02.05.2013 17:14
Στη Ρωσία τρώνε στο σπίτι

Οι Ρώσοι είναι ένας από τους λαούς, που αγαπούν περισσότερο στον κόσμο το σπιτικό φαγητό. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης «Παγκόσμια Κούπα Μέτρησης. Διεθνείς Γαστρονομικές Τάσεις 2013», που διεξήχθη από τη μεγαλύτερη διεθνή δικτυακή πύλη γαστρονομίας Allrecipes.
Οι Ρώσοι προτιμούν το υγιεινό φαγητό, που είναι μαγειρεμένο στο σπίτι από τα πιο απλά προϊόντα και όχι από προμαγειρεμένα υλικά, επισημαίνουν οι ειδικοί. Μάλιστα στη Ρωσία διατηρείται η παράδοση της συγκέντρωσης ολόκληρης της οικογένειας γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι, όχι μόνο για να δειπνήσουν τα μέλη της οικογένειας, αλλά και να συναναστραφούν.

 

Οι Ρώσοι και οι Πολωνοί, σύμφωνα με τους δημοσκόπους, συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων οπαδών του σπιτικού φαγητού. Σπανιότερα, κατά τη δημοσκόπηση, μαγειρεύουν στο σπίτι στη Γερμανία και τον Καναδά. Αλλά σε γενικές γραμμές το 2013, οι άνθρωποι σε πολλές χώρες άρχισαν να μαγειρεύουν στο σπίτι συχνότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το 80 % του συνόλου των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η καλύτερη τροφή γι’ αυτούς είναι εκείνη, που είναι μαγειρεμένη στο σπίτι. Και το εξηγούν αυτό επικαλούμενοι τη φροντίδα για την υγεία τους, την επιθυμία να διαφοροποιήσουν τη δίαιτά τους και την αγάπη τους για το μαγείρεμα. Επίσης η ποιότητα του σπιτικού φαγητού είναι πιο εύκολο να ελεγχθεί, καθώς γνωρίζουμε ακριβώς τι συστατικά χρησιμοποιήθηκαν στη σύνθεσή του. Οι φίλοι του σπιτικού μαγειρέματος, επισημαίνουν οι κοινωνιολόγοι, προτιμούν περισσότερο από τους άλλους τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ένα ακόμη ενδιαφέρον γεγονός. Ανάμεσα σε εκείνους που εξακολουθούν να προτιμούν το φαγητό στο εστιατόριο, είναι περισσότερες γυναίκες, παρά άνδρες. Οι εκπρόσωποι του ωραίου φύλου εξήγησαν την επιλογή τους λέγοντας ότι η επίσκεψη ενός καφέ τις απαλλάσσει από τις υποχρεώσεις της μαγείρισσας. Έχει σημασία και η ηλικία. Μεταξύ των ερωτηθέντων κάτω των 34 ετών προτιμούν το σπιτικό φαγητό λιγότεροι από τους μισούς, ενώ μεταξύ των ατόμων ηλικίας άνω των 45, το ποσοστό αυτό φθάνει το 89 %. Οι μεσήλικες δεν προσελκύονται τόσο πολύ από τις συγκεντρώσεις στη σπιτική κουζίνα. Ενώ για τη νεολαία το εστιατόριο δεν είναι μόνο ένας τρόπος επικοινωνίας, αλλά και μια ευκαιρία να δοκιμάσουν κάτι το ασυνήθιστο, το εξωτικό, λέει ο διευθυντής του περιοδικού «Φαγητό» Aλεξέι Ζίμιν:

Αυτό είναι μια διεθνής τάση. Ο κόσμος γίνεται όλο και πιο ανοικτός. Η διείσδυση της κουλτούρας, ανάμεσα στ’ άλλα και της γαστρονομικής, διεξάγεται σχεδόν ανεμπόδιστα. Νέο είναι ακριβώς αυτό, που είναι ενδιαφέρον για τους νέους. Δεν έχει σημασία αν αυτό αφορά το φαγητό, τη μουσική, την ενδυμασία ή τον κινηματογράφο. Γι’ αυτό είναι ενδιαφέρον να δοκιμάσουν κάτι ιταλικό, γαλλικό ή βιετναμέζικο, παρά να τραφούν μόνο με τα φαγητά των «πατέρων» τους.

Επιπλέον, προτιμούν να γευματίζουν εκτός σπιτιού οι άνθρωποι, που δεν είναι παντρεμένοι, ενώ οι παντρεμένοι άνδρες δήλωσαν ότι προτιμούν να τρώνε στο σπίτι, παρά σε καφέ, γιατί οι σύζυγοί τους μαγειρεύουν νόστιμα. Οι περισσότεροι Ρώσοι εκπρόσωποι του ισχυρού φύλου ονειρεύονται έναν σύντροφο ζωής, η οποία θα αποδειχθεί και υπέροχη μαγείρισσα.

πηγή: Η Φωνή της Ρωσίας

Λέξεις Κλειδιά: Ρωσία,Παγκόσμια Κούπα Μέτρησης. Διεθνείς Γαστρονομικές Τάσεις 2013,σπιτικό φαγητό