29.07.2010 09:17
Ξανά δάνειο 15,15 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία από ΔΝΤ Γιούρι Παπαδόπουλος
Το ΔΝΤ ενέκρινε χορήγηση δανείου ύψους 15,15 δισ. δολαρίων ΗΠΑ στην Ουκρανία για τη μείωση του ελλείμματος του κρατικού της προϋπολογισμού, απαιτώντας επώδυνες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΔΝΤ, το Κίεβο θα παραλάβει άμεσα το 1,8 δισ. δολάρια και τα υπόλοιπα θα χορηγούνται με τετράμηνες δόσεις σε διάστημα δυόμισι ετών αναλόγως της αποτίμησης των επιδόσεων της ουκρανικής κυβέρνησης από τους εμπειρογνώμονες του Ταμείου.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί το δάνειο υπερβαίνει επτά φορές το μερίδιο της Ουκρανίας, που υπολογίζεται βάσει των εισφορών της χώρας στον προϋπολογισμό του Ταμείου και παρόμοιες αποφάσεις είναι σχετικά σπάνιες.
Στα τέλη του 2008 το ΔΝΤ είχε αποφασίσει να χορηγήσει στην Ουκρανία δάνειο ύψους 16,4 δισ. δολαρίων, όμως αργότερα «πάγωσε» το πρόγραμμα αυτό εξαιτίας του ότι ενόψει των προεδρικών εκλογών είχαν ψηφιστεί νόμοι για την αύξηση των συντάξεων και του ελάχιστου εγγυημένου μισθού, οι οποίοι έρχονταν σε αντίθεση με τις υποδείξεις του Ταμείου.
Ο πρόεδρος Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, που εξελέγη τον Φεβρουάριο, επιδιώκει την αποκατάσταση των σχέσεων με το ΔΝΤ και η συμφωνία για νέο δάνειο αντανακλά ορισμένες επιτυχίες στην πολιτική του, αλλά και το ότι το Ταμείο μοιάζει ικανοποιημένο από τη σταθεροποίηση της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης στην Ουκρανία.
Οι όροι του Ταμείου
Οι προϋποθέσεις του δανείου προβλέπουν σειρά από «σκληρά» οικονομικά μέτρα, μεταξύ των οποίων η μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού έως και 3,5 % του ΑΕΠ το 2011 και έως 2,5 % το 2012. Για τη σύγκριση αναφέρεται ότι η ρωσική κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει μέσω μαζικών ιδιωτικοποιήσεων το δικό της έλλειμμα το 2011 ως και 4 %, όμως δεν είναι σίγουρο ότι θα πετύχει κάτι τέτοιο.
Η μείωση του ελλείμματος καθιστά υποχρεωτικές για τις ουκρανικές Αρχές τη λήψη αντιδημοφιλών αποφάσεων, όπως η αύξηση των φόρων και η μείωση των συντάξεων και των μισθών, που χορηγεί ο δημόσιος τομέας.
Επίσης το πιθανότερο είναι ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε οικονομική εξυγίανση του κρατικού μονοπωλίου φυσικού αερίου «Ναφτογκάζ», για την οποία θα χρειαστεί η αύξηση του τιμολογίου του 2011 για το αέριο που παρέχεται στους καταναλωτές.
Η διεθνής οικονομική κρίση επηρέασε την Ουκρανία εντονότερα από άλλες χώρες, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ της χώρας να μειωθεί κατά 15 %. Ωστόσο την τελευταία περίοδο η χώρα επέστρεψε στην τροχιά της ανάπτυξης. Τη φετινή χρονιά το ουκρανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί, κατά τις προβλέψεις, περίπου 4,5 % και τον επόμενο 4,7 %.
Η Ουκρανία συνέρχεται μετά από μια δύσκολη περίοδο, κατά την οποία η οικονομία της χώρας δέχθηκε ισχυρά πλήγματα από τις εξωτερικές αναστατώσεις και την εσωτερική αστάθεια. Η νέα κυβέρνηση της χώρας είναι πλήρως αποφασισμένη να τακτοποιήσει την οικονομία με τη βοήθεια σημαντικών ενεργειακών, λογιστικών και μακροοικονομικών μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με την εκτίμηση του διευθυντή- διαχειριστή του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι.
Ποια είναι η γνώμη σας;