12.06.2012 18:40
Πρωθυπουργός Μεντβέντεβ: κομματικός, επίμονος, άκαμπτος

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ την Δευτέρα της 4ης Ιουνίου ήταν φιλοξενούμενος του προγράμματος του πρώτου καναλιού της ρωσικής τηλεόρασης «Πόζνερ».

 

Ο δημοσιογράφος Βλαντίμιρ Πόζνερ δεν φημίζεται μόνο ως ένας από τους καλύτερους ερευνητές, αλλά και ως ενεργός αντίπαλος της λογοκρισίας στην τηλεόραση. Στο πρόγραμμά του την περασμένη εβδομάδα ο Πόζνερ άγγιξε το θεμα του 13ου Συνεδρίου του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία». Του προκάλεσε έκλπηξη η ομοφωνία με την οποία οι σύνεδροι ψήφισαν υπέρ της εκλογής του Μεντβέντεφ προέδρου του κόμματος και τότε πρότεινε στον πρωθυπουργό να έρθει στο στούντιο και να εξηγήσει αυτό το φαινόμενο. Ήδη το βράδυ της 4ης Ιουνίου ο διασημότερος τηλεοπτικός παρουσιαστής κατά την ζωντανή μετάδοση του προγράμματός του, απευθυνόμενος στον Ντμίτρι Μεντβέντεφ ομολόγησε έκπληκτος ότι δεν περίμενε πώς η πρόσκλησή του θα βρει ανταπόκριση.

Ο δημοσιογράφος έθετε τις ερωτήσεις του –τόσο προσωπικού, όσο και πολιτικού χαρακτήρα, με αρκετή οξύτητα. Οι συνομιλητές αναφέθηκαν, μεταξύ άλλων, και στις εκλογές του ηγέτη της «Ενωμένης Ρωσίας», που στάθηκαν ακριβώς η αφορμή για αυτή τη συνέντευξη.  

Όλη η διαδικασία ανταποκρινόταν στο Καταστατικό του κόμματος, που ίσχυε εκείνη τη στιγμή, εξήγησε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. «Οι επόμενες εκλογές σε όλα τα κλιμάκια του κόμματος θα πρέπει, όπως είπε, να  διεξαχθούν πάνω σε ανταγωνιστική βάση».

Όσον αφορά  την κομματικότητα του πρωθυπουργού, η θέση αυτή είναι η πιο σωστή,- πιστεύει ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

-Τα πράγματα ήρθαν έτσι, που έγινα ο πρώτος κομματικός πρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια. Η κατάσταση αυτή είναι απολύτως σωστή. Ο πρωθυπουργός πρέπει να εκπροσωπεί ορισμένη πολιτική δύναμη, μάλιστα, πρέπει να βρίσκεται μέσα της και όχι πάνω απ’ αυτή τη δύναμη. Η θέση αυτή είναι ριψοκίνδυνη, αλλά και πολύ έντιμη.

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στην κριτική που απευθύνεται στο κόμμα της εξουσίας. Δεν συμφωνεί με τη θέση ότι η «Ενωμένη Ρωσία», όπως λένε ορισμένοι, είναι «σοβαρά άρρωστη».

Στη συνέχεια, ο Πόζνερ διάβασε στον Μεντβέντεφ ένα απόσπασμα από τις δικές του σημειώσεις στο μπλογκ (blog) του: «Αν η αντιπολίτευση δεν έχει καμία πιθανότητα να νικήσει στον έντιμο αγώνα, τότε εξευτελίζεται και γίνεται περιθωριακή. Ταυτόχρονα αν το κυβερνών κόμμα δεν έχει πιθανότητα να ηττηθεί τότε  τελικά εξευτελίζεται επίσης». Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι και σήμερα είναι πρόθυμος να βάλει την υπογραφή του κάτω από την κάθε προαναφερόμενη λέξη. Ακριβώς για αυτό το λόγο αποφάσισα να μπω επικεφαλής του κόμματος. Το κόμμα χρειάζεται μεταρρύθμιση,- τόνισε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

-Δεν είναι η Κεντρική Επιτροπή ή το Πολιτικό Συμβούλιο, που κάνουν ισχυρό το κόμμα, αλλά οι πρωτοβάθμιοι κρίκοι και οι πρωτοβάθμιες οργανώσεις του. Λοιπόν, πολύ σύντομα θα πρέπει να αλλάξουμε 85.000 ηγέτες διαφόρων κυβερνώντων οργάνων του κόμματος, μαζί και στα ανώτατα κλιμάκια του. Δεν μπορώ να πω ότι όλα αυτά θα αρέσουν σε όλους, αλλά  χρειάζεται να το κάνουμε αυτό.

Στο τέλος του προγράμματος οι συνομιλητές αναφέρθηκαν σε διάφορα θέματα της ιδιωτικής ζωής του πρθυπουργού. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ θεωρεί ότι το κύριο προσόν του είναι η επιμονή. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι μερικές φορές του προσιδιάζει κάπως υπερβολική ακαμψία. Είναι πρόθυμος να συγχωρήσει στους ανθρώπους τις αδυναμίες, που είναι «ακίνδυνες για τους άλλους» - για παράδειγμα, τη λαιμαργία, αλλά δεν συγχωρεί τα ψέματα και την προδοσία.

 

Πηγή:greek.ruvr.ru

Λέξεις Κλειδιά: Μεντβέντεφ ,Ρωσία,Πόζνερ,δημοσιογράφος ,κόμμα