header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
01 / 03
25.01.2011 15:25

Κρασνοντάρ


Περιφέρεια Κρασνοντάρ

Πληθυσμός 646.175 κάτοικοι (2002)
Έκταση 841,36 km²
Ταχυδρομικός κώδικας 350000, 350090
Δικτυακός τόπος http://www.krd.ru/
Το Κρασνοντάρ (ρωσ.: Краснода́р) είναι πόλη της νότιας Ρωσίας, πρωτεύουσα του Κράι Κρασνοντάρ (γνωστό επίσης και ως Κουμπάν). Έχει 710.400 κατοίκους.

 

Το αρχικό όνομα σήμαινε το "Δώρο της Αικατερίνης" ως αναγνώριση της παροχής γης από την Μεγάλη Αικατερίνη στην περιοχή του Κουμπάν στους Κοζάκους της Μαύρης Θάλασσας. Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, το Αικατερινοντάρ μετονομάστηκε σε Κράσνονταρ (Δεκέμβριος, 1920). Υπάρχουν δύο εκδοχές για το νέο όνομα της πόλης: Κράσνο- (Красно-), που σημαίνει ή 'όμορφο' (μια παλιότερη ρίζα) ή 'κόκκινο' (πολύ σχετικό αν σκεφθεί κανείς την πολιτική ατμόσφαιρα της εποχής) και -ντάρ (-дар), που σημαίνει 'δώρο'. Έτσι, το όνομα της πόλης μπορεί να σημαίνει είτε όμορφο δώρο ή κόκκινο δώρο (ή αλλιώς 'δώρο των κόκκινων').
[Επεξεργασία]Ιστορία

Το Αικανερίνονταρ στις αρχές του 20ου αιώνα.
Ιδρύθηκε το 1793 και η ανάπτυξη της πόλης ξεκίνησε με την κατασκευή του σιδηροδρομου τον δέκατο ένατο αιώνα. Έως το 1920 ονομαζόταν Αικατερινοντάρ (ρωσ. Екатеринода́р), προς τιμήν της Αγίας Αικατερίνης, προστάτιδας της πόλης.
Η καταγωγή της πόλης ξεκινά με το χτίσιμο ενός κάστρου από τους Κοζάκους, προκειμένου να υπερασπιστούν τα αυτοκρατορικά σύνορα και να διεκδικήσουν εδαφικές αξιώσεις της Ρωσίας επάνω στην Κιρκασία ή Τσερκεσία, η οποία διεκδικούνταν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα το Αικατερινοντάρ μετατράπηκε σε μεγάλο κέντρο από τους Κοζάκους του Κουμπάν. Γύρω στο 1888 περί τους 45,000 κάτοικοι ζούσαν στην πόλη, η οποία έγινε ζωτικό εμπορικό κέντρο στην νότιο Ρωσία. Το 1897, ένας οβελίσκος που μαρτυρούσε τα 200 χρόνια ιστορίας των Κοζάκων του Κουμπάν κτίστηκε στο Αικατερινοντάρ.
Στην διάρκεια του Ρωσικού Εμφυλίου Πολέμου η πόλη άλλαξε χέρια πολλές φορές ανάμεσα στον Κόκκινο Στρατό και τον Στρατό των Εθελοντών, καθώς πολλοί Κοζάκοι του Κουμπάν ήταν αφοσιωμένοι αντιμπολσεβίκοι που υποστήριζαν τον Λευκό Στρατό.
Στην διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου καταλήφθηκε από τους Γερμανούς. Από τον Αύγουστο του 1942 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1943 η πόλη ήταν υπό κατοχή της Βέρμαχτ. Η πόλη υπέστη μεγάλες ζημιές στην διάρκεια των μαχών, αλλά ανοικοδομήθηκε και ανακαινίστηκε μετά τον πόλεμο.
 Κύρια αξιοθέατα

Το Κρασνοντάρ είναι έδρα του ατσάλινου καφασωτού Υπερβολοειδούς (hyperboloid) Πύργου που χτίστηκε από τον Ρώσο μηχανικό και επιστήμονα Vladimir Grigorievich Shukhov το 1928. Βρίσκεται κοντά στο τσίρκο του Κρασνοντάρ.
Άλλα αξιοθέατα είναι ο Καθεδρικός Ναό της Αγίας Αικατερίνης, του κρατικό Μουσείο Τεχνών, ένα πάρκο και ένα θέατρο που πήρε το όνομα του Μαξίμ Γκόρκι, η όμορφη αίθουσα συναυλιών της Φιλαρμονικής Ένωσης του Κρασνοντάρ, που θεωρείται ότι έχει την καλύτερη ακουστική στην νότιο Ρωσία, και τέλος το Τσίρκο του Κρασνοντάρ.
Το πιο ενδιαφέρον σημείο του Κρανοντάρ είναι η οδός Κράσναγια. Εκεί βρίσκονται πολλά από τα αξιοθέατα του Κρασνοντάρ. Στην αρχή αυτού του δρόμου μπορεί κανείς να δεί την Κεντρική Αίθουσα Συναυλιών, και στο τέλος μπορούμε να δούμε το κινηματογραφικό κέντρο Avrora. Εκεί βρίσκεται και η αψίδα του Θριάμβου κάπου στην μέση της οδού Κράσναγια.
 ]Μεταφορές

Η κύρια αεροπορική εταιρεία είναι η Kuban Airlines με βάση της το Διεθνές Αεροδρόμιο Pashkovsky στο Κρασνοντάρ. Η ηλετρική παροχή είναι στα 220 V/50 Hz όπως και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες.
Οι δημόσιες μεταφορές εντός του Κρασνοντάρ γίνονται με αστικά λεωφορεία, τρόλεϋ, τράμ, και μαρσρούτκες. Τα τρόλεϋ και τα τραμ κινούνται με ενέργεια από τα υπερυψωμένα ηλεκτροφόρα καλώδια και είναι η κύρια μορφή συγκοινωνίας στο Κρασνοντάρ. Σε αντίθεση με την Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, το Κρασνοντάρ δεν έχει μετρό.
 Ο Θυρεός

Ο θυρεός του Αικατερινοντάρ εισήχθη το 1841 από τον Κοζάκο γιεσάουλ Ivan Chernik. Το βασιλικό γράμμα "E" στην μέσα είναι για την Αικατερίνη Β΄(τη Μεγάλη). Απεικονίζει επίσης την ημερομηνία της ίδρυσης της πόλης, και τον Αυτοκρατορικό Δικέφαλο Αετό (που συμβολίζει την προστασία του Τσάρου στους Κοζάκους της Μαύρης Θάλασσας), μια μπουλαβά του Κοζάκου αταμάνου, το κάστρο του Αικατερινοντάρ, και σημαίες με τα γράμματα "E", "P","A" και "N" που αντιπροσωπεύαν την τσαρίνα Αικατερίνη Β΄, τον τσάρο Παύλο Α΄, τον τσάρο Αλέξανδρο Α΄ και τον Νικόλαο Α΄. Τα κίτρινα αστέρια γύρω από την ασπίδα συμβόλιζαν τις 59 μονάδες του στρατού των Κοζάκων της Μαύρης Θάλασσας γύρω από την πόλη.

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /