας εγκληματίας-φάντασμα που έμπαινε ανενόχλητος στους servers εταιρειών και απλών χρηστών και έκλεβε τους προσωπικούς κωδικούς των πιστωτικών καρτών.

 

Κάτοικος Μόσχας, ο «BadB» ζούσε χλιδάτη ζωή και ταξίδευε απρόσκοπτα σε όλη την Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι είχε ανακηρυχθεί από τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών ένας από τους πιο επικίνδυνους εμπόρους κλεμμένων προσωπικών δεδομένων.

Τελικά στις αρχές Αυγούστου οι γαλλικές αρχές έγραψαν «Game Over» στις απάτες του συλλαμβάνοντάς τον στο αεροδρόμιο της Νίκαιας.

Πρόκειται για τον Ρώσο χάκερ Vladislav A. Horohorin, ο οποίος εκμεταλλευόμενος τους χαλαρούς νόμους περί οικονομικού εγκλήματος στη χώρα δεν δίσταζε να διαφημίζει μέσω των προσωπικών του ιστοσελίδων τις ηλεκτρονικές απάτες του και να πουλά προγράμματα που μπορούν να καταστρέψουν ταυτόχρονα χιλιάδες υπολογιστές. Σύμφωνα με τις αρχές, ο 27χρονος Horohorin ήταν ένας από τους ιδρυτές του CarderPlanet, ενός ιστότοπου που δημιουργήθηκε το 2002 και πωλούσε προσωπικά δεδομένα και στοιχεία πιστωτικών καρτών σε όλο τον κόσμο.

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ κατέβασαν τη συγκεκριμένη σελίδα το 2004, αλλά ο BadB συνέχισε τις ηλεκτρονικές απάτες του χρησιμοποιώντας τα sites «carder.su» και «badb.biz». Η σύλληψη του Horohorin κατάφερε ένα σημαντικό πλήγμα στο μέχρι τώρα ισχυρό γόητρο των Ρώσων χάκερ, αυτών των μορφωμένων και ιδιαίτερα ευφυών προγραμματιστών που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας στο παγκόσμιο ηλεκτρονικό εμπόριο και γεμίζουν με spam τις ιστοσελίδες, μένοντας τις περισσότερες φορές ατιμώρητοι.

Παρόλο που η ταυτότητα του BadB αποκαλύφθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ το Νοέμβριο του 2009, μέχρι πριν από λίγες ημέρες κυκλοφορούσε ελεύθερος στη Μόσχα στήνοντας παντός είδους οικονομικές απάτες.

Κι αυτό γιατί οι αρμόδιες αρχές της Ρωσίας δείχνουν απρόθυμες να ασχοληθούν με την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην ανικανότητα, τη διαφθορά αλλά και την εθνική τους περηφάνια.

Οι συλλήψεις για οικονομικά εγκλήματα στη Ρωσία είναι σπάνιες, ακόμα και όταν οι χάκερ που ζουν στη χώρα έχουν επικηρυχθεί δημόσια από ξένες ομάδες, όπως το Spamhaus, μια μη κερδοσκοπική ομάδα που λειτουργεί στη Γενεύη και το Λονδίνο και εντοπίζει «ηλεκτρονικούς απατεώνες».

Με βάση τα στατιστικά, 7 στους 10 χάκερ έχουν ως έδρα τους χώρες όπως την πρώην Σοβιετική Ένωση, την Ουκρανία, τη Ρωσία και την Εσθονία. Ένας από τους λόγους που η ηλεκτρονική απάτη μπαίνει σε δεύτερη μοίρα από τη ρωσική αστυνομία είναι το γεγονός ότι οι χάκερ στοχεύουν κυρίως χρήστες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα οι συνέπειες των υποκλοπών και των λοιπών παράνομων ενεργειών να μην είναι άμεσα ορατές στη χώρα. Μερίδιο ευθύνης όμως φέρουν και οι ιθύνοντες πολιτικοί της χώρας.

Υπάρχει μεγάλη ασυνεννοησία σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα της ηλεκτρονικής ασφάλειας μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν απαραίτητη τη θέσπιση αυστηρών νόμων για την προάσπιση της ηλεκτρονικής ασφάλειας, τη στιγμή που οι Ρώσοι απαιτούν μια διεθνή συμφωνία που θα συντονίζει και θα επιτρέπει τη χρήση ηλεκτρονικά χειριζόμενων όπλων από το στρατό και τις κατασκοπικές υπηρεσίες.

Αδειάζουν λογαριασμούς

Πριν από ένα χρόνο, για παράδειγμα, χάκερ θέλοντας να χτυπήσουν την προσωπική σελίδα δικτύωσης ενός πολιτικού blogger στη Γεωργία εξαπέλυσαν τεράστιες ποσότητες κακοπροαίρετων συνδέσμων και ιών (junk traffic). Η επίθεση όμως πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με αποτέλεσμα να «κρασάρουν» σελίδες όπως το Twitter και το Facebook.

Η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμα πιο σοβαρή, όταν οι χάκερ βάλουν στο στόχαστρό τους τις σελίδες τραπεζών και κολοσσιαίων επιχειρήσεων. Το 2007 μια ομάδα Σουηδών ειδικών εντόπισε έναν Ρώσο χάκερ με το παρατσούκλι «The Corpse» (Το Πτώμα), ο οποίος κατασκεύασε έναν ιό που μπορούσε να αποσπά τους προσωπικούς κωδικούς των πελατών της σουηδικής τράπεζας Nordea. Βέβαια, μέχρι να ανακαλύψουν τον Ρώσο χάκερ, περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια είχαν κάνει φτερά από τους λογαριασμούς των πελατών.

 

 πηγή: isotimia.gr

Λέξεις Κλειδιά: χάκερ,blogger,Ίντερνετ,Horohorin,οικονομικό έγκλημα,πιστωτικές,ιός,κωδικός