30.12.2008 13:55
Ο χρόνος φεύγει, το ρούβλι πέφτει... Θανάσης Αυγερινός

Το ρούβλι διολισθαίνει πιο γρήγορα και από τους περαστικούς στα παγωμένα πεζοδρόμια και οι Ρώσοι, δηλαδή αυτό τελοσπάντων που έχουμε καθιερώσει να ονομάζουμε κοινή γνώμη και να το περιγράφουμε με στατιστικές και δημοσκοπήσεις, περιμένουν, όπως και ο περισσότερος κόσμος άλλωστε, να είναι μαύρο κι άραχλο το 2009.


Μάταια δίνουν αγώνα δρόμου οι παράγοντες του επίσημου κράτους για να συγκρατήσουν κάπως την κατήφεια και την απογοήτευση.

«Οχι, δεν προγραμματίζεται ξαφνική και μεγάλη υποτίμηση του ρουβλιού την παραμονή Πρωτοχρονιάς», δήλωνε και ξαναδήλωνε χθες ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, θέλοντας να διαψεύσει τις έντονες φημολογίες ότι κάτι παρόμοιο ετοιμάζεται και ότι μάλιστα θα γίνει ειδικά για να εκμεταλλευτούν οι Αρχές τη δεκαήμερη αργία. Κι από κοντά ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν εξηγούσε ότι η κυβέρνησή του επέλεξε την πολιτική της σταδιακής διολίσθησης, ώστε να δώσει τον χρόνο στον πληθυσμό και στους παράγοντες της αγοράς να προσαρμοστούν. Αλλοι επίσημοι παρηγορούν τον πληθυσμό ότι το ρούβλι έχασε τις τελευταίες εβδομάδες μόνο το 24% της αξίας του έναντι του «συναλλαγματικού καλαθιού», που αποτελείται στη Ρωσία κατά 55% από δολάρια ΗΠΑ και κατά 45% πλέον από ευρώ.

Πώς όμως να αλλάξει το κλίμα, όταν, τώρα που άρχισε η κάτω βόλτα, η ψυχή του Ρώσου γεμίζει με τις πιο μαύρες σκέψεις και με τις πιο κακές προβλέψεις;

Τίποτε καλό από τη νέα χρονιά δεν περίμενε πέρυσι τέτοιον καιρό μόνο το 16%, που έγινε φέτος 43%, αν και η μαυρίλα αυτή δεν αντανακλάται ακόμη στα εορταστικά ψώνια, στις φωτισμένες βιτρίνες και πλατείες και στα πολύωρα εορταστικά μποτιλιαρίσματα της Μόσχας.

Από 75%, που ήταν πέρυσι, οι αισιόδοξοι κατρακύλησαν φέτος στο 49%, σχετική πλειοψηφία παρ' όλ' αυτά του πληθυσμού, που οι αναλυτές θεωρούν ότι διαρκώς θα μειώνεται όσο η κρίση γίνεται πιο αισθητή, ειδικά όταν ξαναπάρει με δυσκολία μπροστά η οικονομική μηχανή της χώρας, εκεί κάπου στα μέσα Ιανουαρίου.

Τη χρονιά που έρχεται ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν τη χαρακτήρισε «τη χειρότερη των τελευταίων εννέα χρόνων» για τη ρωσική οικονομία, η οποία επιστρέφει σε ελλειμματικό κρατικό προϋπολογισμό ύστερα από αρκετά χρόνια ισοσκελισμένων και πλεονασματικών. Πιθανός είναι πλέον για τη Ρωσία και ο εξωτερικός δανεισμός, που χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς «όχι τραγωδία», καθώς η χώρα διαθέτει ακόμη υψηλή πιστοληπτική ικανότητα, έχει εξαλείψει τα παλαιά της χρέη και προπαντός έχει προοπτικές γρήγορου πλουτισμού, μόλις γυρίσει και πάλι η ζυγαριά.

Η πιο δύσκολη περίοδος για τον κόσμο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τον Α. Κούντριν, υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει περίπου ένα εξάμηνο, σύμφωνα με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν, και αμέσως μετά, στο δεύτερο μισό του 2009, θα αρχίσει η εξυγίανση της διεθνούς οικονομίας. Παρηγοριά στον άρρωστο, φρούδες ελπίδες ενός ηγέτη, που συνήθισε στο σωτήριο για τη Ρωσία περιβάλλον των υψηλών τιμών του πετρελαίου ή όντως αξίζει να πιστέψουμε την πρόβλεψη; Θα φανεί πολύ σύντομα, αφού σπάνια οι ευχές βλάπτουν. Καλή χρονιά κι όποιος αντέξει!

 

πηγή: Ελεύθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: δημοσκοπήσεις,ρούβλι,διολισθαίνει,στατιστικές,δημοσκοπήσεις