18.09.2013 19:45
Μετά τις φιλοφρονήσεις αναμένονται οι πράξεις Θανάσης Αυγερινός

Μόσχα

 

Τα ρωσικά ΜΜΕ κάλυψαν με σαφώς πιο συγκρατημένο τρόπο την επίσκεψη της προέδρου της ρωσικής Ανω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιένκο, δίνοντας έμφαση στις προοπτικές «επανεκκίνησης» και «αναβάθμισης» των ελληνορωσικών σχέσεων.

 

Αρκετούς τίτλους κέρδισε και η πρόσκληση του Α. Σαμαρά προς τον Β. Πούτιν να επισκεφθεί την Ελλάδα, πράγμα φυσικά που θα είναι ευτύχημα αν πραγματοποιηθεί εντός του 2014. Οπως είναι πλέον σαφές, από διπλωματική άποψη η φετινή χρονιά θα τερματιστεί για Μόσχα και Αθήνα με την πιθανή επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Αμυνας Σοϊγκού στην Ελλάδα και τη συνάντηση Ε. Βενιζέλου και Σ. Λαβρόφ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπως ακριβώς είχε συμβεί και πέρυσι με τον Δ. Αβραμόπουλο. Οπως ομολόγησε και η κ. Ματβιένκο, ως εν πολλοίς συμβολικό Νο 3 στην ιεραρχία της Ρωσίας, οι κρατικές επισκέψεις «είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, δεν είναι επαφές φιλοφρόνησης και απαιτούν ουσιαστικό περιεχόμενο και προετοιμασία», αναφέρει χαρακτηριστικά το κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι. Εν ολίγοις και η επίσκεψή της ήταν κυρίως ταξίδι φιλοφρόνησης της ρωσικής πλευράς με αφορμή τα 185 χρόνια διπλωματικών σχέσεων και μια απόπειρα επικοινωνιακής βελτίωσης του κλίματος, αλλά και μια απόδειξη ότι «σοβαρές κρατικές επισκέψεις» δεν μπορούν ακόμη να υπάρξουν εάν δεν βρεθεί περιεχόμενο, δηλαδή σημαντικές συμφωνίες και μεγάλα διμερή έργα. Εως τότε και ο Α. Σαμαράς θα αναμένει πρόσκληση για τη Μόσχα και απάντηση στην επιστολή του στον Β. Πούτιν, αλλά και ο Ρώσος ηγέτης δεν θα βιάζεται να επισκεφθεί την Ελλάδα.

 

Αρκετές «αναρμόδιες» απαντήσεις της Β. Ματβιένκο προκαλούν πάντως εντύπωση, καθώς η άποψη ότι η Γκαζπρόμ θα επανακάμψει στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ μένει απλώς να αποδειχθεί, αφού ο Νο 2 στην ιεραρχία του ρωσικού μονοπωλίου Αλεξάντρ Μεντβιέντεφ έχει επανειλημμένως τοποθετηθεί αρνητικά, με τους περισσότερους Ρώσους γνώστες των ελληνορωσικών να θεωρούν ότι μόνο ακόμη «ζωντανό» σχέδιο είναι η συμμετοχή των Ρωσικών Σιδηροδρόμων στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

 

«Η Ελλάδα έχει αναδειχθεί από τις πλέον φιλορωσικές χώρες παγκοσμίως και η στριμωγμένη ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται τα ρωσικά επικοινωνιακά σωσίβια, μόνο που τώρα πια τα λόγια και οι αναμνηστικές φωτογραφίες αποτελούν συνήθεια του παρελθόντος, τώρα θα χρειαστούν έργα για να υπάρξουν βήματα προόδου», λένε οι καλά γνωρίζοντες στη Μόσχα, όσο η ελληνική ελίτ προσπαθεί να παραστήσει ότι όλα βαίνουν καλώς.

 

Η διαφορά είναι ότι η Μόσχα δεν έχει πλέον τις υπομονές του παρελθόντος για τις παλινωδίες της Αθήνας, που έχει μπροστά της λίγες ευκαιρίες να δείξει ότι εννοεί αυτά που λέει, με μία από αυτές την προεδρία στην Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2014 και την ικανοποίηση του ρωσικού αιτήματος να ανακινηθεί το ζήτημα της κατάργησης των θεωρήσεων εισόδου για τις σύντομες επισκέψεις πολιτών.

 

avgerinos@ellada-russia.gr

πηγή: efsyn.gr

Λέξεις Κλειδιά: Βαλεντίνα Ματβιένκο,Α. Σαμαράς,Β. Πούτιν,Σ.Λαβρόφ,Δ.Αβραμόπουλος,ΟΗΕ,Μόσχα,Ρωσία,Ελλάδα