02.01.2014 23:55
Εκκληση Πούτιν για ενότητα Θανάσης Αυγερινός

Με έναν 16ωρο αεροπορικό μαραθώνιο, ο Ρώσος πρόεδρος κατάφερε μέσα σε ένα βράδυ να αλλάξει χρόνο στη ρωσική Απω Ανατολή και να μεταβεί ξημερώματα στο ματωμένο Βόλγογκραντ, διανύοντας συνολικά σχεδόν 17.000 χιλιόμετρα.

 

Χωρίς καμία προειδοποίηση, αλλά με άρτια επικοινωνιακή προετοιμασία κι έναν πρωτοφανή 16ωρο αεροπορικό μαραθώνιο ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατόρθωσε, εκμεταλλευόμενος τη διαφορά των ωρολογιακών ζωνών, να αλλάξει χρόνο με τους κατοίκους του Χαμπάροφσκ στη ρωσική Απω Ανατολή, σε απόσταση περίπου 8.500 χλμ. από τη Μόσχα, και να μεταβεί ξημερώματα στο ματωμένο Βόλγογκραντ διανύοντας άλλα 8.300 χλμ.

 

Η ομιλία του προς τους κατοίκους του Χαμπάροφσκ, που επλήγησαν πρόσφατα από καταστροφικές πλημμύρες, και οι διαβεβαιώσεις του ότι οι τρομοκράτες θα κυνηγηθούν και θα παταχθούν «έως την εξάλειψή τους», αλλά και η έκκλησή του για ενότητα ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και η Ρωσία να βγει πιο δυνατή και να διοργανώσει υψηλού επιπέδου Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι, αποτέλεσαν το «διορθωμένο» τηλεοπτικό πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, που προβλήθηκε εν συνεχεία στο υπόλοιπο της χώρας, όταν χτυπούσε μεσάνυχτα στις διαδοχικές χρονικές της ζώνες.

 

Οι κάτοικοι της χερσονήσου της Καμτσάτκας «είδαν» τη μαγνητοσκοπημένη εκδοχή του μηνύματος, όπου δεν υπήρχε αναφορά στην τρομοκρατία, γεγονός που το Κρεμλίνο απέδωσε σε «τεχνικές δυσκολίες» στην αποστολή των επικαιροποιημένων δηλώσεων του Ρώσου προέδρου.

 

Μήνυμα

 

Πριν ακόμη ξημερώσει στο Βόλγογκραντ, ο Ρώσος ηγέτης κατέθετε λουλούδια στα αυτοσχέδια μνημεία στον τόπο των διαδοχικών βομβιστικών επιθέσεων της 29ης και 30ής Δεκεμβρίου. Στις 6 το πρωί τοπική ώρα ο Β. Πούτιν συγκαλούσε σε αυστηρούς τόνους σύσκεψη όλων των επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, ζητώντας να αντιμετωπιστούν με τη μέγιστη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των 34 νεκρών και των περισσότερων από 70 τραυματιών, οι οποίοι συνεχίζουν να νοσηλεύονται, αλλά και συνολικά οι κάτοικοι της πόλης, που προσπαθούν να συνέλθουν από τα απανωτά τρομοκρατικά χτυπήματα.

 

«Τα βδελυρά εγκλήματα που πραγματοποιήθηκαν εδώ δεν χρειάζονται πρόσθετα σχόλια. Οποια κι αν ήταν τα κίνητρα των ενεργειών τους, οι εγκληματίες δεν έχουν απολύτως καμιά δικαιολογία για τα εγκλήματα εναντίον αμάχων, ειδικά εναντίον γυναικών και παιδιών» είπε ο Β. Πούτιν, ο οποίος εγκωμίασε τη φροντίδα των υπηρεσιών ασφαλείας και τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία των κατοίκων.

 

Στο «κλειστό» στους δημοσιογράφους μέρος της σύσκεψης ο πρόεδρος Πούτιν ενημερώθηκε για το ανθρωποκυνηγητό που έχουν εξαπολύσει οι Αρχές για την εξάρθρωση των τρομοκρατικών πυρήνων, οι οποίοι προφανώς έχουν βρει τρόπο να «ριζώσουν» και δρουν στην περιοχή, αλλά και για την ενίσχυση του δικτύου ασφαλείας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, που ξεκινούν σε περίπου 35 ημέρες.

 

Η καθημερινή επιχείρηση-σκούπα, που έχει διακηρυχθεί ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον 15 ημέρες και έχει επικεντρωθεί κυρίως σε χώρους συγκέντρωσης λαθρομεταναστών και μουσουλμάνων εργαζομένων με καταγωγή τον Καύκασο ή την Κ. Ασία, προκαλεί αμφιλεγόμενα σχόλια, ειδικά ως προς τη βιαιότητά της.

 

Πολλοί κάτοικοι και οι Αρχές μιλούν για αναπόφευκτα μέτρα και ζητούν κατανόηση αλλά και ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας, ενώ άλλοι είναι πιο επικριτικοί, όπως ο επικεφαλής του τοπικού Κέντρου «Μεμόριαλ» που καταδικάζει τη συνεχή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διεξαγωγή των ελέγχων και των δεκάδων προσαγωγών.

 

Θαυματουργή εικόνα

 

Ακόμη μια αμφιλεγόμενη κίνηση, που προκάλεσε μεγάλη θυμηδία σε ιστολόγια αλλά και αγαλλίαση μεταξύ των πολυάριθμων πιστών, ήταν και η απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας να στείλει στην περιοχή τη «θαυματουργή» εικόνα της Παναγίας με τη χαρακτηριστική ονομασία «Καταπράυνση Οργισμένων Καρδιών». Η εικόνα περιφέρθηκε με ελικόπτερο πάνω από την περιοχή του Βόλγογκραντ και εκτίθεται σε προσκύνημα στον μητροπολικό ναό της πόλης.

 

avgerinos@ellada-russia.gr

 

 

Πηγή: efsyn.gr

Λέξεις Κλειδιά: Πούτιν,Βόλγογκραντ,μαραθώνιο,Σότσι,Μήνυμα