Η Ρωσία παγώνει την υλοποίηση των σχεδίων για την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων «Ισκαντέρ» στο δυτικότερο άκρο της, το θύλακο του Καλίνινγκραντ, εφόσον η νέα αμερικανική διοίκηση δεν επιταχύνει τα δικά της σχέδια για εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας σε Τσεχία και Πολωνία.
Αυτό μετέδωσε επικαλούμενο ανώνυμη πηγή του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας το πρακτορείο «Ιντερφάξ». «Θετικό βήμα» χαρακτήρισε την απόφαση, εάν αυτή έχει ληφθεί, ο εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Τζέιμς Απατουράι, σημειώνοντας ωστόσο ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν άλλες επιβεβαιώσεις για τη θέση της Μόσχας ούτε όμως και «ουδεμία πληροφορία για αλλαγή της θέσης των ΗΠΑ σχετικά με τα αντιπυραυλικά». Θετικά ήταν και τα σχόλια του Αμερικανού εκπροσώπου στο ΝΑΤΟ Κουρτ Ουόλκερ, αν και πολύ σύντομα το ρωσικό επιτελείο με άλλες, επίσης ανώνυμες, δηλώσεις αυτή τη φορά στο κρατικό πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι» χαρακτήρισε «ανοησίες» όσα είχαν νωρίτερα ανακοινωθεί. Η εξήγηση απλούστατη: πέραν των δηλώσεων η Μόσχα δεν είχε προχωρήσει σε καμιά πρακτική υλοποίηση του σχεδίου της, απλώς είχε προειδοποιήσει ότι θα αναγκαστεί να λάβει απαντητικά μέτρα στις αμερικανικές πρωτοβουλίες και στην πολιτική της «περικύκλωσης», ένα μόνο εκ των οποίων είναι και η εγκατάσταση των «Ισκαντέρ».
Η συνομιλία των δύο προέδρων
Πάντως, παρά το βεβιασμένο «ξεφούσκωμα» της πρωτοβουλίας, φαίνεται πως μετά την τηλεφωνική συνομιλία Μεντβιέντεφ - Ομπάμα και τα «θετικά μηνύματα» που διαπίστωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν από κύκλους της νέας αμερικανικής διοίκησης, το έδαφος είναι έτοιμο να δεχθεί «θετικές ειδήσεις». Γι' αυτό και το Κρεμλίνο στέλνει, κατά γενική ομολογία, συγκρατημένα μεν, αλλά σαφή μηνύματα ότι είναι έτοιμο να συζητήσει και πολύ σοβαρά με τη διοίκηση Ομπάμα τη βελτίωση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων και πολύ περισσότερο τη βελτίωση του ευρωπαϊκού και διεθνούς κλίματος στον τομέα της ασφάλειας.
«Δεν είναι τώρα καιρός για έξοδα για κανέναν», λένε χαμηλόφωνα Ρώσοι αξιωματούχοι, που δεν κρύβουν ότι τόσο η Μόσχα όσο και η Ουάσιγκτον έχουν συμφέρον να συγκεντρωθούν στα προβλήματα της διεθνούς οικονομίας και ν' αναβάλουν ή έστω ν' αφήσουν για αργότερα τους «τσαμπουκάδες». Την ώρα που οι «Τάιμς» του Λονδίνου σημείωναν ότι η «χάρτινη τίγρη» της Ρωσίας μπλοφάρει όταν δείχνει τα «στρατιωτικά της μούσκουλα», η Μόσχα ανακοίνωνε την ολοκλήρωση άλλης μιας δεκάωρης περιπολίας των στρατηγικών πυρηνοφόρων βομβαρδιστικών της στον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό, τα οποία μάλιστα συνόδευσαν 4 αμερικανικά F-15, αλλά και την άφιξη στη ρωσική πρωτεύουσα για επίσημη επίσκεψη ύστερα από 23 χρόνια του ηγέτη της Κούβας Ραούλ Κάστρο.
πηγή: Ελεύθεροτυπία