16.02.2011 00:00
Αναστάτωση και δηλώσεις στη Βουλγαρία από τις πληροφορίες για αποχώρηση Μόσχας από τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Τη διαβεβαίωση ότι η βουλγαρική κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της έναντι του έργου του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη έδωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας, Τράιτσο Τράικοφ.

 

Οι δηλώσεις του Βούλγαρου υπουργού έγιναν με αφορμή τα δημοσιεύματα περί αποχώρησης της Ρωσίας από τη διεθνή (κατασκευάστρια) εταιρεία του έργου, την Trans Balkan Pipeline.

Το πρώτο δημοσίευμα της ρωσικής ημερήσιας οικονομικής εφημερίδας «Βεντάμαστι» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η ρωσική πλευρά θα αποχωρήσει από το έργο του αγωγού και συμπλήρωνε ότι η απόφαση (της Ρωσίας) θα γινόταν γνωστή στην αυριανή γενική συνέλευση του εποπτικού συμβουλίου της εταιρείας, στη Ρώμη.

Εκπρόσωπος της ρωσικής εταιρείας "Τράνσνιεφτ"--μία εκ των τριών που συστήνουν την κοινοπραξία, η οποία εκπροσωπεί τη ρωσική πλευρά στη διεθνή εταιρεία του έργου--διέψευσε το δημοσίευμα και τόνισε ότι η Ρωσία σκοπεύει να "ελαχιστοποιήσει" τα έξοδα του έργου.

Ο κ. Τράικοφ πρόσθεσε στις δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Φόκους", ότι, "εάν η ρωσική πλευρά αποχωρήσει από το σχέδιο, αυτό προφανώς σημαίνει, ότι η Βουλγαρία δεν φταίει για τη μη-υλοποίηση του".

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος GERB Βαλεντίν Νικόλοφ, χαρακτήρισε «αμφισβητήσιμα» τα οφέλη της Βουλγαρίας από το σχέδιο (του αγωγού).

«Είναι γνωστό ότι, το πετρέλαιο θα μεταφέρεται στη Μαύρη Θάλασσα με ρωσικά πετρελαιοφόρα, ενώ θα φεύγει από την Αλεξανδρούπολη με ελληνικά. Από την επικράτεια μας (σ.σ. της χώρας) θα περνάει μόνο ο αγωγός, γι' αυτό και έπρεπε να εξετάσουμε τυχόν κίνδυνο για μόλυνση περιβάλλοντος", πρόσθεσε.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας, Νόνα Καράτζοβα δήλωσε ότι «δεν έχουμε συζητήσει αν αποχωρούμε ή όχι από το σχέδιο κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη» και συμπλήρωσε ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται η κατασκευάστρια εταιρεία να παρουσιάσει την (αναθεωρημένη) περιβαλλοντολογική μελέτη της για το έργο.

Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βουλγαρίας, Σεργκέι Στανίσεφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι "τυχόν διακοπή του σχεδίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη θα επηρεάσει αρνητικά τη Βουλγαρία, διότι θα χαθούν νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας".

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις του σχεδίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη πάντοτε αποτελούσαν προτεραιότητα της Βουλγαρίας στις συνομιλίες με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλους αρμόδιους παράγοντες της Ρωσίας.

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος άσκησε κριτική στο κόμμα GERB επειδή - όπως τόνισε - "ήθελε να ‘θάψει’ το σχέδιο αυτό (του αγωγού) τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά". Ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι τα οφέλη της Βουλγαρίας από την υλοποίηση του έργου του πετρελαιαγωγού δεν θα είναι μόνο οικονομικά, αλλά και γεωπολιτικά.

Όπως ανέφερε, «βασική αρχή της γεωπολιτικής είναι τόσο οι παραγωγοί (ενέργειας), όσο και οι καταναλωτές των ενεργειακών πόρων να φροντίζουν για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στις χώρες από την επικράτεια των οποίων μεταφέρονται τα καύσιμα, επειδή με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζονται και τα δικά τους τα συμφέροντα. Αυτό εναρμονίζεται και με το εθνικό συμφέρον της ίδιας της Βουλγαρίας".

Εξάλλου, ο πρώην διευθυντής της βουλγαρικής εταιρείας που συμμετέχει στην Trans Balkan Pipeline, Πλάμεν Ρούσεφ δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Φόκους» πως οι οφειλές της Βουλγαρίας προς τη διεθνή εταιρεία διαμορφώνονται στο ποσό των 6,5 εκατ. ευρώ, διότι η βουλγαρική πλευρά δεν κατέβαλε τα τέλη πληρωμής που της αντιστοιχούν για την τελευταία διετία. 

 

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λέξεις Κλειδιά: Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη,Βουλγαρία,Τράικοφ,δηλώσεις,Αναστάτωση