20.01.2009 12:49
Παγωμένες βουτιές σε «πορτοκαλί» νερά... Θανάσης Αυγερινός

Χιλιάδες Ρώσοι βούτηξαν χθες στα παγωμένα νερά λιμνών, ποταμών και θαλασσών κι όπου χρειάστηκε έκοψαν με το πριόνι τον πάγο για ν' ανοίξουν τρύπα κατάλληλη για βουτιές.
Η παράδοση, να γιορτάζουν τα Φώτα με το παλαιό ημερολόγιο αναβαπτιζόμενοι στα αγιασμένα ύδατα των ημερών, έχει διαδοθεί ευρέως τα τελευταία χρόνια, τόσο που πολυάριθμα ιατρικά συνεργεία και η αστυνομία είναι σε επιφυλακή για να αποφευχθούν τα χειρότερα από όσους υποδέχονται το Αγιο Πνεύμα και βουτάνε παραφαγωμένοι ή αφού μόλις τα έτσουξαν με την παρέα τους.

 

Κάθε χρόνο με δυσκολία ξεκολλάει η Ρωσία από τις μακρόσυρτες αργίες της Πρωτοχρονιάς, των Χριστουγέννων και των Φώτων, που με το παλαιό έπονται, αλλά και με τι κέφι να πάνε για δουλειά οι άνθρωποι, όσο και προπονημένοι κι αν είναι στις κρίσεις, όταν ακούν από παντού ότι τους περιμένει μια χρονιά με απολύσεις, μειώσεις μισθών και γενικώς μαύρες εξελίξεις.

Ντυμένοι στα μαύρα, ίσως για να υπογραμμίσουν τη σοβαρότητα της στιγμής, βγήκαν στους δημοσιογράφους και οι πρωθυπουργοί Ουκρανίας και Ρωσίας, Γιούλια Τιμοσένκο και Βλαντίμιρ Πούτιν, για να ανακοινώσουν νυχτιάτικα Κυριακής ότι επιτέλους βρέθηκε συνεννόηση στο θέμα του αερίου. Εκεί που δεν μιλιόντουσαν καλά καλά κι έκαναν τσαλιμάκια ο ένας στον άλλον, η Γιούλια αποφάσισε να ξανάρθει και χθες στη Μόσχα για να φωτογραφηθεί εκ νέου με τον Βλαδίμηρο, που έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας και δεν χάνει εύκολα ούτε χιλιοστό δημοτικότητας, παρά την αυγή της κρίσης. Στη μονίμως σε προεκλογική αναταραχή Ουκρανία η παρέα των «πορτοκαλί» κυβερνώντων έχει πάρει την κατρακύλα κι ας προσπαθεί να σώσει τα προσχήματα η καλή και στοργική Ευρωπαϊκή μας Ενωση, που δεν αφήνει τα φιλοδυτικά παιδιά της Κοντολίζας και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να στραπατσάρουν τα μούτρα τους, μήπως και στάξει η ουρά του γαϊδάρου (των Δημοκρατικών φαντάζομαι...).

Στο 9,5% ήταν η δημοτικότητα του Ουκρανού προέδρου Γιούσενκο στην αρχή του 2008, στο 2,9 % έκλεισε τον Δεκέμβρη και η πολιτισμένη και δημοκρατική μας Ε.Ε. κάθεται σοβαρά και μιλάει μαζί του, αν θα επιτρέψει ή όχι στο πληρωμένο από τους Ευρωπαίους αέριο να περάσει από το δίκτυό του. Και πόσο ρωσικό γκάζι θα βουτήξει εφέτος, διαμαρτυρόμενος κιόλας, γιατί κακή η Σοβιετική Ενωση, αλλά καλοί οι ενεργειακοί αγωγοί που έστησε, καλή και η 24ωρη παροχή ζεστού νερού από την τηλεθέρμανση σε κάθε σπίτι και μάλιστα στις παλιές καλές σοβιετικές τιμές και πολύ κακό να σου ζητεί η Μόσχα να πληρώσεις σε τιμές ελεύθερης αγοράς, αφού επέλεξες Δύση και ρήξη κάθε δεσμού με το «καθυστερημένο» παρελθόν σου. Στα ίδια δημοσκοπικά χάλια και η Γιούλια, που προσπαθεί να ξεκολλήσει το «πορτοκαλί» από πάνω της, κατρακυλώντας από το 25,5% τον Γενάρη του 2008 στο 16,7% τον Δεκέμβρη. Μόνος κερδισμένος ο επικεφαλής της «φιλορωσικής» πλατφόρμας Γιανουκόβιτς, ο οποίος είδε τα ποσοστά του να ανεβαίνουν από 23,9% στο 30,3%, όπως και κάποιοι μικρότεροι μετριοπαθείς πολιτικοί της Ουκρανίας.

Με υπεύθυνο εξωτερικής πολιτικής το «βομβαρδιστικό» της Γιουγκοσλαβίας, Χαβιέ Σολάνα, η γηραιά μας Ευρώπη ξεμωράθηκε τελείως κι ούτε που καταλαβαίνει πόσο βλάπτει τον εαυτό της ταυτιζόμενη με «μεγάλους δημοκράτες», όπως ο Γέλτσιν παλιότερα και τώρα οι Σαακασβίλι - Γιούσενκο, αποκλειστικής απασχόλησης «σφήνες» στη συνεργασία Ρωσίας - Ε.Ε. και άρματα διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. Ως κι οι ατλαντιστές με τυφλοσούρτη την περικύκλωση της Ρωσίας, για τη ρεβάνς του Πούτιν εργάζονται. Κι ακόμη πιο σίγουρα, για το κακό όλων μας...

 

 

πηγή: Ελεύθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: βούτηξαν,νερά,Ρώσοι,Φώτα,Τιμοσένκο,Πούτιν