09.02.2015 19:55
Την Τετάρτη στη Μόσχα ο Ν Κοτζιάς. "Σύμμαχος ή εχθρός η Ρωσία για τους Ευρωπαίους;" η συντακτική ομάδα

Στη Μόσχα θα βρεθεί την Τετάρτη , σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο των διπλωματικών επαφών που έχει αυτές τις ημέρες σε όλη την Ευρώπη.

 

Σήμερα ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Η Ε.Ε. δε μπορεί να είναι μόνο κυρώσεις και μνημόνια", τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς προσερχόμενος στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου, την επομένη ημέρα, θα έχει συνάντηση και διμερείς διαβουλεύσεις με τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

 

Την ίδια ώρα σε συνεντευξή του στο περιοδικό  Spiegel, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει εάν επιθυμεί να εντάξει τη Ρωσία στην αρχιτεκτονική ασφάλειάς της ή εάν η Ρωσία είναι εχθρός". Παράλληλα αναφέρεται στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στο θέμα των κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία.

"Την πρώτη μέρα μου στο Υπουργείο διαβάζω ότι υπήρξε μία ομόφωνη απόφαση της Ε.Ε. για την Ουκρανία και την Ρωσία. Τηλεφωνήσαμε στην Επιτροπή. Μας είπαν, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, θα προχρονολογήσουμε τη σύμφωνη γνώμη σας κατά μία ημέρα. Προφανώς η προηγούμενη κυβέρνηση επέτρεπε να της φέρονται έτσι. Τους είπα ότι δεν μπορεί να το εννοούν στα σοβαρά. Εάν το δεχόμουν, η Ελλάδα θα έχανε τα δικαιώματά της. Αντί να ζητήσουν συγγνώμη, άρχισαν μία εκστρατεία, σύμφωνα με την οποία εμφανιζόμασταν φιλορώσοι και εξαρτημένοι από τη Ρωσία. Τη στιγμή που η διαμαρτυρία μας αποτελούσε τη σημαντικότερη φιλοευρωπαϊκή ενέργεια της Ελλάδας τα τελευταία 10 χρόνια. Είμαστε μία φτωχή χώρα, μία μικρή χώρα σε κρίση, αλλά μία ισότιμη χώρα. Eίμαστε γεμάτοι χρέη, αλλά όχι χωρίς δικαιώματα".
Επιπλέον ο Υπουργός πισήμανε ότι η χώρα μας αποτελεί παράγοντα σταθερότητας τονίζοντας παράλληλα ότι η ειρήνη και η δικαιοσύνη στην Ουκρανία είναι εξ ίσου σημαντικές με τη σταθερότητα στην Ευρώπη. "Αυτό σημαίνει ναι σε νέες κυρώσεις ,εάν είναι απαραίτητες, αλλά στο πλαίσιο αυτής της σταθερότητας." συμπλήρωσε. Δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η κυβέρνηση θέλει να αποτελεί μια γέφυρα με Ρωσία, Κίνα, Ινδία "όμως μία γέφυρα που έχει το θεμέλιο της στην Ευρωπαϊκή Ένωση".
Όσον αφορά τη σχέση του με τον καθηγητή Ντούγκιν, που προκάλεσε αρκετά σχόλια από τα ελληνικά ΜΜΕ, ο ΥΠΕΞ εξηγεί: "Ήταν ένας από τους συμβούλους του Πούτιν και κατείχε μία από τις σπουδαίες έδρες στο Πανεπιστήμιο Λομονόσωφ της Μόσχας. Διδάσκω διεθνείς σχέσεις και προσκαλώ τακτικά διπλωμάτες και καθηγητές. Ο Ντούγκιν μου επισημάνθηκε από διπλωμάτες και εκτός από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς θα πραγματοποιούσε ομιλίες και σε άλλα Πανεπιστήμια. Ο Ντούγκιν ήταν πολύ αντιαμερικανός, πολύ φιλογερμανός, ένα μείγμα Huntington και Fukuyama. Δεν μου άρεσε, διαπληκτισθήκαμε και δεν τον συνόδεψα μετά ούτε μέχρι την έξοδο", τονίζει χαρακτηριστικά. Και όσον αφορά την κοινή χμαογελαστή τους φωτογραφία, δηλώνει: 

"Αυτό ήταν αργότερα, όταν τον συνάντησα στην έξοδο και οι φοιτητές ήθελαν να βγάλουν μία αναμνηστική φωτογραφία. Από αυτή τη φωτογραφία συμπέραναν ότι είμαι στην πραγματικότητα ένας ακραίος δεξιός".

Λέξεις Κλειδιά: Κοτζιάς,ΥΠΕΞ,Υπουργείο Εξωτερικών,Ντούγκιν,Ουκρανία,Ρωσία,Πανεπιστήμιο Πειραιώς