30.12.2010 00:00
Ο Πούτιν, ο «παρανοϊκός με το ξυράφι», η μπάλα και ο εθνικισμός Θανάσης Αυγερινός

Η δύναμη της Ρωσίας είναι ο πολυεθνικός της χαρακτήρας, σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, «αλλά αν δεν καταλάβουμε πώς να χειριζόμαστε αυτή τη δύναμη και γυροφέρνουμε σαν τους παρανοϊκούς με το ξυράφι, τότε θα την καταστρέψουμε», δήλωσε προσφάτως ο Ρώσος πρωθυπουργός σε σύσκεψη εκπροσώπων ποδοσφαιρικών και νεολαιίστικων οργανώσεων με αφορμή την έκρηξη των εθνικιστικών ταραχών τις τελευταίες εβδομάδες.

«Η ανοσία έναντι του εθνικισμού και της ξενοφοβίας, που διαμορφώθηκε στους αιώνες, αρχίζει να αδυνατίζει», διαπίστωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν (φωτ. ΑΠΕ)
«Ο καθένας έχει την ιδιαίτερη πατρίδα του και περηφανεύεται γι' αυτήν, αλλά δεν δίνω ούτε δέκα καπίκια για τον άνθρωπο που ήρθε από την κεντρική Ρωσία στον Καύκασο κι έδειξε αγένεια έναντι του Κορανίου, αλλά και οι άνθρωποι από το Β. Καύκασο ερχόμενοι σε άλλες περιοχές πρέπει με σεβασμό να αντιμετωπίζουν την τοπική κουλτούρα, τις παραδόσεις και τους νόμους» είπε παραινετικά ο Β. Πούτιν σε μια προσπάθεια της ρωσικής ηγεσίας να ανακόψει τις συγκρουσιακές διαθέσεις σε τμήματα της νεολαίας, που ερωτοτροπούν με τον εθνικισμό.

 

Στο τάφο του Γεγκόρ

Θέλοντας μάλιστα να καταστήσει σαφές το στίγμα της αντεθνικιστικής αλλά και ισορροπιστικής παρέμβασης στη ρωσική κοινωνία, ο κ. Πούτιν εκτίμησε ότι «η χώρα, που κλείνεται στον εαυτό της οδηγείται στην ανυπαρξία, ενώ η ανοιχτή χώρα δεν μπορεί να είναι εθνικιστική». Λίγο αργότερα, μάλιστα, επισκέφθηκε τον τάφο του 28χρονου Γεγκόρ Σβιρίντοφ, ο οποίος δολοφονήθηκε ξημερώματα της 6ης Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια συμπλοκής δέκα ατόμων, φανατικών οπαδών της Σπαρτάκ Μόσχας και νεαρών Καυκάσιων, οι οποίοι δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν όπλο με πλαστικές σφαίρες σχεδόν εξ επαφής.

Ως υπεύθυνοι για τη δολοφονία του Σβιρίντοφ και το σοβαρό τραυματισμό ενός φίλου του συνελήφθησαν ο 26χρονος Ασλάν Τσερκέσοφ, ο οποίος κατάγεται από τη Δημοκρατία της Καμπαρντίνο-Μπαλκαρίας στο ρωσικό Β. Καύκασο, καθώς και άλλοι τέσσερις νεαροί, οι οποίοι όμως κρίθηκαν αθώοι και αφέθηκαν ελεύθεροι. Δεκάδες χούλιγκαν απέκλεισαν το ίδιο βράδυ τη λεωφόρο Λενινγκράτσκι, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη και να συλληφθούν οι ένοχοι, ενώ από εκείνη την ημέρα οι διαδηλώσεις οπαδών της Σπαρτάκ, που αναμιγνύονται με εθνικιστές, γίνονταν όλο και πιο μαζικές.

Μεγάλο τμήμα της ρωσικής κοινής γνώμης είναι πεπεισμένο ότι οι αστυνομικοί που έκαναν τις συλλήψεις «λαδώθηκαν» ή πιέστηκαν για να απελευθερώσουν τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στη δολοφονία του Σβιρίντοφ, ενώ ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ διέταξε να ασκηθεί δίωξη εναντίον αξιωματικών και αστυνομικών για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους. Ομως η οργή των νεαρών, που υποδαυλίστηκε από εθνικιστικές οργανώσεις, που έριξαν το σύνθημα «έξω τώρα όλοι οι ξένοι», πήρε τεράστιες διαστάσεις τις τελευταίες ημέρες, και στις σχεδόν καθημερινές συγκρούσεις με λιγότερο ή περισσότερο οργανωμένες μειονοτικές ομάδες μουσουλμάνων από τον Καύκασο ή την Κεντρική Ασία παίρνουν μέρος όλο και μικρότερες ηλικίες νεαρών, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν έχουν ακόμη τελειώσει το σχολείο.

Η αστυνομία προσπαθεί και έχει εν μέρει καταφέρει να μειώσει την ένταση και τα μεγέθη των ταραχών, που πήραν πρωτοφανείς διαστάσεις για τη Μόσχα, μόνο με προληπτικές συλλήψεις των πλέον ταραχοποιών στοιχείων, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τις 2.000 τα τελευταία 24ωρα.

 

«Ανοσία» και εθνικισμός

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά για τις μεγαλύτερες ηλικίες, οι Αρχές επέλεξαν την οδό της άμεσης στράτευσης και μάλιστα σε απομακρυσμένες μονάδες του ρωσικού στρατού, ενώ η αυξανόμενη ξενοφοβία και το φασιστικό φαινόμενο στη νεότερη Ρωσία συζητιέται ευρέως στα ρωσικά ΜΜΕ και προβληματίζει μεγάλη μερίδα της ρωσικής κοινωνίας.

«Η ανοσία έναντι του εθνικισμού και της ξενοφοβίας, που διαμορφώθηκε στους αιώνες, αρχίζει να αδυνατίζει», διαπίστωσε ο Β. Πούτιν, ιδεολογικοί υποστηρικτές του οποίου κατηγορούνται ότι έκαναν τα «στραβά μάτια» σε πατριωτικές νεολαιίστικες οργανώσεις, που γειτνίαζαν με τον εθνικισμό ή και φασιστικές αντιλήψεις, μόνο και μόνο γιατί στάθηκαν στο πλευρό του κινήματος για την «αναγέννηση της Ρωσίας», η οποία μοιάζει να κινείται πλέον χωρίς σαφή προσανατολισμό και με πολλές παραμορφώσεις.

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: Πούτιν,Ρωσία,εθνικισμός,ξενοφοβία,γνώμη,υποστηρικτές