10.06.2013 11:42
Αθέτησαν τις συμφωνίες και αποχώρησαν οι Ρώσοι - Δεν κατέθεσαν προσφορά για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ

 

Σοβαρές επιπλοκές στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δημιουργεί για την κυβέρνηση η απόφαση των δύο ρωσικών εταιρειών Gazprom και Sintez να μην καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ αντιστοίχως.

 

Η απόφαση ιδιαίτερα του ενεργειακού κολοσσού Gazprom αιφνιδίασε απόλυτα την κυβέρνηση.Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν ανεξήγητη τη ρωσική υπαναχώρηση καθώς ο πρόεδρος της Gazprom είχε έλθει τρεις φορές στην Ελλάδα και είχε πολύωρες συνομιλίες με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα όπου είχαν συμφωνηθεί όλες οι λεπτομέρειες της πώλησης.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί επίσκεψη αντιπροσώπων της εταιρείας Sintez στο ΤΑΙΠΕΔ με την οποία είχαν ενημερώσει ότι τελικά δεν θα καταθέσουν προσφορά για τον ΔΕΣΦΑ. Σε ό,τι αφορά στον ΔΕΣΦΑ πάντως, η αζερική κρατική εταιρεία Socar κατέθεσε προσφορά, κάτι που ήταν επιθυμητό και από την κοινοπραξία του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ.

Οι λόγοι της απόφασης της Gazprom δεν είναι εύκολο να διαγνωσθούν. Η εκτίμηση κυβερνητικών πηγών είναι ότι οι ασφυκτικές πιέσεις των Ευρωπαίων, που ενισχύθηκαν τις τελευταίες ημέρες, λειτούργησαν ανασταλτικά στην κατάθεση προσφοράς από τον ρωσικό κολοσσό. Άλλωστε, η αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να περάσει από τον έλεγχο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου δεν ήταν καθόλου σίγουρο ότι θα ελάμβανε το «πράσινο φως».

Τελικά η μόνη προσφορά για τη ΔΕΣΦΑ είναι αυτή της αζέρικης Socar, ενώ για τη ΔΕΠΑ δεν κατέθεσε προσφορά καμία εταιρεία. Από το ΤΑΙΠΕΔ κάνουν λόγο για επαναπροσδιορισμό των όρων αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ.

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν πρόκειται η ελληνική πλευρά να δεχτεί τίμημα κατώτερο από αυτό που έχει συμφωνηθεί.

Η μη κατάθεση προσφοράς από τη Sintez ανοίγει τον δρόμο στη αζερική Socar και έχει άμεση σχέση με τον αγωγό TAP που θα περνάει από τη χώρα μας και θα δίνει στη δυτική Ευρώπη φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

Η αλλαγή της στάσης της ρώσικής πλευράς φαίνεται ότι άλλαξε μετά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στο Αζερμπαϊτζάν, κατά την επιστροφή του από την Κίνα, και τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο Αλίεφ. Το Μπακού επισκέφτηκε επίσης και ο σύμβουλος της εταιρείας που κατασκευάζει τον αγωγό TAP πρώην υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας κ. Χανς Ντίτριχ Γκένσερ.

 

Συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα

Στο μεταξύ όπως δήλωσε ο ίδιος ο Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, νούμερο 2 της Gazprom σε συνέντευξη τύπου στη Μόσχα η ρωσική εταιρεία πουλάει στην Ελλάδα το φυσικό αέριο κατά 30% ακριβότερα από ό,τι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Από τα στοιχεία που έδωσε ο Μεντβέντεφ, προκύπτει ότι οι μέσες τιμές που η Gazprom πουλά το αέριο στις ευρωπαϊκές χώρες το 2013 βρίσκονται στα επίπεδα των 10,30 δολαρίων ΗΠΑ ανά εκατομμύριο Βρετανικές Θερμικές Μονάδες (1 MBTU αντιστοιχεί σε περίπου 27 κυβικά μέτρα), με την τιμή για τα 1.000 κυβικά μέτρα να διαμορφώνεται στα 380 δολάρια.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, οι τιμές είναι τουλάχιστον 30% υψηλότερες, αφού κυμαίνονται από 13,5-15 δολάρια ΗΠΑ το MBTU. Έτσι για τα 1.000 κυβικά μέτρα, η «ελληνική» τιμή κινείται στα 480-540 δολάρια, δηλαδή 100 έως 160 δολάρια περισσότερο. Με δεδομένο δε, ότι η ΔΕΠΑ εισάγει κάθε χρόνο περίπου 2,5 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου, το καπέλο με το οποίο επιβαρύνονται οι Έλληνες καταναλωτές και η εγχώρια παραγωγή κάθε χρόνο ανέρχεται σε τουλάχιστον 250 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

πηγή: tovima.gr

Λέξεις Κλειδιά: Gazprom,Sintez,ΔΕΠΑ,ΔΕΣΦΑ,Αντώνης Σαμαράς,Γ. Στουρνάρας,Socar,ΤΑΙΠΕΔ