15.07.2012 07:34
«Η Ρωσία χωρίς σαμοβάρι δεν είναι Ρωσία!»

«Η Ρωσία χωρίς σαμοβάρι δεν είναι Ρωσία!». Αυτή τη ρήση του πολιτικού άνδρα της προεπαναστατικής εποχής Πιότρ Στολίπιν αγαπά να επαναλαμβάνει ο συλλέκτης από την Αγία Πετρούπολη Αλεξέι Λομπάνοφ, ο οποίος έφερε τη συλλογή του από σαμοβάρια στη Μόσχα για να εκτεθεί στο μουσείο-εθνικό πάρκο του Τσαρίτσινο (13 Ιουλίου - 9 Σεπτεμβρίου).


Ο Αλεξέι είναι στο επάγγελμα δικηγόρος, νομικός, αλλά, πέραν αυτού συνεχίζει το έργο, που ξεκίνησε ο προπάππος και ο πατέρας του, ο Πέτρος και ο Aντρέι Λομπάνοφ. Η οικογενειακή τους συλλογή από σαμοβάρια αριθμεί περισσότερα από 200 εκθέματα. Σε συνέντευξή του στη "Φωνή της Ρωσίας" ο Λομπάνοφ γελώντας παραδέχθηκε: «Έχω τόσο εμβαθύνει στο θέμα, ώστε άρχισαν να καταλαβαίνω τα σαμοβάρια όχι χειρότερα από τους ιστορικούς-εθνολόγους»:

Η συλλογή μας παρουσιάζει την εξέλιξη στα σαμοβάρια, ως σύμβολα της καθημερινής ρωσικής κουλτούρας σε όλα τα στάδια της ύπαρξής τους. Το σαμοβάρι εμφανίστηκε στη Ρωσία στις αρχές του 18ου αιώνα. Κατά συνέπεια εκπροσωπούνται στη συλλογή μας όλες οι εποχές ανάπτυξής του, από τον 18ο αιώνα έως τις αρχές του 20ού, γιατί εν συνεχεία όλα μπήκαν σε εργοστασιακή, τυποποιημένη παραγωγή. Και δεν εμφανίστηκαν πλέον ενδιαφέροντα κομμάτια.

Θα έλεγε κανείς δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο: το σαμοβάρι είναι μια συσκευή για βράσιμο νερού ώστε να πιούμε τσάι. Όμως για τη Ρωσία το σαμοβάρι είναι ό,τι το τζάκι για την Αγγλία: σύμβολο άνεσης, οικογενειακής ευτυχίας, αντικείμενο, δίπλα στο οποίο (και κατά τη διάρκεια αιώνων!) πρωί και βράδυ συγκεντρώνονται όλα τα μέλη της οικογένειας. Εάν έρθει επισκέπτης και σ’ αυτόν πρώτη δουλειά σερβίρεται ένα φλυτζάνι δυνατό ζεστό τσάι, πότε με κουλούρι «μπούμπλικ», πότε με γλυκό του κουταλιού «βαρένιε»! Έτσι συνηθίζεται στη Ρωσία. Και τώρα ακόμη ο εγκάρδιος οικοδεσπότης δεν θα αφήσει τον φιλοξενούμενό του χωρίς να πιει τσάι. Η αλήθεια είναι ότι αντί για σαμοβάρια τώρα στις κουζίνες έχουμε ηλεκτρικούς βραστήρες.

Από τα εκθέματα, που παρουσιάζονται στην έκθεση το αρχαιότερο χρονολογείται από το 1789: είναι ένα τεράστιο, σκούρο αγγείο με επτά κουβαδάκια και δίπλα του ένα μικροσκοπικό κομψό σαμοβαράκι με σχέδια. Κάποτε έδινε χαρά στη φημισμένη ηθοποιό των αυτοκρατορικών θεάτρων Βέρα Κομισαρζέφσκαγια. Υπάρχει ακόμα ένα διασκεδαστικό σαμοβάρι-βαρέλι, που στέκεται οριζόντια και έπινε από αυτό τσάι ο ήρωας του Πρώτου Πατριωτικού Πολέμου του 1812, ο ποιητής και Ουσάρος Ντενίς Νταβίντοφ. Είτε το σαμοβάρι-μπουγιότα, στο οποίο έριχναν ήδη καυτό νερό και το διατηρούσαν ζεστό. Το έκθεμα αυτό κάποτε υπηρετούσε πιστά τον πρόεδρο της Προσωρινής Κυβέρνησης της Ρωσίας το 1917, τον Αλεξάντρ Κέρενσκι. Για ένα εξαιρετικό σαμοβάρι σε σχήμα αυγού, το οποίο συνδέεται με το όνομα του μεγάλου Ρώσου ποιητή Αλεξάντρ Μπλοκ, να τι διηγήθηκε ο Λομπάνοφ στη "Φωνή της Ρωσίας":

Για την ακρίβεια δεν ανήκε στον ίδιο τον ποιητή, αλλά στην οικογένεια των Μεντελέεφ. Όπως είναι γνωστό ο Μπλοκ ήταν παντρεμένος με την Λιουμπόφ Μεντελέεβα, κόρη του μεγάλου Ρώσου χημικού επιστήμονα. Και δεδομένου ότι όλη η οικογενειακή ζωή περνούσε γύρω από το σαμοβάρι, είναι φυσικό ότι και ο Μπλοκ έπινε από αυτό τσάι, όπως και τα άλλα μέλη της οικογένειας των Mεντελέεφ.

Ενδιαφέρουσα είναι η ιστορία ενός ακόμη εκθέματος των Λομπάνοφ: ένα σαμοβάρι, που κατασκευάστηκε κατά παραγγελία της ρωσικής αυτοκρατορικής αυλής το 1890. Ο διάδοχος Νικολάι Αλεξάντροβιτς, ο μελλοντικός τσάρος Νικόλαος ο Β΄, έπρεπε να το χαρίσει στον αυτοκράτορα της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ανατολή. Όμως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην ιαπωνική πόλη Οτσού έγινε απόπειρα δολοφονίας του διαδόχου και το δώρο ξεχάστηκε. «Εμφανίστηκε απροσδόκητα έναν αιώνα αργότερα», λέει ο Αλεξέι Λομπάνοφ:

Βγήκε στην «επιφάνεια» στις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε μια δημοπρασία και ανήκε στην οικογένεια ενός βαρόνου των Τσιγγάνων. Πώς βρέθηκε στον βαρόνο των Τσιγγάνων κανείς τελικά δεν το έμαθε. Όμως κόστιζε ακριβά. Και για να το αγοράσει ο πατέρας μου χρειάστηκε να πουλήσει πολλά από τα προσωπικά του είδη!

Η μοναδική συλλογή με τα σαμοβάρια εκτίθεται στο κοινό αρκετά συχνά: μόνο το τελευταίο διάστημα την έκαναν δεκτή στο Παρίσι, την Πράγα, τη νορβηγική πόλη Μποντό. Το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο παντού. Πρέπει να συμπεράνουμε ότι και η Μόσχα δεν θα αποτελέσει εξαίρεση.

Λέξεις Κλειδιά: σαμοβάρι,Έκθεση,Ρωσία