header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
27.07.2010 03:20

Λαχματζούν Αρμένικο


Τι είναι το λαχματζούν;

Το λαχματζούν είναι από τα κύρια φαγητά της Αρμενίας και πολλές φορές αναφέρεται σαν η πίτσα της Αρμενίας και της Μέσης Ανατολής. Παρ’ όλα αυτά το λαχματζούν έχει πολύ πιο λεπτό φύλλο και επικαλύπτεται με κιμά, αρνίσιο ή βοδινό, και διάφορα μπαχαρικά.
 

Υλικά:
Για τη ζύμη
1 κουταλιά μαγιά ξερή
½ κουταλάκι ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
3 φλιτζάνια αλεύρι
½ κουταλάκι αλάτι
3 κουταλιές ελαιόλαδο


Για την επικάλυψη
500 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
2 ντομάτες, ξεφλουδισμένες και λιωμένες
½ κουταλάκι μπούκοβο όχι καυτερό
½ κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
¼ κουταλάκι καυτερό κόκκινο πιπέρι (chilli)
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για από πάνω, χυμό λεμονιού


Εκτέλεση

Κοσκινίστε το αλεύρι και βάλτε το σε μια λεκάνη. Προσθέστε το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά καθώς και το λάδι και τρίψτε το με τα χέρια μέχρι να απορροφηθεί. Κάντε μια λακκουβίτσα και ρίξτε το χλιαρό νερό και ζυμώστε μέχρι να γίνει ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια σας. Εάν εξακολουθεί να κολλάει βάλτε και άλλο αλεύρι. Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα.
Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο μέχρι να φουσκώσει. (Σχεδόν διπλασιάζεται).
Μέχρι να φουσκώσει η ζύμη ετοιμάζουμε τον κιμά. Βάζουμε λίγο λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και σωτάρουμε τον κιμά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σωτάρουμε επίσης. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις λιώνουμε, να μην γίνουν τ
ελείως πολτός. Προσθέτουμε στον κιμά, καθώς και όλα τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.
Τον κατεβάζουμε από τη φωτιά και όταν κρυώσει ανακατεύουμε μέσα τον μαϊντανό.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου.
Παίρνουμε τη ζύμη και τη ζυμώνουμε λίγο σε αλευρωμένη επιφάνεια, τη χωρίζουμε στη μέση και με τον πλάστη, προσπαθούμε να φτιάξουμε τη ζύμη στρογγυλή αλευρώνοντας τη συχνά και γυρνώντας την κυκλικά καθώς συνεχίζουμε να την ανοίγουμε μέχρι να γίνει περίπου 1 εκατοστό πάχος.
Αφού βεβαιωθούμε ότι είναι λεπτή η ζύμη την τοποθετούμε σε ταψάκι που έχουμε λαδώσει. Λαδώνουμε και τη ζύμη ελαφρά με πινέλο και προσθέτουμε τον κιμά αφήνοντας περίπου 2-3 εκατοστό ζύμης ακάλυπτη.

Ψήνουμε το λαχματζούν σε πολύ ζεστό φούρνο για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να δούμε ότι η ζύμη έχει ξεροψηθεί.
Μόλις βγει η πρώτη αμέσως τοποθετούμε τη δεύτερη.
Σερβίρεται ζεστή με λεμόνι από πάνω.
Ο παραδοσιακός τρόπος που γίνεται το λαχματζούν είναι σε μικρότερες στρογγυλές πίτες, στύβουμε λεμόνι από πάνω και τυλίγουμε όπως το σουβλάκι.

σχόλια (7)
  • εκπληκτικο το λαχματζούν, για όσους τους αρέσουν τα καυτερά Μυρτώ Τσ 10.02.2011 09:18
  • τελειο ειναι 28.05.2011 16:01 ελενη
  • το πιο τελειο λαχματζουν ρενα 18.04.2013 00:01
  • Στην Κομοτινή έφαγα πρώτη φορά.Ειναι -special. 10.04.2014 09:15 alex
  • Υπέροχο. Καταπληκτικό. Το έφτιαξα και εγώ. δώρα chef 15.10.2015 00:01
  • ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ.ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 24.05.2016 20:14 ΠΑΥΛΟΣ
  • Παρα πολυ καλο εως Υπεροχο Sirah Sirah 19.10.2016 17:17
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /