03.02.2009 07:54
Η οικονομική κρίση θα γονατίσει τη «μονόπολη» Θανάσης Αυγερινός

Στα ρωσικά τις λένε «μονοπόλεις» και εκτιμάται ότι θα υποφέρουν περισσότερο από την κορύφωση της οικονομικής κρίσης.Πρόκειται για αστικά κέντρα που διαμορφώθηκαν στα σοβιετικά χρόνια ως άμεσα συνδεδεμένα με κάποιο βιομηχανικό κολοσσό και φτάνουν τα 460 τον αριθμό.

 

Σχεδόν όλοι οι κάτοικοί τους εργάζονται στη μονάδα της επιχείρησης, για τις ανάγκες της οποίας χτίστηκαν κάποτε οι «μονοπόλεις», όταν η σοβιετική οικονομία κουτσά στραβά αναπτυσσόταν με πεντάχρονα πλάνα, και ολίγον μαϊμού εκπλήρωσή τους, αλλά τουλάχιστον δεν φοβόταν τις κυκλικές κρίσεις του καπιταλισμού και τα φαινόμενα ντόμινο, εκτός ίσως από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, που συνεχίζει να τρομάζει και τη Ρωσία. «Προσδεδεμένο» στην επιχείρηση θεωρείται στις περισσότερες περιπτώσεις και το δίκτυο των αστικών υποδομών (καταστήματα, παιδικοί σταθμοί, γυμναστήρια, μεταφορές, πολιτιστικά κέντρα) που απειλείται με διάλυση και συμπλήρωνε απαραίτητα κάθε σοβιετική πόλη, όσο γκρίζα κι αν επέλεγαν οι γραφειοκράτες να βάψουν τα κτίρια, εμπνευσμένοι θαρρείς μόνο από τα κοστούμια τους.

Υπολογίζεται ότι σε πόλεις σαν κι αυτές ζουν περί τα 25 εκατ. του ρωσικού πληθυσμού και οι εργαζόμενοί τους είναι οι πιο ευάλωτοι στην κρίση, γιατί εφόσον απολυθούν θα πρέπει να μετακομίσουν για να ελπίσουν να βρουν άλλη δουλειά. Και πού, δηλαδή, να βρουν όταν το κλίμα βαραίνει γενικώς και οι περικοπές γίνονται γενικός κανόνας; Από την Evraz Group, για παράδειγμα, εξαρτώνται οκτώ πόλεις με πληθυσμό 696 χιλιάδες, πολλοί εκ των οποίων στην περιφέρεια του Κέμεροβο στη Σιβηρία ειδοποιήθηκαν αμέσως μετά τα Φώτα ότι μένουν χωρίς δουλειά, λόγω της πτώσης της ζήτησης σε μέταλλα που εξορύσσει και μεταπωλεί η εταιρεία τους. Οι κάτοικοι εδώ, στις χρυσές εποχές που οι αγελάδες ήταν «παχιές», είχαν συνηθίσει να βγαίνουν στη σύνταξη στα 50 και τώρα φοβούνται ότι θα ξηλωθούν τα πάντα, όπου γίνουν απολύσεις. Από τον οικισμό Μουντιμπάς προς το παρόν γράφουν επιστολές στον κυβερνήτη Τουλέεφ και στο Κρεμλίνο, αλλά απειλούν ότι αν ανακοινωθούν τα χειρότερα θα κλείσουν τη σιδηροδρομική γραμμή και «εάν δεν μας ακούσουν θα φτάσουμε ώς τη Μόσχα, όλοι μαζί, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτε».

Οι λογιστές του «κέντρου» στέλνουν εγκυκλίους για «σφράγισμα» μονάδων και οι εκπρόσωποι των συνδικάτων θυμούνται ότι κάτι αντίστοιχο είχε οδηγήσει μετά τη διάλυση της Σ. Ενωσης «στη γιγάντωση της εγκληματικότητας, όταν έκοβαν τ' αυτιά μαζί με τα σκουλαρίκια και τα κεφάλια μαζί με τα γούνινα καπέλα». Νεότερες εκτιμήσεις υπολογίζουν ότι οι άνεργοι στο τέλος της χρονιάς θα αυξηθούν από 5,8 εκατομμύρια σε τουλάχιστον 7 και το Κρεμλίνο προσπαθεί να ελευθερώσει πόρους για να τους κατευθύνει εκεί που φουντώνει η κοινωνική ένταση κι εκεί που γκρεμίζονται και τα τελευταία απομεινάρια της σοβιετικής οικονομίας, που άντεξαν ώς και σήμερα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας μόνο το Σαββατοκύριακο που πέρασε οργανώθηκαν 407 διαδηλώσεις σ' ολόκληρη τη χώρα με περίπου 120 χιλιάδες διαδηλωτές. Μεγάλο μέρος τους, είναι η αλήθεια, συμμετείχε σε εκδηλώσεις υπέρ του προγράμματος αντιμετώπισης της κρίσης και εξέφρασε τη στήριξή του στο δίδυμο Πούτιν-Μεντβιέντεφ, υπό τη σημαία του κυβερνητικού κόμματος «Ενιαία Ρωσία». Ομως οι Αρχές δεν απέφυγαν και πάλι τις συγκρούσεις και τουλάχιστον 51 συλλήψεις αντιπολιτευομένων, που -προς το παρόν- ελπίζουν χωρίς να το πετυχαίνουν, ότι η εικόνα του «παντοδύναμου» και «σωτήρα» Πούτιν θα φθαρεί σύντομα λόγω της κρίσης, άρα η φιλελεύθερη-φιλοδυτική αντιπολίτευση θα πρέπει να επιστρέψει στην εξουσία. Ικανό τον έχω να ηγηθεί και της αντιπολίτευσης στον εαυτό του τον Βλαδίμηρο τον νεότερο, αν χρειαστεί...
 

πηγή: Ελεύθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: μονοπόλεις,υποφέρουν,επιχείρηση,οικονομία,πλάνα