12.03.2011 05:35
Επίσκεψη του υπουργού Πολιτισμού & Τουρισμού Π.Γερουλάνου Θανάσης Αυγερινός

Το μισό εκατομμύριο έφθασε την περασμένη χρονιά ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα και η κυβέρνηση προσβλέπει στην αύξησή τους ως αποτέλεσμα της διεύρυνσης των διευκολύνσεων στην έκδοση θεωρήσεων και της περαιτέρω συστηματικής προβολής της χώρας στη ρωσική αγορά, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος.

 

 

    "Όπως είναι γνωστό είχαμε αύξηση το 2010 55 % στην έκδοση θεωρήσεων από τη Ρωσία, ενώ ο αριθμός των αφίξεων στα αεροδρόμια αυξήθηκε από 250.000 περίπου το 2009 σε μισό εκατομμύριο το 2010", είπε ο κ. Γερουλάνος.

    "Σε ό,τι αφορά τις ρωσικές διεκδικήσεις στην ΕΕ σχετικά με τη βίζα, η Ρωσία έχει σύμμαχό της την Ελλάδα", είπε ο κ. Γερουλάνος, σημειώνοντας ότι "η διευκόλυνση των επισκέψεων Ρώσων πολιτών στην Ένωση πρέπει να είναι κεντρική πολιτική κατεύθυνση". Ο υπουργός ΠΟΤ εξήγησε ότι στο πλαίσιο των δεσμεύσεων, που επιβάλει η συνθήκη Σένγκεν "αυτό που μπορεί να γίνει σε συνεννόηση με το ΥΠΕΞ είναι να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια της Συνθήκης ώστε να διευκολύνεται η έκδοση της βίζας" και υπογράμμισε ότι το προξενείο της Μόσχας εκδίδει βίζες σε 48 ώρες, "χρονικό διάστημα, που είναι το γρηγορότερο στην ΕΕ".

    Τους επόμενους μήνες θα λειτουργήσουν τρία ακόμη κέντρα θεώρησης διαβατηρίων στις ρωσικές πόλεις Καζάν, Σαμάρα και Κρασναγιάρσκ, ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΟΤ, ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα υπέρβασης της σχετικής γραφειοκρατίας, έτσι ώστε να λειτουργήσουν ως visa centres και κάποιοι μεγάλοι Ρώσοι tour operators, που εργάζονται συστηματικά με την Ελλάδα.

    Ο κ. Γερουλάνος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο του πιλοτικού προγράμματος για την προώθηση των πολλαπλών θεωρήσεων εισόδου στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι η έκδοσή τους κάθε άλλο παρά μειώνει τα έσοδα του ελληνικού ΥΠΕΞ, αντιθέτως μπορεί και να τα αυξάνει εφόσον οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτες προσέρχονται για βίζες στα Προξενεία των χωρών εκείνων, όπου πιο γρήγορα και εύκολα θα παραλάβουν τη θεώρησή τους.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις Ρώσων και ξένων δημοσιογράφων ο κ. Γερουλάνος είπε ότι οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις έχουν μειώσει την περασμένη χρονιά τις τιμές τους κατά 5 % και άλλο 4,5 % μειώθηκε το κόστος τους εφέτος έπειτα από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει το ΦΠΑ, ενώ περαιτέρω μειώθηκε το κόστος στα ελληνικά αεροδρόμια, γεγονός, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τις γειτονικές προς την ΕΕ χώρες, όπως η Ρωσία και το Ισραήλ.

    Ο υπουργός ΠΟΤ αναφέρθηκε εκτενώς και στις προετοιμασίες για το έτος Ελλάδας στη Ρωσία και Ρωσίας στην Ελλάδα, που θα εορταστεί το 2014, χρονιά των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι. Μεταξύ άλλων θα αξιοποιηθεί η πρωτοβουλία "Σταυροδρόμι Πολιτισμών", στο πλαίσιο της οποία η Θεσσαλονίκη θα πρωταγωνιστήσει στην προβολή των κοινών σημείων ελληνικού και ρωσικού πολιτισμού.

    Ο κ. Γερουλάνος επισκέφθηκε το Visa Centre της Μόσχας και θα επισκεφθεί αύριο την τουριστική έκθεση της Μόσχας Ιντουρμάρκετ, όπου η Ελλάδα είναι "χώρα-εταίρος". Ο υπουργός ΠΟΤ θα παρευρεθεί στα εγκαίνια της έκθεσης και θα απευθύνει χαιρετισμό, συνοδεύοντας τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Ζούκοφ, με τον οποίο και θα έχει σύντομη συνάντηση. Ο κ. Γερουλάνος συνοδεύεται από τον νέο ΓΓ του ΕΟΤ Γιώργο Κωλέτσο.
 

 πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λέξεις Κλειδιά: Επίσκεψη,Γερουλάνος,Ρωσία,βίζα