header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
01 / 02
01.01.2011 00:00

Καθεδρικός ναός του Σωτήρος


Καθεδρικός ναός του Σωτήρος
Cathedral of Christ the Saviour
Ο συγκεκριμένος ναός βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Μόσχοβα, λίγα τετράγωνα δυτικά της κόκκινης πλατείας και μετά το χτίσιμό του υπήρξε ο ψηλότερος ορθόδοξος ναός του κόσμου. Η ιδέα της ίδρυσης του ανήκει στον τσάρο Αλέξανδρο ο οποίος θέλησε να οικοδομήσει έναν μεγαλοπρεπή καθεδρικό προς τιμή του Σωτήρος Χριστού για να δηλώσει την ευγνωμοσύνη του ρωσικού λαού προς τη θεία πρόνοια η οποία οδήγησε στην αποχώρηση των στρατευμάτων του Ναπολέοντα από την Μόσχα στις 25 Δεκεμβρίου 1812. Το πρώτο αρχιτεκτονικό σχέδιο ανέγερσης ανήκει στον Aleksandr Lavrentyevich Vitberg και χαρακτηρίζεται από την φανταχτερή νεοκλασική του σχεδίαση. Το συγκεκριμένο σχέδιο δεν υλοποιήθηκε καθώς αδερφός του τσάρου Αλέξανδρου και διάδοχος του θρόνου τσάρος Νικόλαος ανέθεσε στον αρχιτέκτονα Konstantin Thon τη δημιουργία ενός νέο-βυζαντινού μνημείου στα πρότυπα της Αγίας Σοφίας. Τα εγκαίνια του ναού πραγματοποιήθηκαν στις 26 Μαΐου 1883 και το γενικότερο αποτέλεσμα των μακροχρόνιων εργασιών ήταν πραγματικά εκθαμβωτικό. Μετά τη σοβιετική επανάσταση ο χώρος του ναού επιλέγει ως το ιδανικό σημείο ανέγερσης του παλατιού των σοβιέτ. Έτσι μετά από απόφαση του υπουργού του Στάλιν, Καγκανόβιτσ, στις 5 Δεκεμβρίου 1931 ο Καθεδρικός Ναός του Σωτήρος μετατράπηκε σε ερείπια με μια σειρά ελεγχόμενων εκρήξεων δυναμίτιδας. Στη συνέχεια η ανέγερση του παλατιού των σοβιέτ δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και πολύ αργότερα ο Νικίτα Χρουτσόφ διέταξε τη δημιουργία στην περιοχή της μεγαλύτερης εξωτερικής πισίνας του κόσμου της πισίνας του Μόσχοβα. Το Φεβρουάριο του 1990 η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία έλαβε άδεια για την ανοικοδόμηση του ναού από τη σοβιετική κυβέρνηση και ανέθεσε στον Aleksey Denisov το σχεδιασμό ενός αντιγράφου υψηλής ακρίβειας. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1992 και παρά την αντικατάσταση του αρχιτέκτονα εν μέσω του έργου, ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2000.

Πρόσβαση: Μέσω του μετρό και της στάσης Kropotkinskaya που θα σας οδηγήσει ακριβώς δίπλα στο ναό, αλλά και με λεωφορείο και τη γραμμής 6 όπως και μέσω του τρόλεϊ και των γραμμών 1 και 33 οι οποίες οδηγούν στην στάση Kropotkinskaya.

Φωτογραφίες

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /