21.02.2013 16:35
Η Ρωσία στην προεδρία της G-20 Κώστας Μπετινάκης

Το 2013 η Ρωσία - για πρώτη φορά - θα φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής των G20, ενώ ετοιμάζεται να προεδρεύσει στη G-8 και την ομάδα των BRICS το 2014.

 

Η πολυαναμενόμενη ρωσική προεδρία της G-20 ήταν μάλλον αναπάντεχη για την ρωσική πολιτική ελίτ, η οποία φαίνεται πως δεν είχε προετοιμαστεί γι αυτό τον παγκόσμιο ρόλο, τόσο καλά, όσο είχε κάνει με την φιλοξενία της Συνόδου Κορυφής της G-8 το 2006, ή της συνόδου κορυφής για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού το 2012.

Αν και ήταν γνωστό εκ των προτέρων ότι η Ρωσία θα φιλοξενούσε τη Σύνοδο Κορυφής της G-20 το 2013, τελικά, ο επικεφαλής, ο υπεύθυνος κλειδί για όλα τα θέματα της συνόδου κορυφής, διορίστηκε μόλις τον Αύγουστο του 2012.

Η κρίσιμη ομιλία Πούτιν στη σύνοδο της G-20 στο Λος Κάμπος του Μεξικό, περιέγραψε τις βασικές κατευθύνσεις της ρωσικής προεδρίας, και ήταν εξίσου σημαντική για τους ξένους θεατές, αλλά και για τους ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Το τελικό πρόγραμμα της Προεδρίας ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2012, όταν ο Πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε επίσημα την ανάληψη της Προεδρίας από τη Ρωσία.Η ατζέντα της G-20

Παραδοσιακά, η ατζέντα της G-20 περιλαμβάνει δύο σκέλη, το οικονομικό σκέλος και αυτό της προεδρίας της Συνόδου. Το πρώτο κομμάτι λοιπόν έρχεται από το παρελθόν, όταν ακόμη η G-20 ήταν μια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, παρόλο που και σήμερα περιλαμβάνει ακόμα σε μεγάλο βαθμό υπουργούς Οικονομικών και επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών. Το δεύτερο κομμάτι όμως εμφανίστηκε, όταν η G-20 έγινε χώρος συνάντησης των εθνικών ηγετών το Νοέμβριο του 2008, κι ένας μηχανισμός άμεσης αντίδρασης στην παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η ρύθμιση της προεδρίας της Συνόδου είναι αντίγραφο της ρύθμισης για την G-8: δεν υπάρχει ένας καθορισμένος κυβερνητικός αξιωματούχος σε κάθε κράτος μέλος υπεύθυνος για την προετοιμασία της συνεδρίασης των ηγετών. Η προεδρία της G-20, πέρα από τη χρηματοδότηση, είναι ουσιαστικά υπεύθυνη για τα πάντα.

Η αρχιτεκτονική της G-20 περιπλέκεται περαιτέρω από το πρόγραμμα Outreach. Τα τελευταία χρόνια έχουν καθιερωθεί άλλες πέντε ενότητες, πέρα από τον διακυβερνητικό διάλογο: Επιχειρήσεις20, Ιδέες20, Πολίτες20, Νεολαία20 και Εργασία20. Κάθε μία ενότητα περιλαμβάνει συγκεκριμένη ομάδα των συμμετεχόντων που έχουν γίνει πλέον μέρος της διαδικασίας της G-20: ιδιωτικές εταιρίες, δεξαμενές σκέψεις, φοιτητές και εργατικές οργανώσεις.Θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος

Συμβολή της Ρωσίας στη θεσμική επέκταση της πλατφόρμας της G-20, συνιστά η ενότητα, Πολίτες20. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τορόντο και ιδρυτή της Ερευνητικής Ομάδας G-20,Τζον Κίρτον: «Δεδομένου ότι η Ρωσία δεν είναι μέλος του Φόρουμ των Υπουργών Οικονομίας G-7, το γεγονός ότι επελέγη για την σύνοδο κορυφής της G-20 του 2013 επιβεβαιώνει το κύρος της ως χρηματοοικονομικού παράγοντα διεθνούς επιπέδου». Επίσης ο Κίρτον πρόσθεσε ότι τα θέματα που επιλέχθηκαν για τη χρονιά της ρωσικής προεδρίας ήταν αρκετά καλά, όχι μόνο για τη Ρωσία αλλά και για πολλές χώρες.

Ως χώρα υποδοχής, η Ρωσία έχει να οργανώσει παραγωγικές συζητήσεις για κάθε θέμα σε κάθε στρογγυλό τραπέζι, Η καθυστερημένη έναρξη έδειξε ότι πρόκειται για σημαντική πρόκληση. Ωστόσο, η συμμετοχή της ευρείας κοινότητας των εμπειρογνωμόνων μπορεί να μετριάσει το πρόβλημα.

Για τη Ρωσία η προεδρία της G-20 έρχεται μετά την εμπειρία της προεδρίας της APEC το 2012, ενώ ετοιμάζεται να προεδρεύσει και στην G-8 και στην BRICS το 2014. Τη στενή συνεργασία με εμπειρογνώμονες και επιχειρηματικές κοινότητες -μια εμπειρία που η Ρωσία αποκόμισε από την προεδρία της APEC- την εφαρμόζει τώρα στην προεδρία της G-20. Η Ρωσία έχει μάθει πλέον να διαμορφώνει την παγκόσμια ατζέντα, αλλά μένουν πολλά περισσότερα να γίνουν.

 

 

πηγή: tvkosmos.gr

Λέξεις Κλειδιά: G-20,Ρωσία,προεδρία