header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
27.07.2010

Λαχματζούν Αρμένικο


Τι είναι το λαχματζούν;

Το λαχματζούν είναι από τα κύρια φαγητά της Αρμενίας και πολλές φορές αναφέρεται σαν η πίτσα της Αρμενίας και της Μέσης Ανατολής. Παρ’ όλα αυτά το λαχματζούν έχει πολύ πιο λεπτό φύλλο και επικαλύπτεται με κιμά, αρνίσιο ή βοδινό, και διάφορα μπαχαρικά.
 

Υλικά:
Για τη ζύμη
1 κουταλιά μαγιά ξερή
½ κουταλάκι ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
3 φλιτζάνια αλεύρι
½ κουταλάκι αλάτι
3 κουταλιές ελαιόλαδο


Για την επικάλυψη
500 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
2 ντομάτες, ξεφλουδισμένες και λιωμένες
½ κουταλάκι μπούκοβο όχι καυτερό
½ κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
¼ κουταλάκι καυτερό κόκκινο πιπέρι (chilli)
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για από πάνω, χυμό λεμονιού


Εκτέλεση

Κοσκινίστε το αλεύρι και βάλτε το σε μια λεκάνη. Προσθέστε το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά καθώς και το λάδι και τρίψτε το με τα χέρια μέχρι να απορροφηθεί. Κάντε μια λακκουβίτσα και ρίξτε το χλιαρό νερό και ζυμώστε μέχρι να γίνει ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια σας. Εάν εξακολουθεί να κολλάει βάλτε και άλλο αλεύρι. Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα.
Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο μέχρι να φουσκώσει. (Σχεδόν διπλασιάζεται).
Μέχρι να φουσκώσει η ζύμη ετοιμάζουμε τον κιμά. Βάζουμε λίγο λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και σωτάρουμε τον κιμά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σωτάρουμε επίσης. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις λιώνουμε, να μην γίνουν τ
ελείως πολτός. Προσθέτουμε στον κιμά, καθώς και όλα τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.
Τον κατεβάζουμε από τη φωτιά και όταν κρυώσει ανακατεύουμε μέσα τον μαϊντανό.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου.
Παίρνουμε τη ζύμη και τη ζυμώνουμε λίγο σε αλευρωμένη επιφάνεια, τη χωρίζουμε στη μέση και με τον πλάστη, προσπαθούμε να φτιάξουμε τη ζύμη στρογγυλή αλευρώνοντας τη συχνά και γυρνώντας την κυκλικά καθώς συνεχίζουμε να την ανοίγουμε μέχρι να γίνει περίπου 1 εκατοστό πάχος.
Αφού βεβαιωθούμε ότι είναι λεπτή η ζύμη την τοποθετούμε σε ταψάκι που έχουμε λαδώσει. Λαδώνουμε και τη ζύμη ελαφρά με πινέλο και προσθέτουμε τον κιμά αφήνοντας περίπου 2-3 εκατοστό ζύμης ακάλυπτη.

Ψήνουμε το λαχματζούν σε πολύ ζεστό φούρνο για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να δούμε ότι η ζύμη έχει ξεροψηθεί.
Μόλις βγει η πρώτη αμέσως τοποθετούμε τη δεύτερη.
Σερβίρεται ζεστή με λεμόνι από πάνω.
Ο παραδοσιακός τρόπος που γίνεται το λαχματζούν είναι σε μικρότερες στρογγυλές πίτες, στύβουμε λεμόνι από πάνω και τυλίγουμε όπως το σουβλάκι.

σχόλια (7)
  • εκπληκτικο το λαχματζούν, για όσους τους αρέσουν τα καυτερά Μυρτώ Τσ 10.02.2011 09:18
  • τελειο ειναι 28.05.2011 16:01 ελενη
  • το πιο τελειο λαχματζουν ρενα 18.04.2013 00:01
  • Στην Κομοτινή έφαγα πρώτη φορά.Ειναι -special. 10.04.2014 09:15 alex
  • Υπέροχο. Καταπληκτικό. Το έφτιαξα και εγώ. δώρα chef 15.10.2015 00:01
  • ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ.ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 24.05.2016 20:14 ΠΑΥΛΟΣ
  • Παρα πολυ καλο εως Υπεροχο Sirah Sirah 19.10.2016 17:17
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Αδελφέ μου Βλαδίμηρε, σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά και πάντοτε γεμάτα από την αγάπη του ρωσικού λαού και όλων των λογικών ανθρώπων της γης. Δεν... / 'ενας φτωχός ΈλληναςΠρος άρση του εκκλησιαστικού σχίσματος στην Ουκρανία; / Θανάσης Αυγερινόςκιριε σινχαριτιρια πολα χρονια πριν στ πειρεα στ πασαλιμανι κλειστο τωρα αρμενικο κ δν χορτενα κιριε ειστε καταπλικτικι σινχαριτιρια εχετε τν αφθεντι σινταγη ... / kouklinoug@gmail.comΑνατολική Ουκρανία: Τα αξιοθέατα μιας περιοχής που έχει πληγεί από τον πόλεμο / ΣΟΦΙΑ 6 СОФИЯ  ΠΙΣΤΗ 3 ВЕРА  ΕΛΠΙΔΑ 2 НАДЕЖДА  ΑΓΑΠΗ 0 ЛЮБОВЬ 1 8   δ Κ Π / δ Κ ΠΡώσικες παροιμίες / Το χωριο Απουστα δεν υπαρχει. Ερημωθηκε το 1949 οταν ο Σταλιν τους "εστειλε" ολους στα βαθη του Καζακσταν / Κ.ΣυρανιδηςΣτο ναδίρ οι σχέσεις Αθήνας - Μόσχας / Τέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / ΓιάνναΑκυρώθηκε την τελευταία στιγμή η επίσκεψη Κατρούγκαλου στη Μόσχα τη Δευτέρα / Θανάσης ΑυγερινόςTo saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΗλιοβασίλεμα ή ανατολή στο Κρεμλίνο? / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΡωσία: Από τη φυλακή στην προεδρία της χώρας / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΝτοκιμαντέρ για το σχέδιο δολοφονίας του Καραμανλή στη ρωσική τηλεόραση / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΡωσικό ΥΠΕΞ: «Παράνομη» η απόφαση της Ελλάδας να εκδώσει στις ΗΠΑ τον Κιρίλ Βίνικ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / Ολγα«Ορθόδοξος εμφύλιος»- Ο Κάιν και ο Άβελ αντιμέτωποι μόνο για 40 λεπτά /