header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
11.09.2017 03:07

Το γαϊτανάκι του παγκόσμιου τρόμου της Βόρειας Κορέας Λάμπρος Ζαχαρής


Παγκόσμιο τρόμο προκαλούν οι πυρηνικές δοκιμές του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν που συντελούνται με χειρουργική ακρίβεια, ενώ την ίδια στιγμή Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Ιαπωνία αισθάνονται περισσότερο από όλους την καυτή πυρηνική ανάσα της Πιονγιανγκ καθώς η έκτη και πιο δυνατή δοκιμή βόμβας υδρογόνου έγινε πραγματικότητα την περασμένη Κυριακή.  Η τελευταία ενέργεια της Βόρειας Κορέας έχει σκληρύνει τη στάση όλων των εμπλεκόμενων κρατών καθώς η γεωλογική υπηρεσία των ΗΠΑ και η αντίστοιχη της Κίνας κατέγραψαν σεισμό 6,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σαν αποτέλεσμα της πυροδότησης, τον οποίο διαδέχτηκε ένας 4,1 βαθμών που εκτιμάται ότι οφείλεται σε κατάρρευση σπηλαίου ως επακόλουθο της έκρηξης.  Σύμφωνα μάλιστα με τις νέες εκτιμήσεις της Ιαπωνίας η ισχύς της πυρηνικής δοκιμής που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα ήταν ισχυρότερη κατά δέκα φορές παραπάνω από την βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα, περίπου 160 κιλοτόνους.

 

Με δεμένα τα χέρια οι ΗΠΑ;


Μπορεί ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να ξεκινάει τη μέρα του τουιτάροντας με σκληρές ρητορική εναντίον της Βόρειας Κορέας, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις ο χρόνος των ΗΠΑ για να προετοιμάσουν μια προληπτική επίθεση για τον αφοπλισμό της χώρας, εξαντλείται. «Oι ΗΠΑ μπορούν τώρα να υπολογίζουν ότι δεν μπορούν να αποτρέψουν τη Βόρεια Κορέα ή ότι ο κίνδυνος μιας αποτυχημένης αποτροπής είναι πολύ υψηλός» εκτιμά το stratfor , «καθώς η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει ήδη δυσκολίες από την τεχνολογική εξέλιξη των πυραύλων και των πυρηνικών κεφαλών της Βόρειας Κορέας, κυρίως της ικανότητας τους να φτάσουν ως την ενδοχώρα των ΗΠΑ και να πλήξουν αποτελεσματικά στόχους». Τροχοπέδη για την αμερικανική επίθεση προκαλεί το γεγονός της άγνοιας του αριθμού των πυραύλων που έχει στην κατοχή του ο Κιμ Γιονγκ Ουν.
Προς το παρόν η πολεμική αμερικανική ρητορική είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. « Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν  παρακαλάει για πόλεμο» δήλωσε η εκπρόσωπός της χώρας στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, προειδοποιώντας ότι η υπομονή της Ουάσινγκτον εξαντλείται. "Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τα ημίμετρα" πρόσθεσε η Αμερικανίδα διπλωμάτις ξεκινώντας διαπραγματεύσεις εντός της εβδομάδας για το ψήφισμα που προωθεί η Ουάσινγκτον στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ενώ το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι σκοπεύει να επιδιώξει κυρώσεις που θα έχουν στόχο την πλήρη εξουδετέρωση του βορεοκορεατικού εμπορίου, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ προδιαγράφουν την καταστροφή τους σύμφωνα με ανατολικά ΜΜΕ αν όπως αναφέρουν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ υλοποιήσει τη σκέψη του να «σταματήσει το εμπόριο με οποιαδήποτε χώρα που δραστηριοποιείται στη Βόρεια Κορέα». Όπως τονίζουν η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το 90% του εμπορίου της Βόρειας Κορέας, και οι ΗΠΑ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα, το εμπόριό τους είναι τεράστιο, όπως και το εμπορικό τους έλλειμμα. Έτσι εκτιμούν ότι οι εμπορικές κυρώσεις που μπορεί να επιβάλει η Ουάσινγκτον στο Πεκίνο θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τις ΗΠΑ που πιθανόν μπορεί να χάσουν και την οικονομική τους ανεξαρτησία

 

Ρωσία : Απειλή η Βόρεια Κορέα αλλά δεν πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν  έσπευσε να καταδικάσει την ενέργεια της Βόρειας Κορέας», ωστόσο εκτίμησε ότι η Βόρεια Κορέα δεν θα εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα υπό την πίεση κυρώσεων, καθώς το θεωρεί ζήτημα ασφαλείας . «Η Βόρεια Κορέα γνωρίζει και θυμάται του ηγέτη του Ιράκ, που εγκατέλειψε το πρόγραμμα παραγωγής όπλων μαζικής καταστροφής , αλλά δολοφονήθηκε υπό το πρόσχημα της έρευνας για όπλα», τονίζει μεταξύ άλλων ο Ρώσος Πρόεδρος.
Οι τρέχουσες εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πιονγιάνγκ σηματοδοτούν την ενεργό φάση του λεγόμενου πολέμου λέξεων, επισημαίνει ο επικεφαλής του Ασιατικού Κέντρου Μελετών από το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών της Ρωσίας Κονσταντίν Κοκάρεφ.  Υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να μειώσει την πολεμική ρητορεία της , η οποία αναφέρεται ιδιαίτερα σε στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας,  «Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή», τόνισε.

 

Ιαπωνία

Θορυβημένος ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε  ότι ο ίδιος θέλει η Βόρεια Κορέα να καταλάβει ότι δεν θα έχει “ένα λαμπρό μέλλον” στην περίπτωση που η Πιονγιάνγκ συνεχίσει την πολιτική που ακολουθεί. Επιπλέον επισήμανε ότι θα συζητήσει την κατάσταση χωριστά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζέι-ιν στις συναντήσεις που θα έχει αυτή την εβδομάδα μαζί τους στο Βλαδιβοστόκ.


Νότια Κορέα
Η Νότια Κορέα έχει ήδη διαμηνύσει πως θα ζητήσει αυστηρότερες κυρώσεις από τον ΟΗΕ για την απομόνωση της Βόρειας Κορέας ωστόσο έχει κάνει πιο ορατό από ποτέ το χάσμα ανάμεσα στη Σεούλ και την Ουάσινγκτον.  Αυτό γιατί σύμφωνα με τον Τραμπ που αναπτύσσει τις απόψεις του στο twitter, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζάε-Ιν, έχει επιδιώξει μια πολιτική συγκράτησης και επικοινωνίας με τη Βόρεια Κορέα. Ωστόσο Ουάσινγκτον και Σεούλ συζήτησαν το ενδεχόμενο να αναπτύξουν στην κορεατική χερσόνησο αμερικανικά στρατηγικά στρατιωτικά μέσα.

 

H Βόρεια Κορέα πιέζει για διαπραγματεύσεις; 


Την ίδια στιγμή που η Βόρεια Κορέα πανηγυρίζει για την επιτυχή δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου,  που μπορεί να προγραμματιστεί εκ των προτέρων ώστε να εκραγεί σε μεταβλητά επίπεδα ισχύος, «σημαντικό» βήμα προς την ολοκλήρωση του προγράμματος πυρηνικών όπλων  της αναλυτές σημειώνουν ότι αυτή η κίνηση είχε ως πρωταρχικό στόχο την άσκηση πίεσης στον πρόεδρο Σι κι όχι στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. “Ο Κιμ γνωρίζει καλά ότι ο πρόεδρος Σι έχει την πραγματική δύναμη προκειμένου να επηρεάσει τους υπολογισμούς της Ουάσινγκτον. Ο ίδιος πιέζει την Κίνα, προκειμένου να πει στον Τραμπ: “Πρέπει να καθίσεις και να συζητήσεις με τον Κιμ Γιονγκ-ουν,” δηλώνει ο Πίτερ Χέις διευθυντής  ινστιτούτου που έχει ως αποκλειστικό ερευνητικό αντικείμενο την Βόρεια Κορέα.

Αυτό που επιζητεί ο Κιμ, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, είναι την διεξαγωγή συνομιλιών με την Ουάσινγκτον, οι οποίες ελπίζει ότι ίσως οδηγήσουν σε μία συμφωνία για την μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Νότια Κορέα, αλλά και την διατήρηση πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας του.

 

Η Κίνα απεύχεται την ανατροπή του βορειοκορεάτικου καθεστώτος


Σύμφωνα με τους αναλυτές μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρηθεί η χρονική στιγμή για την πυροδότηση της βόμβας από τον Κιμ Γιονγκ Ουν επισκιάζοντας σημαντικές δημόσιες εμφανίσεις του Κινέζου Προέδρου Σι Τζιπινγκ. Η τακτική του Βορειοκορεάτη αποζητά να περάσει το σημειολογικό μήνυμα ότι ο Κιμ, ηγέτης της μικρής κι απομονωμένης Βόρειας Κορέας, μπορεί να υποβαθμίσει την επιρροή και την εικόνα του Σι Τζινπίνγκ ως προέδρου της Κίνας. Η τελευταία δοκιμή έγινε  μόλις λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη ομιλία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην 9η Διάσκεψη των χωρών-μελών της ομάδας BRICS (συνάντηση των ηγετών της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής) όπου φέτος προεδρεύει η Κίνα, ενώ η προηγούμενη δοκιμή προαγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν από την ομιλία του προέδρου Σι σε διεθνή διάσκεψη που πραγματοποιούνταν στο Πεκίνο, με αντικείμενο παγκόσμια εμπορική πρωτοβουλία που προωθεί η Κίνα.
Παρόλα αυτά ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπινγκ τηρεί μια πολιτική ίσων αποστάσεων  καθώς η Κίνα αποτελεί τον βασικό σύμμαχο και κύριο εμπορικό εταίρο της απομονωμένης Βόρειας Κορέας. Μπορεί η Κίνα να καταδίκασε την πυρηνική δοκιμή της Κυριακής, ωστόσο οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι το Πεκίνο θα εμμείνει στη θέση του ότι μία πυρηνικά εξοπλισμένη Βόρεια Κορέα είναι λιγότερο επικίνδυνη για την Κίνα, σε σύγκριση με όσα μπορεί να φέρει η ενδεχόμενη κατάρρευση του βορειοκορεάτικου καθεστώτος. Ειδικότερα η Κίνα ενδέχεται να εμποδίσει κάθε μέτρο που θα μπορούσε να προκαλέσει αστάθεια και να ανατρέψει το καθεστώς του Κιμ γιονγκ ουν, πυροδοτώντας μια κρίση προσφύγων και ενδεχομένως επιτρέποντας δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ να μετακινηθούν προς τα βόρεια μέχρι τα κινεζικά σύνορα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Κινέζων αναλυτών, μία Βόρεια Κορέα χωρίς τον Κιμ θα σήμαινε για τα κινεζικά συμφέροντα μία Κορεατική Χερσόνησο υπό αμερικανικό έλεγχο με ενισχυμένο ρόλο της Νότιας Κορέας. Επιπρόσθετα, η Κίνα φοβάται ότι μια αποσταθεροποίηση του καθεστώτος είναι πιθανόν να προκληθεί εάν αξιοποιήσει το πιο σημαντικό μέσο οικονομικής και εμπορικής πίεσης που διαθέτει έναντι της Βόρειας Κορέας, δηλαδή να τερματίσει τις εξαγωγές πετρελαίου, που έχουν ουσιαστικό ρόλο στην λειτουργία της βορειοκορεατικής οικονομίας.

 

Πηγή: Εφημερίδα "Ειδήσεις του Σαββατοκύριακου"

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /