σχετικά άρθρα
|
08.07.2016 20:29
«Δεν υπάρχει ρωσική απειλή, παρά μόνο αμερικάνικη » η συντακτική ομάδαΠαράλογη χαρακτήρισε οποιαδήποτε συζήτηση περί «ρωσικής απειλής» στο πλαίσιο του NATO το Κρεμλίνο. Την ίδια ώρα η ρωσική κυβέρνηση αντιδρά έντονα στην εγκατάσταση αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στη Νότια Κορέα ενώ πριν από λίγο Ανγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Βλάντιμιρ Πούτιν, σε τηλέφωνική τους συνδιάλεξη συζήτησαν για την κρίση στην Ουκρανία.
«Το σύστημα αυτό αντιπυραυλικής άμυνας τείνει να καταφέρει πλήγμα στην ισορροπία της περιοχής. Ελπίζουμε ότι οι εταίροι μας θα αποφύγουν να προβούν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να έχουν ανεπανόρθωτες συνέπειες», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ίδια ανακοίνωση. «Οι ενέργειες αυτού του είδους, όποια αιτιολογία κι αν έχουν, έχουν έναν αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια σταθερότητα. Δημιουργούν την απειλή μιας επιδείνωσης των εντάσεων και θα προκαλέσουν νέα προβλήματα στην κορεατική χερσόνησο», συμπληρώνει. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα ανακοίνωσαν τη σύναψη συμφωνίας για την ανάπτυξη αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στο νοτιοκορεατικό έδαφος, σε απάντηση στον πολλαπλασιασμό των απειλών που προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα. Στην κοινή τους ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται πότε θα αναπτυχθεί το αντιπυραυλικό αυτό σύστημα, παρά μόνον επισημαίνεται ότι οι δύο χώρες βρίσκονται στο τελικό στάδιο για την επιλογή της τοποθεσίας. Τις αντιδράσεις της στο σχέδιο αυτό εκφράζει και η Κίνα, σύμμαχος της Μόσχας, η οποία προσάπτει στην Ουάσινγκτον ότι προβαίνει σε επίδειξη ισχύος στην περιοχή. Το Πεκίνο καταδικάζει την ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος λέγοντας ότι θα «βλάψει σοβαρά» την περιφερειακή ασφάλεια.
Και ενώ οι διαφωνίες Ρωσίας- Αμερικής βρίσκονται σε εξέλιξη, πριν από λίγο Ανγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Βλάντιμιρ Πούτιν, σε τηλέφωνική τους συνδιάλεξη συζήτησαν για την κρίση στην Ουκρανία. Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, οι τρεις ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη για μια πολιτική λύση στη σύγκρουση στο Ντονμπάς,. ενώ παράλληλα ξέφρασαν ανησυχία για τις συχνές παραβιάσεις της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, ο Πούτιν ζήτησε από τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο «να επηρεάσουν πιο ενεργά την ουκρανική πλευρά» κατά τις σχεδιαζόμενες συναντήσεις που θα έχουν με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο στη Βαρσοβία, πρόσθεσε το Κρεμλίνο. Επί τάπητος τέθηκε και από τους τρεις ηγέτες, η ανάγκη να δοθεί ένα ειδικό νομικό καθεστώς στην ανατολική Ουκρανία, να πραγματοποιηθεί συνταγματική αναθεώρηση, να χορηγηθεί αμνηστία και να διεξαχθούν τοπικές εκλογές.
short link:
|
Ποια είναι η γνώμη σας;