17.02.2009 07:20
Στείλε κι εσύ ένα γράμμα στον «αγαπητό Ομπάμουσκα» Θανάσης Αυγερινός

«Αγαπητέ Ομπάμουσκα (σ.σ. χαϊδευτικά ο Ομπάμα στα ρωσικά), σου γράφω από τη μακρινή και χιονισμένη Ρωσία».


Με αυτό το διαφημιστικό σύνθημα το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι προσκαλεί από την αρχή της χρονιάς τους αναγνώστες του να στείλουν τις «συμβουλές» τους στον Αμερικανό πρόεδρο, συμμετέχοντας με τον τρόπο του στη συγκρατημένη, σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά εμφανή «ομπαμανία» πολλών ρωσικών ΜΜΕ, που ενθαρρύνεται και από τις αισιόδοξες τελευταία διαθέσεις του Κρεμλίνου για βελτίωση των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων.

Στην πρόταση ανταποκρίθηκαν ώς τώρα αρκετές εκατοντάδες και μάλιστα από διάφορες χώρες, όπως ο φοιτητής Αρτιόμ από τη Μολδαβία, που αναρωτιέται αν ο νέος πρόεδρος γνωρίζει πού βρίσκεται η χώρα του και του ζητά να αποφύγει τα λάθη του προκατόχου του. Ή ο οδηγός Γιοργκ από τη Γερμανία, που του προτείνει να ακυρώσει την εξουσία του εξοπλιστικού λόμπι, να αποκαταστήσει διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα, να αποσύρει τα στρατεύματα-δολοφόνους από Αφγανιστάν και Ιράκ και να ζητήσει συγγνώμη για τις ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι.

Η Λιουντμίλα από την Ουκρανία καλεί τον Αμερικανό πρόεδρο να αποδείξει εμπράκτως τη δημοκρατικότητα και τον ανθρωπισμό των ΗΠΑ βοηθώντας τη φτωχότερη ήπειρο της Αφρικής, ενώ ο Ραμίζ από τη Ρωσία προτείνει να βρουν οι ΗΠΑ έναν συμβιβασμό με τη χώρα του, ως μεγάλες και υπεύθυνες δυνάμεις, έτσι ώστε να ενισχυθούν στον κόσμο η ειρήνη και η λογική της συνεννόησης, «έτσι ώστε να είναι ασφαλές το μέλλον και για την υπέροχη κόρη μου». Για τον Αλεξάντρ από την Αγία Πετρούπολη η φιλία θα αποδειχθεί οικονομικότερη σε καιρούς κρίσης από την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και για τον Στανισλάφ από το Καλίνινγκραντ τρομοκρατία και κρίση μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με συνεργασία ΗΠΑ, Ρωσίας και Ε.Ε.

Εκτός απ' τις πολλές ελπίδες, ο ρωσικός Τύπος παρακολουθεί και τα εξίσου πολλά «σκοτεινά σημεία» στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, όπως η Κομσομόλσκαγια Πράβντα, που ασχολήθηκε αναλυτικά με την έκθεση του νέου διευθυντή Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στο Κογκρέσο, προϊόν συνεργασίας 17 αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Ο Ντένις Μπλερ, κατά την εφημερίδα, συμπεριλαμβάνει στις απειλές για την ασφάλεια των ΗΠΑ την ενίσχυση της Ρωσίας, «η οποία συγκροτεί μια εναλλακτική λύση στην εδραιωμένη από τις ΗΠΑ παγκόσμια τάξη» και βάζει με κάθε ευκαιρία «τρικλοποδιές» στην αμερικανική πολιτική. Σύμφωνα με την έκθεση Μπλερ, όπως παρατίθεται στο ρωσικό δημοσίευμα, «οι ενέργειες των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, καθώς και ο γενικός αντιαμερικανισμός έδωσαν την ευκαιρία στη Ρωσία να αναπτύξει δικές της δομές και να καλλιεργήσει δραστήρια τις σχέσεις της με περιφερειακές δυνάμεις, ώστε να ενισχύσει την ικανότητά της να επηρεάζει τις εξελίξεις». Θυμίζοντας την αντίδραση της Μόσχας στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη, καθώς και τον ρόλο της στην απόφαση της γειτονικής στο Αφγανιστάν Κιργιζίας να κλείσει την αμερικανική βάση στο έδαφός της, ο ναύαρχος Μπλερ προειδοποιεί τη διοίκηση Ομπάμα «να μην αναμένει σύντομες θετικές αλλαγές στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις», εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι οι δύο χώρες πρέπει παρ' όλα αυτά «να αναζητήσουν σημεία σύμπτωσης», αλλά και ότι η οικονομική κρίση ενδέχεται να δράσει ενθαρρυντικά υπέρ ενός συμβιβασμού. Λιτότης μήτηρ σωφροσύνης; Αμήν.

 

πηγή: Ελεύθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: γράμμα,Ομπάμα,σύνθημα,αναγνώστες,συμβουλές,ΝΑΤΟ