13.09.2010 03:05
Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο 4º Κυπρο-Ρωσικό Γκαλά

Καλωσορίζω θερμά, με αισθήματα σεβασμού και εκτίμησης, όλους εσάς που με την παρουσία σας τιμάτε την αποψινή εκδήλωση. Η φετινή εκδήλωση πραγματοποιείται για τέταρτη συναπτή χρονιά και αποτελεί ένα πολιτιστικό γεγονός που έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός και που στηρίζει το Ίδρυμα Ραδιομαραθώνιος.


Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης, η οποία έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα και συνάμα αναδεικνύει τις υψηλές αξίες κοινωνικής ευαισθησίας του Oργανισμού Interros και των άλλων συντελεστών και για τούτο σας ευχαριστούμε.
Καλωσορίζω στην Κύπρο τους καλλιτέχνες από τη Ρωσία και την Ελλάδα και τους συγχαίρω για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση. Μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες θέτουν τις σωστές βάσεις για την ενίσχυση των σχέσεων των χωρών μας σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στον τομέα του πολιτισμού.
Η αποψινή εκδήλωση έχει ακόμα ένα συμβολικό χαρακτήρα: Πραγματοποιείται με την ευκαιρία των πενήντα χρόνων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και παράλληλα την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Πραγματοποιείται λίγες μέρες πριν την ιστορική επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Κύπρο η οποία, είμαι σίγουρος, θα αποτελέσει ορόσημο για την περαιτέρω εμβάθυνση και ανάπτυξη των δεσμών φιλίας και σεβασμού μεταξύ των δύο χωρών μας.
Αγαπητοί φίλοι, αγαπητές φίλες,
Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και εγώ προσωπικά προσδίδουμε μεγάλη σημασία στην περαιτέρω διεύρυνση αλλά και εμβάθυνση των σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς.
Συνεχίζουμε να καλλιεργούμε αυτούς τους δεσμούς, με αμοιβαίο όφελος, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των οικονομιών μας και των σχέσεων μεταξύ των λαών μας. Η επαφή ανάμεσα στους λαούς μας είναι πολύ σημαντική γιατί είμαστε ιστορικά και πολιτισμικά συγγενείς λαοί. Πρέπει, όμως, να εργαστούμε ώστε αυτή η επαφή ανάμεσα στο ρωσικό και στον κυπριακό λαό να διευρυνθεί και να προσλάβει μεγαλύτερο βάθος και ποιότητα.
Οι σχέσεις μας στον πολιτιστικό τομέα είναι ιδιαίτερα σημαντικές, αν λάβουμε υπόψη το επίπεδο της εκπαιδευτικής και της πολιτιστικής παράδοσης στην ίδια τη Ρωσική Ομοσπονδία αλλά και της μέχρι σήμερα συνεργασίας μας. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ένας μεγάλος αριθμός Κυπρίων έχει αποφοιτήσει από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα τόσο της Σοβιετικής Ένωσης παλαιότερα όσο και της Ρωσίας. Ένας σημαντικός αριθμός νέων από τη Ρωσία φοιτά σε κυπριακά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Υπάρχουν, βέβαια, μεγάλα περιθώρια βελτίωσης αυτής της σχέσης και σκοπός μας είναι να τα αξιοποιήσουμε.
Ο πολιτισμός αποτελεί το βασικό στοιχείο της εθνικής ταυτότητας ενός λαού· αντιπροσωπεύει την ενότητα και ενώνει ανθρώπους με διαφορετικές κουλτούρες. Ανοίγει νέους ορίζοντες σκέψης και πλάθει οράματα. Προσφέρει χαρά και αισιοδοξία, δίνει διεξόδους ελπίδας. Σήμερα έχουμε όλοι ανάγκη την ελπίδα στη σύγχρονη, σκληρή πραγματικότητα.
Πέρα όμως από όλα αυτά, για την Κύπρο η πολιτιστική ανάπτυξη είναι θέμα επιβίωσης και διαχρονικής συντήρησής μας. Σε αυτά τα πλαίσια έχουμε εντάξει τον πολιτισμό ψηλά στις προτεραιότητές μας και προωθούμε σειρά μέτρων για την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας.
Η πολιτιστική ανάπτυξη βρίσκεται και πρέπει να βρίσκεται στις προτεραιότητες των λαών. Η πολιτιστική ανάπτυξη βρίσκεται και θα βρίσκεται στις προτεραιότητες της προσπάθειάς μας για την περαιτέρω θεμελίωση των πολιτικών σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας. Σχέσεις σταθερές, πολλά υποσχόμενες και στοχευμένες στο μέλλον.
Σε ένδειξη εκτίμησης για το έργο και την προσφορά του φίλου κ. Ποτάνιν, επικεφαλής του μεγάλου επιχειρηματικού οργανισμού Interros που είναι ο βασικός χορηγός του Κυπρο- Ρωσικού γκαλά, επιτρέψετέ μου να του προσφέρω ένα συμβολικό δώρο.
Συγχαίρω θερμά, για άλλη μια φορά, όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης.
Εύχομαι σε όλες και σε όλους καλή βραδιά.
 

Λέξεις Κλειδιά: Χριστόφιας,εκδήλωση,διπλωματία,Ίδρυμα Ραδιομαραθώνιος,Κύπρος