header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
01 / 03
12.01.2011

Συμφερόπολη


 Η Συμφερόπολη (Ουκρ: Сімферополь, Ρωσ: Симферополь, Κριμ. Τατ: Aqmescit (Ακμεστζίτ), κυριολεκτικά: το λευκό τζαμί) είναι η πρωτεύουσα της Αυτόνομης δημοκρατίας της Κριμαίας στη νότια Ουκρανία. Ως πρωτεύουσα η Συμφερόπολη είναι σημαντικό πολιτικό, οικονομικό και μεταφορικό κέντρο της χερσονήσου. Από το 2006 ο πληθυσμός της πόλης κυμαίνεται στα 340.600 άτομα.

Η αρχαιολογική μαρτυρία στη Συμφερόπολη υποδεικνύει την ύπαρξη μιας αρχαίας σκυθικής πόλης [γενικά γνωστή ως Σκυθική Νεάπολις. Η συγκεκριμένη περιοχή στην οποία κτίστηκε η πόλη υπήρξε πατρίδα των Κριμαίων Τατάρων και της πόλης Ακμεσκίτ. Μετά την προσάρτηση του Κριμαϊκού Χανάτου στη Ρωσική αυτοκρατορία, το όνομα της πόλης άλλαξε στο παρόν Συμφερούπολη. 

Η αρχαιολογική μαρτυρία στο σπήλαιο Τσόκουρτσα (Chokurcha cave) υποδεικνύει την παρουσία αρχαίων λαών στην ευρύτερη περιοχή της Συμφερόπολης. Η Σκυθική Νεάπολις, γνωστή με το ελληνικό της όνομα, βρίσκεται επίσης στην ίδια περιοχή, στην οποία υπάρχουν τα ερείπια μιας αρχαίας πρωτεύουσας των Κριμαίων Σκυθών που έζησαν στην περιοχή από τον 3ο αι. Π.Κ.Ε. έως τον 4ο αιώνα[1].
Αργότερα οι Τάταροι της Κριμαίας ίδρυσαν την πόλη Ακμεστζίτ (Aqmescit). Το όνομα Ακμεστζίτ μεταφράζεται κυριολεκτικά ως "το λευκό τζαμί" (ακ=λευκό, και μεστζίτ=τζαμί). Για αρκετό χρονικό διάστημα έζησε εδώ ο Καλγκά-Σουλτάνος, (Qalğa-Sultan), ο δεύτερος στην ιεραρχία στο Χανάτο της Κριμαίας μετά τον ίδιο τον Χαν[2]

Έμβλημα από το 1844-1920.

 

 Ρωσική αυτοκρατορία και εμφύλιος
Η πόλη ονομάστηκε Συμφερόπολη το 1784 μετά την προσάρτηση του Κριμαϊκού Χανάτου στη Ρωσική αυτοκρατορία από την Αικατερίνη Β' της Ρωσίας. Το όνομα προήλθε από την ελληνική λέξη Συμφερόπολις δηλαδή πόλη της χρησιμότητας[3][2] Το 1802 η Συμφερόπολη έγινε το διαχειριστικό κέντρο του Κυβερνείου της Ταυρίδας. Κατά τον Κριμαϊκό Πόλεμο του 1854-1856, οι εφεδρείες του ρωσικού αυτοκρατορικού στρατού στρατοπέδευαν στην πόλη που διέθετε και στρατιωτικό νοσοκομείο. Μετά τον πόλεμο περισσότεροι από 30.000 ρώσοι στρατιώτες θάφτηκαν στα περίχωρα της πόλης.
Στον 20ο αιώνα η Συμφερόπολη επηρεάστηκε από τους πολέμους και τις συγκρούσεις της περιοχής. Στο τέλος του ρωσικού εμφυλίου πολέμου, βρισκόταν εκεί αρχηγείο του λευκού στρατηγού Πιοτρ Βράνγκελ. Στις 13 Νοεμβρίου, 1920, ο κόκκινος στρατός κατέλαβε την πόλη και τις 18 Οκτωβρίου 1921, η Συμφερόπολη έγινε πρωτεύουσα της Αυτόνομης Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Κριμαίας.
 
Κατά τη διάρκεια του Β' Π.Π. η πόλη βρέθηκε σε καθεστώς ναζιστικής κατοχής από τις 1 Νοεμβρίου, 1941 έως τις 13 Απριλίου, 1944. Υποχωρώντας η αστυνομία NKVD πυροβόλησε αρκετούς αιχμαλώτους στις 31 Οκτωβρίου, 1941 στο κτήριο της NKVD και στη φυλακή της πόλης[4]. Οι Γερμανοί με τη σειρά τους διέπραξαν μία από τις μεγαλύτερες σφαγές του πολέμου στη Συμφερόπολη, σκοτώνοντας συνολικά περισσότερους από 22.000 κατοίκους, κυρίως Ρώσους, Εβραίους, Κρυμτσάκ και Ρομά[5]. Σε μία περίπτωση μόνο, στις13 Δεκεμβρίου, 1941, το Einsatzgruppen D υπό τον Όττο Όλεντορφ σκότωσε τουλάχιστον 14.300 κατοίκους της Συμφερόπολης.
Το Απρίλιο του 1944, ο κόκκινος στρατός απελευθέρωσε τη Σΰμφερόπολη. Στις 18 Μαΐου 1944, ο πλήθυσμός των κριμαίων Τατάρων της πόλης μαζί με του κριμαίους Τατάρους σε όλη την επικράτεια της Κριμαίας εκτοπίστηκαν βίαια στην κεντρική Ασία σε μια μορφή συλλογικής τιμωρίας. Στις 26 Απριλίου 1954 η Συμφερόπολη, μαζί με την υπόλοιπη κριμαϊκή περιφέρεια, μεταφέρθηκε από τη Ρωσική Σοσιαλιστική Δημοκρατία στην Ουκρανική Σοσιαλιστική Δημοκρατία επί προέδρου Νικίτα Χρουστσιόφ.
Ένας νάνος πλανήτης ο 2141 Simferopol, που ανακαλύφθηκε το 1970 από τη σοβιετική αστρονόμο Ταμάρα Μιχαΐλοβνα Σμίρνοβα πήρε το όνομα της πόλης[6]  


 Μετά την ουκρανική ανεξαρτησία
Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991, η Συμφερόπολη έγινε πρωτεύουσα της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας μέσα στην Ουκρανία που μόλις είχε αποκτήσει την ανεξαρτησία της. Σήμερα η πόλη έχει πληθυσμό 340.600 (2006) ατόμων, τα περισσότερα από τα οποία είναι ρωσικής εθνικότητας. Ακολουθούν σε πληθυσμό οι ουκρανικής εθνικότητας και κατόπιν οι κριμαίοι Τάταροι.
Μετά την άρση της απαγόρευσης επιστροφής των κριμαίων Τατάρων από την εξορία κατά τη δεκαετία του '90, οικοδομήθηκαν αρκετά νέα κριμαιοταταρικά προάστια, καθώς επέστρεψαν στην πόλη πολυπληθέστεροι Τάταροι από εκείνους που εκτοπίστηκαν το 1944. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γης είναι σημείο σύγκρουσης, καθώς οι ταταρικοί πληθυσμοί ζητούν την επιστροφή των γαιών που χάθηκαν μετά τον εκτοπισμό τους[7].
Η Συμφερόπολη είναι επί του παρόντος αδελφοποιημένη πόλη με τη Χαϊδελβέργη στη Γερμανία, το Κεξκεμέτ στην Ουγγαρία, το Σάλεμ στις ΗΠΑ, την Μπούρσα και το Εσκίσεχιρ στην Τουρκία και τη Ρους στη Βουλγαρία.
 Γεωγραφία και κλίμα

 

Ο ποταμός Σαλγκίρ.
Η Συμφερόπολη βρίσκεται στη νότια πλευρά του κεντρικού τμήματος της κριμαϊκής χερσονήσου. Η πόλη βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Σαλίρ και κοντά στην τεχνητή δεξαμενή, που παρέχει στην πόλη πόσιμο νερό.
Το κλίμα της πόλης είναι ξηρό και θερμό, με ήπιους χειμώνες. Η μέση θερμοκρασία κατά τον μήνα Ιανουάριο είναι −0.5 °C (31 °F) και 21.2 °C (70.2 °F) κατά τον Ιούλιο. Η μέση βροχόπτωση κυμαίνεται στα 509 millimetres (20.0 in) ανά έτος, ενώ οι ώρες ηλιοφάνειας ανά έτος φθάνουν τις 2.469[8].

 Πολιτικές και διοικητικές υποδιαιρέσεις

 

Το ιατρικό πανεπιστήμιο της Κριμαίας
Ως πρωτεύουσα της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, η Συμφερόπολη φιλοξενεί και την πολιτική της δομή, στην οποία περιλαμβάνεται το κοινοβούλιο και το Υπουργικό Συμβούλιο. Η Συμφερόπολη είναι επίσης κέντρο της ομώνυμης περιφέρειας, ωστόσο, είναι διοικητικά υφιστάμενη σε κριμαϊκές αρχές μάλλον παρά στις περιφερειακές αρχές που στεγάζονται στην ίδια την πόλη.
Η Συμφερόπολη διαιρείται διοικητικά σε τρεις περιφέρειες (Ζαλίζνιτσνιι, Τσεντραλνύι, Κυΐβσκιι), τέσσερις οικισμούς αστικού τύπου (Αράρνε, Αεροφλότσκιι, Χριεσίβσκιι, Κομσομόλσκε) και ένα χωριό το Μπιτούμνε[9]. Δήμαρχος της πόλης είναι ο Γιενάντι Μπαμπένκο από το Κόμμα των Περιφερειών[10].
Μεταφορές

Η Συμφερόπολη διαθέτει έναν κύριο σιδηροδρομικό σταθμό, που εκτιμάται ότι εξυπηρετεί εκατομμύρια τουριστών κάθε χρόνο. Η πόλη συνέεται επίσης μέσω του Διεθνούς Αεροδρομίου της Συμφερούπολης, το οποίο κατασκευάστηκε το 1936[11]
Η πολή διαθέτει αρκετούς σταθμούς λεωφορείων, με δρομολόγια προς πολλές πόλεις, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται η Σεβαστούπολη, το Κερτς, η Γιάλτα, και η Γιεβπατόριγια (Ευπατόρια). Το κριμαϊκό τρόλεϊ συνδέει τη Συμφερόπολη με τη Γιάλτα στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Η γραμμή αναφέρεται ως η μεγαλύτερη στον κόσμο με συνολικό μήκος 86 klm (53 mi)[12].
[Επεξεργασία]Δημογραφικά στοιχεία

Σύμφωνα με την ουκρανικη απογραφή του 2001 ο πληθυσμός της Συμφερόπολης είναι 363.600 άτομα. Σύμφωνα με την ίδια απογραφή οι Ρώσοι συνθέτουν 66.7% του συνολικού πληθυσμού, οι Ουκρανοί το 21.3%, οι Τάταροι της Κριμαίας το 7%, οι Λευκορώσοι το 1.1%, οι Πολωνοί το 0.2% και οι Μολδαβοί το 0.1%.
 Εκπαίδευση

Τα περισσότερα ιδρύματα ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης της Κριμαίας βρίσκονται στη Συμφερόπολη. Ανάμεσά τους το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στη Συμφερόπολη και την Κριμαία είναι το Taurida V. Vernadsky National University, που ιδρύθηκε το 1917[13].
  

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Αδελφέ μου Βλαδίμηρε, σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά και πάντοτε γεμάτα από την αγάπη του ρωσικού λαού και όλων των λογικών ανθρώπων της γης. Δεν... / 'ενας φτωχός ΈλληναςΠρος άρση του εκκλησιαστικού σχίσματος στην Ουκρανία; / Θανάσης Αυγερινόςκιριε σινχαριτιρια πολα χρονια πριν στ πειρεα στ πασαλιμανι κλειστο τωρα αρμενικο κ δν χορτενα κιριε ειστε καταπλικτικι σινχαριτιρια εχετε τν αφθεντι σινταγη ... / kouklinoug@gmail.comΑνατολική Ουκρανία: Τα αξιοθέατα μιας περιοχής που έχει πληγεί από τον πόλεμο / ΣΟΦΙΑ 6 СОФИЯ  ΠΙΣΤΗ 3 ВЕРА  ΕΛΠΙΔΑ 2 НАДЕЖДА  ΑΓΑΠΗ 0 ЛЮБОВЬ 1 8   δ Κ Π / δ Κ ΠΡώσικες παροιμίες / Το χωριο Απουστα δεν υπαρχει. Ερημωθηκε το 1949 οταν ο Σταλιν τους "εστειλε" ολους στα βαθη του Καζακσταν / Κ.ΣυρανιδηςΣτο ναδίρ οι σχέσεις Αθήνας - Μόσχας / Τέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / ΓιάνναΑκυρώθηκε την τελευταία στιγμή η επίσκεψη Κατρούγκαλου στη Μόσχα τη Δευτέρα / Θανάσης ΑυγερινόςTo saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΗλιοβασίλεμα ή ανατολή στο Κρεμλίνο? / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΡωσία: Από τη φυλακή στην προεδρία της χώρας / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΝτοκιμαντέρ για το σχέδιο δολοφονίας του Καραμανλή στη ρωσική τηλεόραση / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΡωσικό ΥΠΕΞ: «Παράνομη» η απόφαση της Ελλάδας να εκδώσει στις ΗΠΑ τον Κιρίλ Βίνικ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / Ολγα«Ορθόδοξος εμφύλιος»- Ο Κάιν και ο Άβελ αντιμέτωποι μόνο για 40 λεπτά /