10.03.2009 05:42
«Φουσκώνει το ποτάμι» των ανέργων στη Ρωσία Θανάσης Αυγερινός

Η ανεργία αυξάνεται στη Ρωσία με ρυθμούς μεγαλύτερους της καταστροφικής για τη χώρα δεκαετίας του 1990 και η ρωσική ηγεσία ψάχνει να βρει λύσεις, που είναι όμως αμφίβολο εάν υπάρχουν.Το αρμόδιο υπουργείο υποχρεώθηκε επανειλημμένως να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του τον τελευταίο καιρό, εκτιμώντας πλέον ότι ώς το τέλος του 2009 περίπου 600.000 νέοι άνεργοι θα προστεθούν στον επίσημο αριθμό, που θα αγγίξει τα 2,8 εκατομμύρια. Η πρόβλεψη αυτή σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός ανέργων θα εκτοξευτεί στα 8-9 εκατομμύρια, περίπου το 12% του ενεργού πληθυσμού, δηλαδή σχεδόν ο ένας στους δέκα πολίτες.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τόσο στην ίδια τη Ρωσία όσο και στις περισσότερες από τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες επισήμως καταγράφεται λιγότερο από το 1/3 ή και το 1/4 των πραγματικών ανέργων. Ειδικοί εξηγούν ότι οι περισσότεροι άνεργοι δεν βρίσκουν κανένα νόημα στο να καταγραφούν, περνώντας συχνά μια ταπεινωτική διαδικασία για επίδομα κάτι περισσότερο από 100 ευρώ. Τα αρμόδια γραφεία ευρέσεως εργασίας προτείνουν συνήθως μόνο σκληρές ή εποχικές απασχολήσεις, ενώ το οξύτερο πρόβλημα φαίνεται πως αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τα λεγόμενα «λευκά κολάρα», οι υπάλληλοι γραφείου και τα στελέχη των επιχειρήσεων. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας HeadHunter Γιούρι Βίροβετς, πάντως, θεωρεί ότι τα σημερινά δεδομένα θα ανατραπούν, καθώς θα αυξάνεται η διεκδίκηση μιας θέσης εργασίας και οι άνεργοι θα εξαντλούν τα αποθέματα δυνάμεων και θα ζητούν όλο και πιο έντονα βοήθεια από το κράτος. Στην ιστοσελίδα της εταιρείας πριν από ένα χρόνο για κάθε προσφερόμενη θέση εργασίας εμφανίζονταν κατά μέσο όρο 14 διεκδικητές, που έχουν γίνει σήμερα 330. Από το περασμένο φθινόπωρο μάλιστα ο αριθμός των επίσημων ανέργων τριπλασιάστηκε: από 722.000 υπολογίζεται σήμερα στο 1,9 εκατομμύριο. Η πρώην υπουργός Εργασίας Αξάνα Ντμίτριεβα διαπιστώνει ότι οι Αρχές βρίσκονται σε αμηχανία ακόμη και σχετικά με το πώς θα χρησιμοποιήσουν τους πόρους που έχουν προβλεφθεί για την ενίσχυση της απασχόλησης. «Η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ποια επαγγέλματα και ποιες ειδικότητες θα χρειάζονται στο μετά την κρίση μέλλον, οπότε και δεν μπορεί να προγραμματίσει προς τα πού να ρίξει το βάρος της πρωτογενούς εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης προσωπικού», λέει η Ντμίτριεβα, υποστηρίζοντας ότι η σωτηρία μπορεί να βρεθεί μόνο στις υψηλές τεχνολογίες.

Ο Βίροβετς είναι ακόμη πιο απαισιόδοξος. Τα αρμόδια να προτείνουν λύσεις στελέχη «συνεχίζουν να σκέφτονται με κατηγορίες του 20ού αιώνα, όταν έπρεπε να κινούνται στον 21ο» υποστηρίζει, θεωρώντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των πόρων θα δαπανηθεί όπως και τη δεκαετία του 1990 σε επιδόματα, που αποτελούν και την εύκολη λύση. Ενδεικτικό των διαθέσεων του πληθυσμού είναι και το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι πολιορκούν τα στρατιωτικά γραφεία, επιδιώκοντας ένα συμβόλαιο συνεργασίας με τον στρατό, τη στιγμή που και οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν ανακοινώσει πρόγραμμα δραματικών περικοπών σε έμψυχο δυναμικό.

Κοντά στους ειδικούς της εργασίας, που δεν βιάζονται να δουν φως στην άκρη του τούνελ, εμφανίστηκαν και οι ειδικοί της ψυχής. Ο ρόλος της γυναίκας-συζύγου ενισχύεται σε συνθήκες κρίσης, κατά τη γνώμη της αρχιψυχιάτρου της Ρωσίας Τατιάνας Ντμίτριεβα, η οποία χαρακτηρίζει τους άνδρες πιο ευάλωτους στις συνέπειες της κρίσης και ειδικά στην απώλεια της εργασίας και του κοινωνικού τους «στάτους». «Στηρίξτε τον σύζυγό σας και εξηγήστε του ότι είναι μια ανέλπιστη ευκαιρία να μείνει με τα παιδιά, να ξεκουραστεί και να αναλάβει δυνάμεις», προτείνει η Ντμίτριεβα, βοηθώντας να φανεί πιο εύπεπτο το πικρό χάπι, πριν ακόμη αρχίσουν τα πολύ δύσκολα.

 

πηγή: Ελεύθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: Ρωσία,ανεργία,πρόβλεψη,εκτιμήσεις,άνεργοι,στελέχη,γραφεία