25.01.2015 01:13
Απίθανη θεωρεί η Μόσχα την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη Θανάσης Αυγερινός

Η «διαγραφή» της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν «αρκετά δύσκολη απόφαση για την ΕΕ και την ίδια τη ζώνη του ευρώ», δήλωσε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΤΑΣΣ ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντίμιρ Τσιζόφ και ένας εκ των βασικών «ελληνιστών» του ρωσικού ΥΠΕΞ, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα ως προσκεκλημένος του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Ερωτηθείς εάν είναι δυνατή η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εφόσον αυτή δεν προβλέπεται από τις ιδρυτικές συνθήκες της, ο κ. Τσιζόφ απάντησε στον ανταποκριτή του ΤΑΣΣ στην Αθήνα Γιούρι Μαλίνοφ: «Και τί σημαίνει αυτό, από την ΕΕ επίσης δεν προβλέπεται έξοδος, παρ’ όλ’ αυτά ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ήδη έχει δημοσίως προδιαγράψει αυτήν την προοπτική για τη Μ.Βρετανία. Σε ό,τι αφορά την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δεν νομίζω ότι οποιοδήποτε από τα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων και των πλέων ριζοσπαστικών, θέτει σήμερα εδώ στην Ελλάδα ζήτημα εθελουσίας εξόδου. Θεωρητικά μπορεί να γίνει λόγος για αναγκαστική διαγραφή, αλλά πρέπει να ειπωθεί ότι μια τέτοια απόφαση θα ήταν αρκετά δύσκολη για την ευρωζώνη και την ΕΕ συνολικά για μια σειρά από λόγους. Κατά πρώτον θα δημιουργηθεί προηγούμενο, κατά δεύτερον ήδη έχουν δοθεί στην Ελλάδα τόσα δισεκατομμύρια ευρώ βοήθειας και η έξοδος από την ευρωζώνη θεωρητικά θα διαγράψει όλα τα χρέη, αλλά ακόμη και αν θεωρηθεί ότι, όπως λέγεται, τα χρέη έτσι κι αλλιώς θα παραμείνουν, διότι έχουν ονομαστική αξία σε ευρώ, τότε θα είναι πολύ δυσκολότερη η είσπραξή τους».
Πέραν τούτων κατά τη γνώμη του υψηλόβαθμου Ρώσου διπλωμάτη «το θέμα εδώ δεν είναι μόνο ότι θα δημιουργηθεί προηγούμενο, γιατί στα μάτια όλου του υπόλοιπου κόσμου η ελκυστικότητα του ‘ευρωπαϊκού σχεδίου’ θα ‘ξεθωριάσει’ ακόμη περισσότερο, επομένως θα σκεφτούν πολλές φορές πριν επιχειρήσουν κάτι παρόμοιο».
«Γεννάται το ερώτημα, ποια είναι η εναλλακτική λύση;», αναρωτήθηκε ο Β.Τσιζόφ, συμπληρώνοντας: «Νομίζω ότι θα υπάρξουν βασανιστικές αναζητήσεις συμβιβασμού μεταξύ εκείνων, που θα έρθουν στην εξουσία και των μηχανισμών της ΕΕ και του ΔΝΤ. Πόσον καιρό θα διαρκέσει αυτή η εσωτερική συζήτηση δεν τολμώ να κρίνω, θεωρητικά δεν πρέπει να αποκλειστεί ότι αυτές οι εκλογές δεν είναι οι τελευταίες».
Ο Ρώσος μόνιμος αντιπρόσωπος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι χώρες της ΕΕ δεν θα υιοθετήσουν τη διαγραφή χρέους, «ωστόσο ελαφρύνσεις ως προς την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ή την αναδιάρθρωσή του, νομίζω ότι είναι σχεδόν αναπόφευκτες». Όπως παρατήρησε ο Β.Τσιζόφ «είναι ενδιαφέρον ότι τον τελευταίο καιρό, ακόμη και σε ΜΜΕ, φιλικά προς την ΕΕ, εμφανίστηκαν δημοσιεύματα, που θυμίζουν στους Γερμανούς πόσες φορές, κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, διεγράφησαν χρέη τους. Τελευταία φορά ήταν το 1953, αλλά είχαν προηγηθεί το 1924, το 19292 και το 1932. Το 1932 μάλιστα η διαγραφή των χρεών δεν τους έσωσε από την άνοδο των Ναζί στην εξουσία».
«Η Ρωσία χρειάζεται μια ΕΕ ισχυρή, ενιαία, ανεξάρτητη στις αποφάσεις της και προσανατολισμένη στην εποικοδομητική ισότιμη συνεργασία με τη χώρα μας», κατέληξε ο Β.Τσιζόφ.
«Πρακτικά δεν υπάρχουν πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ», δήλωσε επίσης στο ΤΑΣΣ ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ευρώπης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Αλεξέι Γκρομίκο.
«Ακόμη και αν στις εκλογές της Ελλάδας νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα απολύτως πιθανό και κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση μαζί με συμμαχικό κόμμα, δεν νομίζω ότι θα επιδιώξει την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, πολύ περισσότερο από την ΕΕ», σημειώνει ο Ρώσος ακαδημαϊκός. 

Λέξεις Κλειδιά: ΣΥΡΙΖΑ,ευρώ,ευρωζώνη,Τσιζόφ,Γκρομίκο,ΕΕ,χρέος,ΕΛΙΑΜΕΠ