02.11.2014 14:35
...και το όνομά της, Νοβορωσία... Αχιλλέας Πατσούκας

Με αφετηρία τις αυριανές εκλογές στην αυτοαποκαλούμενη Δημοκρατία της «Νοβορωσίας» στην Ανατολική Ουκρανία, μέχρι και το άμεσα προσεχές διάστημα, αναμένεται να ξεκαθαρίσει αν η συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ, που μέχρι σήμερα εφαρμόζεται κατά βούληση, θα μπορέσει να εδραιωθεί ή αν θα αναζωπυρωθεί η σύγκρουση και αν μαζί με αυτή θα ακολουθήσει ντόμινο εξεγέρσεων και από άλλες περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, οι οποίες πιθανόν να επιχειρήσουν να ενταχθούν και αυτές στη «Νοβορωσία».

 

Δύση και Κίεβο υποστήριξαν πως η αυριανή εκλογική διαδικασία στην Ανατολική Ουκρανία, καταστρατηγεί τη συμφωνία του Μινσκ, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα της κάλπης. Από την πλευρά του το Κρεμλίνο ουσιαστικά έχει προχωρήσει σε έμμεση αναγνώριση της Νοβορωσίας, καθώς τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη στις όποιες τοποθετήσεις τους, αποφεύγουν να αποκαλούν το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ ως περιοχές της Ανατολική Ουκρανία, αλλά ως «Νοβορωσία». Εκτός αυτού στις πρόσφατες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, οι όποιες διαπραγματεύσεις, έγιναν ανάμεσα στη Ρωσία και τους Ρωσόφωνους αντάρτες της «Νοβορωσίας» με την ουκρανική κυβέρνηση να μένει σε ρόλο θεατή.

«Παρωδία»

 

Το πρώτο γερό κρας τεστ για την «επόμενη μέρα» στην Ανατολική Ουκρανία θα γίνει αύριο, καθώς, σε περίπτωση που δυνάμεις του ουκρανικού στρατού μαζί με παραστρατιωτικές ομάδες επιχειρήσουν να προχωρήσουν σε προβοκάτσια που θα περιλαμβάνει στρατιωτική επίθεση, τότε η ήδη επισφαλής εκεχειρία θα πάει περίπατο. Οι μομφές που εκφράζουν δημόσια Κίεβο και Δύση, σύμφωνα με τις οποίες οι εκλογές αυτές είναι παρωδία, δεν απέχουν καθόλου από την πραγματικότητα. Ωστόσο, αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, όσο νόμιμες και ελεύθερες ήταν οι βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής στην Ουκρανία, άλλο τόσο είναι και αυτές που θα διεξαχθούν αύριο στην Ανατολική Ουκρανία.

Η αγωνία των κατοίκων της Ουκρανίας στρέφεται στην επόμενη ημέρα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο να βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση καθώς η κάθε απόφαση που λαμβάνει έχει αποτέλεσμα να δέχεται απειλές ή από του αντάρτες της Ανατολικής Ουκρανίας ή από τους Νεοναζί. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως περίπου το 50% των Ουκρανών απειλεί ότι αν η οικονομική κατάσταση δεν βελτιωθεί και ταυτόχρονα δεν μπει ένα τέλος στην εμφύλια σύγκρουση, τότε θα προχωρήσουν σε ένα νέο «Μεϊντάν» (εννοούν τα γεγονότα που οδήγησαν αρχικά στην εκδίωξη του Γιανουκόβιτς και στη συνέχεια στον εμφύλιο πόλεμο). Μάλιστα αρκετοί είναι εκείνοι που απειλούν ανοικτά τον Ποροσένκο, λέγοντας πως θα έχει τη μοίρα του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Και η Οδησσός

Ενδεικτικό της θολής κατάστασης είναι πως στις κοινοβουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, 20 εκατομμύρια Ουκρανοί δεν ψήφισαν. Με αυτό το δεδομένο και με τον αναβρασμό σε ολόκληρη της Ανατολική Ουκρανία να είναι έντονος, υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, αν η νέα ουκρανική κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικές κινήσεις προς τους κατοίκους της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, τότε είναι πολύ πιθανόν το παράδειγμα του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ να το ακολουθήσουν η Μαριούπολη, το Χάρκοβο, ακόμα και η Οδησσός.

Μπροστά στον ορατό κίνδυνο αναβρασμού, ο Ποροσένκο ακόμα και να ήθελε πραγματικά να ακούσει τη φωνή και τους φόβους των κατοίκων της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας, υπό το φόβο της Δύσης, αλλά και των Νεοναζί συμμάχων του, είναι εξαιρετικά δύσκολο να το πράξει. Ο άλλος μεγάλος πρωταγωνιστής της υπόθεσης, η Μόσχα, φροντίζει συνεχώς να υπενθυμίζει πως δεν είναι θεατής της υπόθεσης, αλλά πρωταγωνιστής. Το γεγονός ότι ο τελευταίος γύρος κυρώσεων ήλθε προς τη Ρωσία τέσσερις μόνο ημέρες ύστερα από την υπογραφή της συμφωνίας του Μινσκ, κάνει το Κρεμλίνο να υποστηρίζει πως με τη κίνηση της αυτή η Δύση ουσιαστικά σαμποτάρισε τη συμφωνία εκεχειρίας, συμπληρώνοντας πως όσες ενέργειες προς την αποκλιμάκωση της κατάστασης έχει κάνει, αυτές έχουν εκληφθεί από την άλλη πλευρά ως αδυναμία, με αποτέλεσμα ο ουκρανικός στρατός σύμφωνα και με τον ΟΑΣΕ, να είναι αυτός που κατά κόρον παραβιάζει τη συμφωνία. Σύμμαχο στις ενέργειες του στο ζήτημα της Ουρανίας ο Ρώσος πρόεδρος έχει το σύνολο των Ρώσων πολιτών, καθώς σε πρόσφατη δημοσκόπηση το 90% των ερωτηθέντων απάντησε πως η δριμεία κριτική της Δύσης προς το Κρεμλίνο πηγάζει από το γεγονός πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν ακολουθεί ανεξάρτητη πολιτική.

Σε μια βδομάδα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που ουσιαστικά ξεκίνησε η κρίση στην Ουκρανία. Η ευχή που δίνουμε είναι η πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία για το φυσικό αέριο, να αποτελέσει παράδειγμα για μια ουσιαστική και οριστική συμφωνία στην επίλυση της εμφύλιας κρίσης, καθώς ο διάχυτος φόβος είναι πως αν αναζωπυρωθούν οι συγκρούσεις, τότε αυτές πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να κλείσουν.

 πηγή: Enet.gr

 

Λέξεις Κλειδιά: Δημοκρατία της «Νοβορωσίας,Aνατολική Ουκρανία,Μινσκ,Δύση,Κίεβο,Κρεμλίνο,Ποροσένκο,Βίκτορ Γιανουκόβιτς,Ρωσία,Βλαντίμιρ Πούτιν