05.05.2009 11:31
Ο κατάσκοπος, το σίριαλ και οι «κόκκινοι» Θανάσης Αυγερινός

Οι «17 στιγμές της άνοιξης», η τηλεοπτική μεταφορά του κατασκοπικού μυθιστορήματος του Γιουλιάν Σεμιόνοφ, είναι ίσως το πιο αγαπημένο σίριαλ στην ιστορία της ρωσικής τηλεόρασης, και η απόφαση του κρατικού καναλιού «Ρωσία» να προβάλλει από χθες την επιχρωματισμένη εκδοχή του προκαλεί ποικίλα συναισθήματα.

 

Το ασπρόμαυρο πρωτότυπο παιζόταν με ελάχιστα διαλείμματα σχεδόν συνεχώς από το 1973 και ο κεντρικός ήρωάς του, ο Σοβιετικός κατάσκοπος στην καρδιά της Γκεστάπο, φον Στίρλιτς, παραμένει αδιαφιλονίκητο -έστω και φθαρμένο από τον χρόνο- σύμβολο της ρωσικής λαϊκής κουλτούρας. Στα 81 του σήμερα, ο πρωταγωνιστής Βιατσεσλάφ Τίχονοφ είναι ένας ζωντανός θρύλος του ρωσικού θεάτρου και κινηματογράφου κι έδωσε με βαριά καρδιά τη συγκατάθεσή του, όπως και η 84χρονη σκηνοθέτις Τατιάνα Λιοζνόβα, στην ιδέα του παραγωγού Αλεξάντρ Λιουμπίμοφ, που ήθελε ένα δυνατό πατριωτικό σύμβολο για το prime time των μαγιάτικων εορτασμών ώς την ημέρα της Νίκης, στις 9 Μαΐου.

Για την τρίχρονη επιχείρηση, να αποδοθούν κατά τον πιστότερο τρόπο τα χρώματα της εποχής και να «περαστούν» με το χέρι στην εικόνα, εργάστηκαν 600 ειδικοί από πέντε χώρες (Ρωσία, ΗΠΑ, Ινδία, Κίνα, Κορέα) και το αποτέλεσμα κρίνεται από τεχνική άποψη μοναδικό. «Πέρασε» μάλιστα πολύ πιο ανώδυνα από τον επιχρωματισμό της «Καζαμπλάνκα», που αποτόλμησε ο Τεντ Τέρνερ του CNN. Το επίσημο Κομμουνιστικό Κόμμα εξέφρασε την υποστήριξή του στο νέο τηλεοπτικό πρόγραμμα, «αρκεί να μην αλλοιωθεί τίποτε, όπως πλέον συνηθίζεται». Ομως οι αιρετικοί «Κομμουνιστές του Λένινγκραντ» αποφάσισαν να προσφύγουν δικαστικώς κατά των εμπνευστών του, κάνοντας λόγο για «γελοιοποίηση συμβόλων, όπως ο συνταγματάρχης Ισάεφ-Στίρλιτς, διά του χρωματισμού τους, και για βάρβαρη διόρθωση δήθεν ανακριβειών», που θα στερήσουν οριστικά τους τηλεθεατές από την πρωτότυπη παραγωγή, «υποχρεώνοντάς τους να αγοράσουν το νέο DVD».

Γνωστοί για τις σουρεαλιστικές πολιτικές τους καμπάνιες οι «Κομμουνιστές του Λένινγκραντ» έχουν ζητήσει να τιμηθεί μετά θάνατον ο Βλαδίμηρος Λένιν με τον επίσημο τίτλο του Ηρωα της Ρωσίας και να ανακηρυχθεί άγιος από τη ρωσική Εκκλησία ο Ιωσήφ Στάλιν. Κι όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η δημοσκόπηση για το «πρόσωπο-σύμβολο της Ρωσίας» πρότειναν στους υποστηρικτές τους να γνωρίζονται σε Ιντερνετ καφέ «με πολιτικώς ουδέτερους νέους και νέες και με τη γοητεία τους, το κέρασμα και τη συναναστροφή να τους πείθουν να υπερψηφίσουν τον Λένιν», που βγήκε τελικά τρίτος, πίσω από τον αγιοποιημένο πρίγκιπα Αλεξάντρ Νιέφσκι και τον Στάλιν. Είχαν επίσης ζητήσει να απαγορευθεί η κωμωδία «Χίτλερ καπούτ!», γιατί σατίριζε τους Σοβιετικούς κατασκόπους, και είχαν καταγγείλει την Ουκρανέζα ηθοποιό Ολγκα Κουριλένκο γιατί δέχτηκε να παίξει τη νέα σύντροφο του Τζέιμς Μποντ, «που σκότωσε εκατοντάδες πολίτες της Σ. Ενωσης και του σοσιαλιστικού στρατοπέδου».

Οταν ο ποδοσφαιριστής της Ζενίτ, Αντρέι Αρσάβιν, αποφάσισε να παίξει στο εξωτερικό, η δυναμική οργάνωση, που πολλοί θεωρούν παρατραβηγμένο αστείο ή καλοστημένο επικοινωνιακό παιχνίδι, τον κάλεσαν να μη συνεχίσει, δηλώνοντας ότι «προκαλεί αηδία και ντροπή σε όλους τους πατριώτες το πολύμηνο παζάρι του Αντρέι για το κορμί του μπροστά στις άπληστες ποδοσφαιρικές λέσχες της Δύσης». Τον Φλεβάρη η παρέα δήλωσε ότι «με τη βοήθεια του κομήτη Lulin οι προοδευτικές δυνάμεις του Σύμπαντος δίνουν, πιθανώς, στην ανθρωπότητα το σήμα ότι είναι πια καιρός να ξεμπερδέψει με την εκμετάλλευση και να υψώσει στη Γη την κόκκινη σημαία της Εργασίας». Τελικά τι χρώμα είχε, βρε παιδιά, ο κομήτης;

 

πηγή: Ελεύθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: κατάσκοπος,Γκεστάπο,Στίρλιτς,εικόνα,Λένιν