22.03.2011 17:59
Διαδοχικές επισκέψεις Β.Πούτιν στη Σλοβενία και τη Σερβία για την προώθηση του αγωγού South Stream Θανάσης Αυγερινός

Διαδοχικές επισκέψεις στη Σλοβενία και τη Σερβία για την προώθηση του αγωγού South Stream και τη συζήτηση της ευρύτερης ενεργειακής συνεργασίας πραγματοποιεί από σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γιούρι Ουσακόφ.

 

   «Βασικό αποτέλεσμα της επίσκεψης του Ρώσου πρωθυπουργού στα Βαλκάνια πρέπει να είναι η υπογραφή της συμφωνίας για τη δημιουργία κοινοπραξίας για την κατασκευή και εκμετάλλευση του σλοβενικού τμήματος του “Νότιου Ρεύματος” (South Stream)», αναφέρει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, συμπληρώνοντας ότι «με τον τρόπο αυτό η Μόσχα σκοπεύει να αποδείξει εμπράκτως την αποφασιστικότητά της στην υλοποίηση αυτού του μεγάλου ενεργειακού σχεδίου, παρά τα εμπόδια από πλευράς Τουρκίας».

   Παρουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν χθες Δευτέρα η ρωσική «Γκασπρόμ» και η γερμανική BASF υπέγραψαν πρωτόκολλο για την είσοδο του κλάδου φυσικού αερίου του ομίλου, της εταιρείας Wintershall, στο σχέδιο του South Stream και όπως ανακοινώθηκε το ποσοστό συμμετοχής της BASF θα ανέλθει στο 15 % με την «Γκασπρόμ» να διατηρεί το 50 % του έργου.

   Η Wintershall συμμετέχει ήδη στο σχέδιο του αγωγού Nord Stream και θα αποκτήσει μερίδιο από το ποσοστό της ιταλικής ENI, η οποία είχε από κοινού με τη «Γκασπρόμ» την πρωτοβουλία δημιουργίας του έργου, όμως, όπως εκτιμούν στη Ρωσία «δεν υποστήριζε επαρκώς το σχέδιο το τελευταίο διάστημα».

   Σύμφωνα με τον Β.Πούτιν η είσοδος της BASF στο έργο είναι «σημάδι σταθερότητας», ενώ ο πρόεδρός της Γιούργκεν Χάμπρεχτ είπε ότι «φυσικά το υγροποιημένο αέριο είναι εναλλακτικό των αγωγών φυσικού αερίου, αλλά έχει μόνο συμπληρωματικό χαρακτήρα», διότι σε ό,τι αφορά στην κάλυψη των ευρωπαϊκών αναγκών «όπως κάναμε στο παρελθόν, είμαστε προσανατολισμένοι στους αγωγούς».

   Η διαδικασία ένταξης της BASF στη μετοχική σύνθεση του έργου θα ολοκληρωθεί εντός του 2011, όπως εξήγησε ο επικεφαλής της «Γκασπρόμ» Αλεξέι Μίλερ, ο οποίος μόλις ανανέωσε το συμβόλαιό του για μια νέα πενταετή θητεία.

   Η επίσκεψη του Β.Πούτιν πραγματοποιείται, σύμφωνα με το πρακτορείο, σε μια στιγμή έντονων συζητήσεων για το μέλλον της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής ενέργειας στο πλαίσιο του ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα της Ιαπωνίας. Η Ρωσία ήδη έχει εκφράσει την ετοιμότητά της να προσανατολίσει προς την Ιαπωνία τις εξαγωγές υγροποιημένου αερίου, αυξάνοντας ταυτόχρονα τη ροή του παραδοσιακού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

   Η συμφωνία στη Σλοβενία αναμένεται να υπογραφεί μεταξύ της «Γκασπρόμ» και της σλοβενικής «Γκεοπλίν Πλινοβόντι», υλοποιώντας σχετική διακυβερνητική συμφωνία από το Νοέμβριο του 2009.

   Για την υλοποίηση του χερσαίου τμήματος του αγωγού έχουν έως τώρα υπογραφεί διακυβερνητικές συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας και Αυστρίας, Βουλγαρίας, Ελλάδας, Κροατίας, Ουγγαρίας, Σερβίας, Σλοβενίας. Ως ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του αγωγού έχει ονομαστεί το 2015.

   Στην πορεία της υλοποίησης του αγωγού η Ρωσία συναντά πλέον σοβαρά εμπόδια από την Τουρκία, η οποία παρά τις υποσχέσεις δεν έχει έως τώρα δώσει τη συγκατάθεσή της για έναρξη των εργασιών εγκατάστασης στην οικονομική της ζώνη στη Μαύρη Θάλασσα. Η τουρκική δυστοκία δεν στάθηκε δυνατό να παρακαμφθεί ούτε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στη Μόσχα Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αποτέλεσμα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ίγκορ Σέτσιν να κάνει λόγο για μελέτη εναλλακτικών οδών μεταφοράς αερίου στην Ευρώπη, όπως πχ το υγροποιημένο αέριο.

   Ωστόσο ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Σεργκέι Σματκό δήλωσε ότι εξαρχής η Ρωσία δεν θέτει ζήτημα ακύρωσης του South Stream, απλώς συζητά «εναλλακτικές οδούς για το θαλάσσιο τμήμα του αγωγού» και ονόμασε ως τέτοιες εναλλακτικές την μεταφορά υγροποιημένου αερίου στην Ευρώπη είτε μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, είτε μέσω της χερσονήσου Γιαμάλ στο Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό.

   Απ’ αυτήν την άποψη το «τουρκικό ζήτημα» και οι προοπτικές της επίλυσής του θα είναι ένα ακόμη θέμα των συνομιλιών στη Λιουμπλιάνα, όπως και η μέγιστη δυνατή τεχνολογική εκμετάλλευση του έργου του South Stream, ο οποίος σχεδιάζεται να συνοδεύεται και από παράλληλο δίκτυο οπτικών ινών, τόσο για το συνεχή έλεγχο της λειτουργίας του, όσο και για άλλες εμπορικές-επικοινωνιακές χρήσεις.

 

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λέξεις Κλειδιά: επίσκεψη,Πούτιν,Σλοβενία,Σερβία,υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Σεργκέι Σματκό,BASF,Γκασπρόμ