28.12.2013 20:09
“Απελευθέρωσαν τις Pussy Riot, εν όψει Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων”

Η Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα, η μια εκ των δύο μελών του συγκροτήματος Pussy Riot που αποφυλακίστηκαν πρόσφατα, δήλωσε σήμερα ότι η απελευθέρωσή τους αποσκοπούσε μόνον στη βελτίωση της εικόνας της Ρωσίας πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι και ότι δεν επρόκειτο για μια κίνηση που είχε ανθρωπιστικά κίνητρα.

 

Η 24χρονη Τολοκονίκοβα και η 25χρονη Μαρία Αλιόχινα αφέθηκαν ελεύθερες μετά τη αμνηστία που τους δόθηκε από το Κρεμλίνο την περασμένη Δευτέρα αφού είχαν παραμείνει στη φυλακή για περισσότερους από 21 μήνες εκτίοντας μια ποινή φυλάκισης δύο ετών επειδή τραγούδησαν μια "πανκ προσευχή" διαμαρτυρίας κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στον κύριο καθεδρικό ναό της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Μόσχα.

Η Τολοκονίκοβα σημείωσε ότι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, οι οποίοι θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο στο Σότσι, ρωσικό θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα, συνιστούν ένα προσφιλές σχέδιο του Πούτιν και υπογράμμισε ότι αν κανείς πάει σε αυτούς θα είναι σα να υποστηρίζει τον Ρώσο πρόεδρο.

"Καθώς πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί, ο Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς (Πούτιν) δεν θέλει να καταστραφεί το αγαπημένο του σχέδιο", σημείωσε η Τολοκονίκοβα.

Την περασμένη εβδομάδα ο Πούτιν έδωσε χάρη και στον πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου και επικριτή του Κρεμλίνου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος είχε παραμείνει για περισσότερα από 10 χρόνια στη φυλακή.

"Η αλλαγή αυτή δεν έχει καμία σχέση με τον ανθρωπισμό. Οι αρχές το έκαναν αυτό μόνον λόγω της πίεσης που δεχόντουσαν από τη ρωσική και τη δυτική κοινωνία", σημείωσε η Τολοκονίκοβα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, έχοντας δίπλα της την Αλιόχινα, και πρόσθεσε ότι φοβάται "πως μετά τους Ολυμπιακούς θα υπάρξει κι άλλη καταστολή".

"Είτε αρέσει σε κάποιον είτε όχι, το να πάει κανείς στους Ολυμπιακούς στη Ρωσία είναι σα να αποδέχεται την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη Ρωσία, σα να αποδέχεται την πορεία που ακολουθεί ένας άνθρωπος που ενδιαφέρεται για τους Ολυμπιακούς πάνω από όλα – ο Βλαντίμιρ Πούτιν", υπογράμμισε η Τολοκονίκοβα.

Η Αλιόχινα σημείωσε από την πλευρά της ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, ο επικεφαλής της οποίας είχε χαρακτηρίσει τη διαμαρτυρία τους τον Φεβρουάριο του 2012 μέρος μιας συντονισμένης επίθεσης στην κυριότερη θρησκεία στη Ρωσία, είχε παίξει κάποιο ρόλο στη φυλάκιση των τριών μελών του συγκροτήματος. Η τρίτη γυναίκα-μέλος του συγκροτήματος "Πούσι Ράιοτ" που είχε φυλακιστεί είχε αφεθεί ελεύθερη πέρυσι.

Η Τολοκονίκοβα και η Αλιόχινα σημείωσαν τέλος κατά τη συνέντευξή τους ότι θα παραμείνουν στη Ρωσία και θα στρέψουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους στις προσπάθειες να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης στην Ρωσία.

 

Πηγή: newsit.gr

Λέξεις Κλειδιά: Pussy Riot,αμνηστία,Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες