18.01.2014 02:11
Διπλωματική αναμέτρηση στη Μόσχα για τη Μέση Ανατολή Θανάσης Αυγερινός

Σε εντέχνως θολωμένα από τη ρωσική διπλωματία νερά πραγματοποιήθηκε χθες τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας, Ιράν και Συρίας, με τους παρατηρητές να κάνουν λόγο για επίδειξη «μεσανατολικής ισχύος» από τον Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος παρ’ όλα αυτά έσπευδε να διαψεύδει οποιαδήποτε «τριμερή συμφωνία» ή άλλο κοινό σχέδιο των τριών χωρών.

 

«Συναντιέμαι σήμερα [Πέμπτη] με τον Τζαβάντ Ζαρίφ [υπουργό Εξωτερικών του Ιράν] και αύριο [Παρασκευή] θα έχουμε συνομιλίες με τον Ουάλιντ Μουάλεμ [επικεφαλής του συριακού ΥΠΕΞ]. Οι τρεις χώρες μας κάθε άλλο παρά έχουν ενιαία θέση για τη συριακή κρίση», είπε ο Ρώσος υπουργός, δηλώνοντας νωρίτερα χθες ότι δεν ήταν βέβαιος πως τελικά η τριμερής συνάντηση θα γίνει. Λίγες ώρες αργότερα ο Σ. Λαβρόφ εμφανιζόταν στις τηλεοπτικές κάμερες περιχαρής να συνομιλεί με τους δύο ομολόγους του, αποτυπώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μία από τις ιδανικότερες στιγμές στον διπλωματικό συντονισμό των τριών πρωτευουσών, που ενόψει της δεύτερης διεθνούς διάσκεψης για το Συριακό έχουν κάθε λόγο να υπογραμμίζουν τις «αποστάσεις» τους τηρώντας τα διπλωματικά προσχήματα.

 

Σύμφωνα με τον Σ. Λαβρόφ, το Ιράν πρέπει και αναπόφευκτα θα είναι μέρος των συνολικών προσπαθειών για τη διευθέτηση του συριακού προβλήματος, θέμα που συζητήθηκε αναλυτικά και κατά τη διμερή συνάντηση με τον Τζ. Ζαρίφ. Η Μόσχα επιμένει ότι είναι αδιανόητη η απουσία της Τεχεράνης από τη «Γενεύη-2», που συγκαλείται την ερχόμενη κιόλας Τετάρτη στο ελβετικό Μοντρέ. Ο Τζον Κέρι είχε νωρίτερα θέσει ως όρο για να αποδεχθεί τη συμμετοχή της Τεχεράνης την προκαταρκτική δήλωσή της ότι αποδέχεται το κοινό ανακοινωθέν του 2012 για τη «Γενεύη-1», μια θέση που, κατά τη Ρωσία, θα μπορούσε να προκαλέσει και αποκλεισμό ή άρνηση συμμετοχής και από άλλες πλευρές.

 

Κατά τις εκτιμήσεις η αμερικανική πλευρά θέλει να εξασφαλίσει έστω τη φραστική συγκατάθεση του Ιράν στην τοποθέτηση, ότι για την έναρξη των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στη Συρία είναι απαραίτητος ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης, μια πρόταση που ακόμη και το σχετικά ενισχυμένο συριακό καθεστώς θα μπορούσε να μην αποδεχθεί σήμερα. «Εάν μας τεθούν προκαταρκτικοί όροι, δεν θα συμμετάσχουμε» ξεκαθάρισε ο Ζαρίφ, μιλώντας για «ορισμένη αβεβαιότητα» όσων τους προβάλλουν, καθώς το διπλωματικό μπρα ντε φερ φαίνεται πως θα συνεχιστεί ώς την τελευταία στιγμή.

 

Μιλώντας σε ρωσικά ΜΜΕ, ο Ζαρίφ διέψευσε ότι Ιρανοί εθελοντές μαχητές πολεμούν στο πλευρό των δυνάμεων του Ασαντ και υποστήριξε ότι η τύχη της Συρίας πρέπει να αποφασιστεί μόνο από τον λαό της χώρας αυτής, ενώ αναφερόμενος στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας του είπε ότι «είναι ανοιχτές στον διεθνή έλεγχο πολύ περισσότερο από άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις στην περιοχή», υπονοώντας προφανώς το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ. Ο Ζαρίφ έγινε δεκτός και στο Κρεμλίνο από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος συνεχάρη την ιρανική ηγεσία για τη συμβολή της στα βήματα που έγιναν γύρω από το ζήτημα των πυρηνικών και κάλεσε σε «υλοποίηση των συμφωνηθέντων».

 

avgerinos@ellada-russia.gr

 

 

                                                                                            Πηγή: efsyn.gr

 

Λέξεις Κλειδιά: Λαβρόφ,συνάντηση,Μέση Ανατολή,Ρωσία,Ιράν,εκτιμήσεις