25.06.2009 15:38
Η Ρωσία προωθεί υπογραφή Συμφώνου για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια, με στόχο το «μονοπώλιο» του ΝΑΤΟ. Η «νέα έφοδος στην Κέρκυρα» Θανάσης Αυγερινός
Την υπογραφή γενικού Συμφώνου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, που θα αποκλείει μονομερείς δραστηριότητες για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο και τη μονοπώληση των θεμάτων αυτών από το ΝΑΤΟ, προωθεί εντατικά η ρωσική διπλωματία, χαρακτηρίζοντας καινοφανή και ενδιαφέρουσα τη «διαδικασία της Κέρκυρας», όπου συναντώνται από αύριο οι υπουργοί Εξωτερικών του ΟΑΣΕ.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος απουσία της Χ. Κλίντον συγκεντρώνει αντικειμενικά περισσότερο τα φώτα της δημοσιότητας, αναμένεται, όπως έπραξε και κατά την ομιλία του στη συνδιάσκεψη της Βιέννης, να επιμείνει στη ρωσική πρόταση για νομικά δεσμευτική κατοχύρωση της αρχής, βάσει της οποίας «δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη των στρατιωτικών συμμαχιών να γίνεται εις βάρος της ασφάλειας των υπόλοιπων εταίρων του Συμφώνου και αναγνωρίζεται το δικαίωμα κάθε κράτους στην ουδετερότητα».
Ο ναύαρχος Ουσακόφ...
Ενισχύοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Αντρέι Νεστερένκο, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση στην Κέρκυρα «άριστη ευκαιρία για ειλικρινές και αμερόληπτο brainstorming», αλλά και θυμίζοντας το σχόλιο του Σ. Λαβρόφ για «ουδέτερο έδαφος», ρωσικές εφημερίδες γράφουν για «νέα έφοδο στην Κέρκυρα» και υπογραμμίζουν ότι «η νέα μορφή της ευρωπαϊκής ασφάλειας θα αναζητηθεί εκεί όπου πολέμησαν οι ναύτες του ναυάρχου Ουσακόφ».
Θέλοντας να προχωρήσει ένα βήμα μετά τη διελκυστίνδα ΝΑΤΟ και Ρωσίας για επιρροή σε θέματα ασφαλείας στον μετασοβιετικό χώρο, αλλά και να αναβαθμίσει τους κλονιζόμενους ή χαλαρούς συμμαχικούς θεσμούς στην περιφέρειά της, η Μόσχα προτείνει «να συγκληθεί το 2010 επίσημη συνάντηση των πέντε διεθνών οργανισμών (ΟΑΣΕ, Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. και ΚΑΚ) και να εκπονηθούν συντονισμένες προσεγγίσεις για έναν αδιαίρετο χώρο ασφάλειας στην περιοχή ευθύνης τους».
Κατ' αυτό τον τρόπο, το Κρεμλίνο επιδιώκει ευρωπαϊκή και ΝΑΤΟϊκή νομιμοποίηση των ανησυχιών του για τις συνεχείς τριβές -και συχνές «ήττες» του- στα όρια των δύο κόσμων (πρώην ΕΣΣΔ και ευρωατλαντικός χώρος), αλλά και να κατοχυρώσει τον δικό του πρωτεύοντα λόγο και ρόλο στα πολυάριθμα εκκρεμή προβλήματα ασφάλειας στην περιοχή.
Κατά τον Σ. Λαβρόφ, υπεύθυνη για τις εντάσεις είναι πρωτίστως η πολιτική επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, η οποία «κλονίζει τις κοινωνίες και ενθαρρύνει καθεστώτα προς ανεύθυνες πολιτικές και στρατιωτικούς τυχοδιωκτισμούς», αναφορά που αφιέρωσε στη Γεωργία και στην περσινή επίθεση του Μ.
Σαακασβίλι στη Ν. Οσετία.
«Η ασφάλεια στην Ευρώπη είτε θα είναι κοινή είτε θα είναι αυταπάτη» λέει και ξαναλέει το ρωσικό ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζοντας απειλή για τα ρωσικά συμφέροντα και ανύπαρκτη προστασία την υπό ανάπτυξη αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα, που θα αποτελέσει κεντρικό θέμα συζήτησης και στη Διάσκεψη Κορυφής Ομπάμα-Μεντβιέντεφ στη Μόσχα (6-8 Ιουλίου).
Ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία, το Κρεμλίνο αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με τον ελιγμό των κατά τα άλλα στρατηγικών συμμάχων του που κυβερνούν την Κιργιζία και να αποδεχτεί την μετατροπή, εν πολλοίς τη μεταμφίεση, της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης Μανάς σε «διαμετακομιστικό κέντρο ειρηνικών φορτίων», κάνοντας λόγο για κίνηση καλής θέλησης «σε συμφωνία με τη Μόσχα» και με σκοπό τη σταθεροποίηση στο Αφγανιστάν, ενόψει της επίσκεψης Ομπάμα στη Ρωσία. Ενα 24ωρο νωρίτερα το ρωσικό ΥΠΕΞ δήλωνε ότι αντιλαμβάνεται ως οριστικό και αμετάκλητο το κλείσιμο της βάσης.
πηγή: Ελευθεροτυπία
Ποια είναι η γνώμη σας;