12.09.2010 17:33
Το μπρα-ντε-φερ Μεντβέντεφ - Πούτιν Γιώργος Σινανίδης

Υπάρχουν πραγματικά ή είναι τεχνητές και καλά σκηνοθετημένες οι διαφωνίες μεταξύ προέδρου και πρωθυπουργού της Ρωσίας, και τι θα γίνει στις προεδρικές εκλογές την άνοιξη του 2012, που ήδη απασχολούν ευρέως τα ρωσικά ΜΜΕ;

 

Υπάρχει άραγε περίπτωση να διεκδικήσουν ως αντίπαλοι την πενταετή, πλέον, προεδρική θητεία οι Μεντβέντεφ και Πούτιν, και ποιο θα είναι τότε το μέλλον του ηγετικού διδύμου, στην εφεύρεση του οποίου στηρίζεται από το 2008 το πολιτικό σύστημα της χώρας;
Πολλά δυτικά ΜΜΕ διαπιστώνουν όλο και μεγαλύτερες αποκλίσεις και υπονοούμενα στις τοποθετήσεις του Κρεμλίνου, έδρας του προέδρου, και του Λευκού Οίκου της Μόσχας, έδρας της κυβέρνησης, που έγινε γνωστή από τον κανονιοβολισμό της από τον στρατό του Μπαρίς Γέλτσιν το ταραγμένο 1993.
Στο επίκεντρο των περιγραφόμενων διαφωνιών βρέθηκε η πιο σκληρή γραμμή Πούτιν στο θέμα του εμπάργκο εξαγωγής σιτηρών, που ο ίδιος αποφάσισε και ανακοίνωσε, με τον πρόεδρο Μεντβέντεφ να υπόσχεται αναθεώρησή του πριν από το τέλος του έτους, αλλά και να εντοπίζει προβλήματα αδικαιολόγητης αύξησης των τιμών και ελλιπούς αντίδρασης του κυβερνητικού μηχανισμού.
Ένα ακόμη επεισόδιο διαφοροποιήσεων μεταξύ προέδρου και πρωθυπουργού παίζεται τα τελευταία 24ωρα γύρω από την προσωπικότητα του δημάρχου της Μόσχας. Ο Ντ. Μεντβέντεφ τον ειρωνεύεται δημοσίως και αποφεύγει ακόμη και να τον αναφέρει, ενώ ο Βλ. Πούτιν είναι ο μόνος από τη ρωσική ηγεσία που συνεχίζει τυπικά να συναναστρέφεται τον κάποτε παντοδύναμο Γιούρι Λουσκόφ, ο οποίος έκανε το τραγικό λάθος να είναι απών και να επιστρέψει με καθυστέρηση στην πνιγμένη από τους καπνούς ρωσική πρωτεύουσα τον Αύγουστο.

 

Η περίπτωση Λουσκόφ
Κορύφωση του δημαρχικού δράματος ήταν η προβολή ενός επιθετικού πολιτικού ντοκιμαντέρ από το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, συμφερόντων του μονοπωλίου φυσικού αερίου της “Γκαζπρόμ”, στο οποίο καυτηριάζεται για πρώτη φορά σε κοινό εκατομμυρίων πολιτών και με προφανή άνωθεν παρότρυνση η επιλογή του Γ. Λουσκόφ να ενδιαφερθεί πρώτα να διασώσει και να μεταφέρει τα μελίσσια του στα περίχωρα της Μόσχας και έπειτα να αντιμετωπίσει τη δραματική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών της πόλης κατά τη διάρκεια του πρωτοφανούς καύσωνα και των πυρκαγιών.
Για πρώτη φορά επίσης ένα ουσιαστικά κρατικό ΜΜΕ συνδέει ευθέως τις επιχειρηματικές επιτυχίες της συζύγου του κ. Λουσκόφ και πλουσιότερης γυναίκας στη Ρωσία Γιλένας Μπατούρινα με την εκμετάλλευση και οικοδόμηση οικοπέδων φιλέτων που διαχειρίζεται ο απόλυτος άρχοντας του “κράτους εν κράτει” της Μόσχας.
Σε μια επίσης πρωτοφανή ένδειξη της επικείμενης όξυνσης των πολιτικών παθών, καθώς πλησιάζουν οι κρίσιμες βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2011 και οι προεδρικές του 2012, το Κρεμλίνο διέρρευσε σχόλιο κύκλων του ότι “ματαίως ο δήμαρχος Μόσχας προσπαθεί να βάλει τρικλοποδιές στις σχέσεις προέδρου και πρωθυπουργού”, ενώ στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτηρίζοντας “άσκοπες τις απόπειρες να εντοπιστούν διαφωνίες του με τον πρόεδρο της χώρας”.
Η ταύτιση του Βλ. Πούτιν με το ενεργειακό λόμπι της Ρωσίας και ειδικά με την “Γκαζπρόμ”, το τηλεοπτικό κανάλι της οποίας πριονίζει την καρέκλα του δημάρχου, υποβάλλει στους καλά γνωρίζοντες την εκτίμηση ότι μάλλον εικονικές και απαραίτητες για το πολιτικό παιχνίδι στη χώρα είναι οι περιβόητες διαφωνίες του ισχυρού ανδρός Πούτιν και μέντορα του προέδρου Μεντβέντεφ με τον μαθητή του. Η εξωκοινοβουλευτική φιλελεύθερη αντιπολίτευση, πάντως, επιμένει, μαζί με μια σειρά δυτικά ΜΜΕ, να καλεί τον πρόεδρο Μεντβέντεφ “να κρατήσει ψηλά τη σημαία του εκσυγχρονισμού της χώρας” και “να εμποδίσει την ολιγαρχική αντεπανάσταση, στην οποία θέλει να ηγηθεί ο Βλ. Πούτιν επιστρέφοντας στην εξουσία”.

 

Ο εθνικός ηγέτης
Λάδι στην πολιτική φωτιά στη Ρωσία, που μοιάζει να διαδέχεται τις θερινές καταστροφικές πυρκαγιές, έριξε το μπαράζ προεκλογικών εμφανίσεων του Βλ. Πούτιν, ο οποίος δεν άφησε ευκαιρία να αυτοπροβληθεί ως macho εθνικός ηγέτης, που πιλοτάρει πυροσβεστικά αεροπλάνα και σβήνει φωτιές, παρακολουθεί με κάμερες από το σπίτι και το γραφείο του την οικοδόμηση νέων σπιτιών για τους άστεγους πυροπαθείς, φροντίζει για την αναπαραγωγή της λευκής αρκούδας και της τίγρης της Σιβηρίας, σημαδεύει με επιστημονικά βέλη βιοψίας λευκές φάλαινες από το φουσκωτό του και οδηγεί μόνος ένα καναρινί Λάντα, διασχίζοντας περισσότερα από 2.000 χιλιόμετρα σε μια πορεία προς τα ρωσικά βάθη της Άπω Ανατολής και “προσέγγισης με τον λαό”.
Ακόμη και αν προς στιγμήν οι θερινές δημοσκοπήσεις έδειξαν κάμψη τού σταθερά πανύψηλου ρεύματος του “πουτινισμού”, και αν πολλοί σχολίασαν ειρωνικά τα επικοινωνιακά τρικ του ρώσου πρωθυπουργού, η πολιτική κυριαρχία Πούτιν μοιάζει να επιστρέφει στα φυσιολογικά μεγέθη της. Στα τέλη Αυγούστου η δημοτικότητα του Ντ. Μεντβέντεφ επανήλθε στο 69% (από 66% στις αρχές Αυγούστου) και του Βλ. Πούτιν στο 72% (από 70%), ενώ αντίστοιχη είναι η πορεία των δεικτών και για τις επιδόσεις της ρωσικής κυβέρνησης, που παρά τις αδυναμίες και ανεπάρκειές της ξέρει να θυμίζει τόσο στις ελίτ όσο και στους ρώσους ψηφοφόρους ότι οι απότομες αλλαγές και οι νέοι πειραματισμοί θα μπορούσαν να σημάνουν μια νέα βύθιση της χώρας, όπως εκείνη της δεκαετίας του ’90, που χαράχτηκε στη μνήμη όλων ως περίοδος διάλυσης.

 

Η προεκλογική περίοδος
Με τούτα και με κείνα, λίγοι πλέον αμφιβάλλουν ότι ο Βλ. Πούτιν έχει ήδη αρχίσει τη μακρά προεκλογική του προετοιμασία για το 2012, ανακοινώνοντας μόνο μέσα από υπονοούμενα τις πραγματικές προθέσεις του, φροντίζοντας επιμελώς να κρύβει πολλά από τα σχέδιά του και αποφεύγοντας να δεσμευτεί με σαφήνεια για τις ειλημμένες αποφάσεις του. Αναφέρθηκε, όταν χρειάστηκε, στις τέσσερις θητείες του Φραγκλίνου Ρούσβελτ και ξεκαθάρισε ότι από χαρακτήρα δεν μπορεί να κοιτάει από την όχθη “πώς κυλάει το νερό, πώς κάτι γκρεμίζεται και χάνεται, αλλά προτιμώ προσωπικά να επεμβαίνω”. Στο ποτάμι της Ρωσίας, λοιπόν, έρχεται πάλι ο γνωστός καπετάνιος να αναλάβει το τιμόνι του πλοίου, έχοντας πάντοτε έτοιμη την εναλλακτική λύση που εκπαίδευσε και προετοίμασε ο ίδιος, ώστε να αναλάβει οποιαδήποτε στιγμή τα ηνία του κράτους. “Εποχές ακυβερνησίας και χάους, αναταράξεων και ταραχών δεν πρόκειται να ξαναζήσουμε και τις πληρώσαμε πολύ ακριβά τον 20ό αιώνα”, λένε και ξαναλένε στο περιβάλλον του Κρεμλίνου, προαναγγέλλοντας τις απόλυτα προγραμματισμένες εξελίξεις.
 

 

πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Λέξεις Κλειδιά: Μεντβέντεφ,Πούτιν,διαφωνίες,θητεία,Λουσκόφ,. Λουσκόφ,ηγέτης