28.06.2010 01:24
Πρώτη εγγραφή στο ιστολόγιο, 28 Ιουνίου 2010

Γιουρτσίχιν Φιόντορ Νικολάεβιτς

Πιλότος – κοσμοναύτης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ήρωας της Ρωσίας
Πυραυλικός Διαστημικός Όμιλος «Ενέργκια» (ονόματι Σεργκέι Πάβλοβιτς Καραλιόφ)

Γεννήθηκα στις 3 Ιανουαρίου του 1959 στην πόλη Μπατούμι της Γεωργίας. Είμαι παντρεμένος κι έχω δύο κόρες. Την πρώτη μου πτήση στο Διάστημα την έκανα στις 7-18 Οκτωβρίου του 2002 ως εξειδικευμένο στέλεχος πτήσης και μέλος του πληρώματος του διαστημικού λεωφορείου “Atlantis” κατά την αποστολή STS-112 στο πλαίσιο του προγράμματος συναρμολόγησης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Τη δεύτερη διαστημική πτήση μου την πραγματοποίησα ως διοικητής της 15ης αποστολής στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (MKC-15) και ως μηχανικός του διαστημοπλοίου «Σαγιούς ΤΜΑ-10» από τις 7 Απριλίου ως την 21η Οκτωβρίου του 2007. Πραγματοποίησα τρεις εξόδους στο ανοιχτό Διάστημα. Αυτήν την περίοδο πραγματοποιώ την τρίτη μου πτήση.

Δεν έχω προς το παρόν σταθερή ηλεκτρονική σύνδεση. Όπως μου είπαν οι συνάδελφοι «πάγωσε η κεραία». Συνεχίζω ωστόσο να δουλεύω. Όσο για το τμήμα της φωτογραφικής έκθεσης, την οποία θα ήθελα να φιλοξενήσω για όλους, όσοι ενδιαφέρονται για την κοσμοναυτική επιστήμη, ο τίτλος της είναι «Φωτογραφίες από το Διάστημα του πιλότου-κοσμοναύτη της Ρωσίας Φιόντορ Γιουρτσίχιν» και χωρίζεται σε δύο τμήματα.
Το πρώτο είναι «Το σπίτι μας η Γη - 1» και περιλαμβάνει τις φωτογραφίες, τις οποίες τράβηξα όταν συμμετείχα στη 15η αποστολή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Το δεύτερο τμήμα «Το σπίτι μας η Γη - 2» περιλαμβάνει φωτογραφίες, που θα γίνουν στη διάρκεια της πτήσης, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πρόλογος:

«…Κοσμοναύτης είναι το επάγγελμά μου, το οποίο ονειρευόμουν από τα παιδικά μου χρόνια. Ήμουν τυχερός. Ασκώ αυτό το επάγγελμα και υλοποίησα το όνειρό μου. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι πτήσεις ξεπέρασαν κάθε φαντασία μου. Το ομορφότερο πράγμα όταν βρίσκεσαι σε τροχιά είναι η δυνατότητα να βλέπεις τη μητρική Γη. Εκεί την αντιλαμβάνεσαι με την καρδιά σου. Είναι ένα ασύγκριτο συναίσθημα να νοιώθεις αυτή τη σχέση: εδώ ζουν οι γονείς σου, να εκεί η οικογένειά σου... Κι εσύ, κοιτώντας στο φινιστρίνι πάνω από τις εκτάσεις που πλέουν από κάτω σου, είσαι πνευματικά μαζί τους. Υπάρχει και κάτι άλλο. Αυτό το αισθάνεται στο Διάστημα ο καθένας μας, αλλά πρώτος το εξέφρασε ο Γιούρι Αλεξέγεβιτς Γκαγκάριν: πόσο όμορφη και εύθραυστη είναι η Γη μας! Και η πιο σημαντική αίσθηση είναι ότι ο πλανήτης Γη είναι όντως το κοινό μας σπίτι! Ένα σπίτι το οποίο πρέπει όλοι μας να το προστατεύσουμε! Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταλάβουν και να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά μας, η γενιά που μεγαλώνει, σε ποια χέρια θα βρεθεί αύριο κιόλας αυτός ο εύθραυστος και ανεξερεύνητος πλούτος – η Γη.

Παρότι καμιά φωτογραφία και κανένα βίντεο δεν θα αποδώσει εκείνη την ομορφιά και τα ίδια συναισθήματα, που αισθάνεσαι κοιτώντας στο φινιστρίνι, αποφάσισα να προσπαθήσω να σας μεταφέρω μέσω των φωτογραφιών όλα όσα βλέπουμε και αισθανόμαστε ευρισκόμενοι σε τροχιά. Στο κεφάλαιο «Το σπίτι μας η Γη» παρουσιάζονται φωτογραφίες από την προσωπική μου έκθεση που συγκέντρωσα κατά τη δεύτερη πτήση μου. Ο τίτλος του επόμενου κεφαλαίου μιλά από μόνος του. Ελπίζω ότι οι νέες λήψεις δεν θα σας απογοητεύσουν».

Στέλνω μερικές φωτογραφίες για το κεφάλαιο «Το σπίτι μας η Γη – 2»
Υποκεφάλαια: «Σελήνη, Έκλειψη Σελήνης», «Space-Techno-Symphony», «Ηλιοβασιλέματα».
Αυτά είναι προς το παρόν. Μετά την επικείμενη επαναπρόσδεση του διαστημοπλοίου θα συνεχίσουμε.

Με εκτίμηση, ο πιλότος-κοσμοναύτης της Ρωσίας Φ.Ν.Γιουρτσίχιν (28 Ιουνίου 2010).