header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
14.05.2012 10:16

Δύσκολες υποσχέσεις από τον κ. Πούτιν Στ. Ευσταθιαδης ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ


Σε δύο συμβολικές πράξεις προχώρησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη Δευτέρα, μετά την ορκωμοσία του στην τσαρική αίθουσα του θρόνου Αντρεγέβσκα για την τρίτη προεδρική θητεία του στο Κρεμλίνο. Ευθύς μόλις ο υπουργός Αμυνας του παρέδωσε το «βαλιτσάκι με τους κωδικούς» των πυρηνικών δέχθηκε σε ακρόαση τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ και το απόγευμα έπαιξε χόκεϊ με μια ομάδα της Μόσχας. Στον Ρογκ βεβαίωσε ότι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί του 2014 στο Σότσι είναι «ζήτημα υψηλής προτεραιότητας» για τη Ρωσία και τον ίδιο. Η συμμετοχή του στο χόκεϊ ήταν απόδειξη ότι «τηρεί τις υποσχέσεις του». Πρόπερσι, σε μια συνάντηση με τους μαθητές κάποιου γυμνασίου, ομολόγησε ότι δεν ήξερε χόκεϊ. Τους υποσχέθηκε ότι θα μάθει. Και έμαθε.


Αναλαμβάνοντας την προεδρία ο Πούτιν έχει να κάνει πολύ περισσότερα από το να τηρεί τις υποσχέσεις του για χειμερινά σπορ. Η Ρωσία που παρέλαβε δεν έχει σχέση με εκείνη που του παρέδωσε την τελευταία ημέρα του Δεκεμβρίου 1999 ο Μπορίς Γέλτσιν. Και μόνο το γεγονός ότι πέρυσι ταξίδεψαν στο εξωτερικό 35 εκατομμύρια Ρώσοι μαρτυρεί ότι έχει γίνει κάποια σοβαρή βελτίωση στον τρόπο ζωής στη Ρωσία. Μια μεσαία τάξη έχει αρχίσει να αναδύεται, η οποία έχει όχι μόνο απολαβές αλλά και απαιτήσεις. Ας σημειωθεί ότι και οι ρώσοι δισεκατομμυριούχοι έγιναν 96, από 8 που ήταν το 2001.
Μια νέα ρωσική γενιά έχει εγκαταλείψει την πολιτική απάθεια. Απαιτεί συμμετοχή στην πολιτική της χώρας. Εκανε ήδη την εμφάνισή της σε τοπικές εκλογές. Μόλις πριν από δύο χρόνια ήταν ανέκδοτο ότι μπορεί να γίνουν αντικυβερνητικές εκδηλώσεις στη Ρωσία. Από τον περασμένο Νοέμβριο δεν περνά Σαββατοκύριακο που να μη γεμίζουν οι πλατείες της Μόσχας από χιλιάδες διαδηλωτές, καμιά φορά ως 50.000 και πλέον. «Η νέα ρωσική γενιά δεν φοβάται το κράτος» διαπιστώνει ένας ρώσος κοινωνιολόγος στην ιστοσελίδα του Novosti.
Από τη θέση του ως πρωθυπουργού την περασμένη τετραετία ο Πούτιν είτε αγνόησε αυτό το «φαινόμενο» είτε το χαρακτήρισε «άνευ σημασίας» και το φόρτωσε σε «ξένες δυνάμεις και ξένα συμφέροντα». Αλλά την Πρωτομαγιά, μία εβδομάδα προτού επανέλθει στο Κρεμλίνο, σε δημόσια τηλεοπτική συζήτηση αναγνώρισε ότι οι διαδηλωτές «εκφράζουν ένα σοβαρό αίτημα (...) απαιτούν ένα υψηλότερο επίπεδο ζωής και πάταξη της διαφθοράς». Υποσχέθηκε ότι θα ικανοποιήσει και τα δύο.
Δεν είναι εύκολο. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραλαμβάνει μια οικονομία με αμφίβολη προοπτική. Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικών προϊόντων, η Ευρωπαϊκή Ενωση, περνά κρίση και η τιμή του πετρελαίου είναι χαμηλή, γεγονός που απειλεί το όραμά του να εξασφαλίσει ανάπτυξη 7% το 2015 από το μόλις 4,3% που ήταν πέρυσι. Ο Ντμίτρι Μεντβέγεφ, ο οποίος ανέλαβε ξανά πρωθυπουργός, πριν από ενάμιση χρόνο είχε περιγράψει με μελανά χρώματα και δραματικές αλήθειες τη ρωσική οικονομία. Βασίζεται, είχε αναγνωρίσει, σε «αρχέγονη εκμετάλλευση πρώτων υλών (...) πλήττεται από χρόνια διαφθορά» και η παραγωγικότητά της βρίσκεται σε «επίπεδο ντροπής». Ο ίδιος προσπάθησε δύο φορές να τη διορθώσει αλλά δεν πέτυχε πολλά πράγματα.
«Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια να δικαιώσω την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν οι πολίτες μας (...) με τη βοήθειά τους θα λύσουμε τα πιο πολύπλοκα και διαφορετικά προβλήματα της Ρωσίας» δήλωσε ο Πούτιν ευθύς μετά την ορκωμοσία του. Ο γερμανός πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος ήταν καλεσμένος στην τελετή, δήλωσε αργότερα ότι ο Πούτιν «έχει μια μόνιμη ιδέα: την εξύψωση της Ρωσίας. Βλέπει τον εαυτόν του σαν άνθρωπο με μια αποστολή ιστορικών διαστάσεων». Και άλλοι συνομιλητές του ρώσου προέδρου λέγουν ότι στόχος του είναι να κάνει τη Ρωσία «μία από τις πέντε μεγάλες οικονομικές δυνάμεις» και τον ρωσικό λαό «πνευματικά, οικονομικά και κοινωνικά ανεβασμένο σε πολύ υψηλό επίπεδο».
Εχει τα ψυχικά και τα πνευματικά προσόντα ο Πούτιν - στο 59ο έτος της ηλικίας του. Ο «Economist», ο οποίος δεν τον περιλαμβάνει στις συμπάθειές του, τον αποκάλεσε «αυταρχικό μεταρρυθμιστή» και προβλέπει ότι «θα προωθήσει τη χώρα σε υψηλά επίπεδα». Και οι «New York Times» αναγνώριζαν την περασμένη Τρίτη ότι ο Πούτιν «είναι ο μόνος ικανός να ηγηθεί της χώρας».
Ο Πούτιν αντιλαμβάνεται ασφαλώς ότι σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική του κρίνεται όχι μόνο ο ίδιος αλλά και η τύχη της Ρωσίας. Στην πρώτη προεδρική δήλωσή του βεβαίωσε ότι το πρόγραμμά του - με προοπτική το 2016 - αρχίζει με εκσυγχρονισμό της οικονομίας, κεντρικός άξονας της οποίας είναι η ιδιωτικοποίηση όλων των κρατικών εταιρειών εκτός της άμυνας και της ενέργειας. Μαζί συμβαδίζουν η «ανελέητη κάθαρση» της διαφθοράς, η ανεξαρτητοποίηση της Δικαιοσύνης και το «αξιόμαχο μιας καθ' όλα νέας στρατιωτικής δύναμης».

ΗΠΑ
Στόχος η ισότιμη σχέση
Η εξωτερική πολιτική ήταν πάντοτε ένα πρώτιστο μέλημα του Πούτιν. Είναι και τώρα. Στόχος του είναι να αναβαθμίσει τις σχέσεις της Ρωσίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σε «πραγματικά στρατηγικό επίπεδο», υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα βασίζονται «σε ισότητα, μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις και σε σεβασμό των αμοιβαίων συμφερόντων». Παράλληλα, να εδραιώσει την Ευρασιατική Ενωση με κέντρο τη Ρωσία και συμμετοχή της Ουκρανίας, του Καζακστάν και της Λευκορωσίας.
Στις αρχές του μήνα συζήτησε τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις με τον Τομ Ντανίλον, ειδικό απεσταλμένο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τού επέδωσε «ένα πολυσέλιδο λεπτομερειακό κείμενο με κύριο μήνυμα ότι ο Ομπάμα είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τον Πούτιν για να προχωρήσουν στον δρόμο της δημιουργίας συνεταιρικών σχέσεων ΗΠΑ και Ρωσίας», όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ.
Οι δύο πρόεδροι επρόκειτο να συναντηθούν στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη εβδομάδα αλλά ο Πούτιν ματαίωσε τη συνάντηση - ασχολείται με τη σύνθεση της κυβέρνησης, ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Ομπάμα - και η συνάντηση θα γίνει τον Ιούνιο, στη διάσκεψη του G20 στο Μεξικό.

 

πηγή:  tovima.gr
 

Λέξεις Κλειδιά: Πούτιν, Ρωσία, ορκωμοσία
σχόλια (5)
  • Σαν Ελληνίδα θεωρώ τον Πούτιν σωστό, έξυπνο, δίκαιο, τον μόνο σοβαρό και αντικειμενικό ηγέτη έξω από την Αμερική! Συμφωνώ ότι οι σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να βασιστούνε "σε ισότητα, μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις και σε σεβασμό των αμοιβαίων συμφερόντων". Έχω την αίσθηση ότι μία καλή συνεργασία Αμερικής Ρωσίας, μπορεί να φέρει άριστα αποτελέσματα σε όλες τις χώρες του κόσμου! Εξάλλου, η ανάπτυξη της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια, οφείλεται στην άριστη διαχείριση του ρωσικού κράτους και τον έξοχο Πρόεδρο Πούτιν! Όλγα 18.05.2012 16:40
  • Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΑΠΟΓΕΙΩΘΕΙ ΣΤΟ ΖΕΝΙΘ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΗΓΕΤΗ ΤΗΣ ΤΟΝ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟ ΠΟΥΤΙΝ. ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΚΛΗΡΑ ΔΟΚΙΜΑΖΟΜΕΝΟ ΦΙΛΟ ΚΑΙ ΟΜΟΔΟΞΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ. 20.05.2012 17:41 ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
  • Με θέληση για Λευτεριά, πήγαμε μέσα στη φωτιά! Με την ψυχή μες τον Σταυρό, πήγαμε για, με το Καλό. Με Ειρήνη και Υπερηφάνεια μέσα στο πέλαγο καράβια! Σαν μία άλλη ημέρα, με θέληση για παραπέρα! Με ενότητα και σταθερότητα, σαν της Ρωσίας την ταυτότητα! Με Φώτιση και Λευτεριά στου κόσμου πια την καταχνιά! Άβε Πούτιν 21.05.2012 20:37
  • Makari na eixame ki edo enan tetoio hgeth,o opoios tha exei tharros kai agaph megalh gia ton topo tou!! 26.05.2012 03:58 Mixahl
  • ola tha pane kala stin rossia ean i ameriki den prokalesei esoteriki astatheia!autoi oi kunidoi tha prospathisoun na to kanoun einai sunithis taktiki tous! KAKO PSOFO NA EHEI I KOLOAMERIKI! M.G 27.05.2012 11:24
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /